fbpx
Timp liber

Ce reprezintă semnele de pe eticheta unui produs?

Etichetele de pe produse conţin informaţii preţioase, care ne pot ajuta să aflăm diverse lucruri, cum ar fi materialul din care este fabricată încălţămintea sau să ne asigurăm că ne spălăm hainele corespunzător: la temperatura indicată, manual sau cu ajutorul mașinii de spălat. În plus, multe etichete au şi informaţii despre ce anume nu trebuie să facem cu produsul atunci când vrem să îl aruncăm – aşa cum este cazul bateriilor, al becurilor sau al medicamentelor.

Ce trebuie să conţină o etichetă?
Semnificaţia semnelor de pe etichetă

Eticheta reprezintă orice material scris, imprimat, gravat, ilustrat sau aderent pe ambalaj sau direct pe produs, care conține elemente de identificare ale produsului şi prezintă o serie de informaţii despre produsul respectiv.

Pe cele mai multe etichete, găsim următoarele informații: numele produsului, din ce este fabricat, cantitatea volumului sau dimensiunea, data fabricării şi termenul de valabilitate, instrucţiuni de folosire şi/sau întreţinere, locul și țara de origine și alte informaţii specifice. În plus, aproape toate etichtele au o serie de simboluri foarte utile, care ne pot ajuta în luarea unei decizii când alegem un produs.

„Punctul verde”:Acest simbol NU înseamnă că ambalajul poate fi reciclat, ci precizează faptul că producătorul a avut o contribuţie la reciclarea ambalajelor. Acest însemn este folosit în multe ţări europene.

„Nu se aruncă la gunoi!”: Semnificaţia este clară în cazul acestui semn, aplicat pe mai multe obiecte, așa cum sunt becurile, bateriile sau aparatura electro-IT, de la frigidere şi televizoare până la detectoare de fum şi computere. În Europa, producătorii şi importatorii acestor echipamente sunt obligați să pună acest marcaj pe produsele lor.

„Bucla Mobius”: Triunghiul arată că obiectul inscripţionat este reciclabil. În general, produsele din hârtie care se pot recicla conţin acest însemn.

„Produs fabricat parţial din materiale reciclate”: În general, simbolul este însoţit şi de informaţii suplimentare, în care sunt incluse materialele şi proporţia reciclării.

„Plastic”: Sistemul de codificare aplicat pentru materialele plastice este folositor pentru identificarea materiei prime din care este constituit ambalajul:

• 1 PETE – polietilentereftalat
• 2 HDPE – poletilenă de înaltă densitate
• 3 V – vinil
• 4 LDPE – polietilenă de joasă densitate
• 5 PP – polipropilenă
• 6PS – polistiren
• 7 OTHER – alte materiale plastice, inclusiv materiale stratificate

ATENŢIE! Aceste simboluri ne indică cât de sigur este tipul de plastic vizavi de sănătatea noastră. Mai exact, dacă bem apă dintr-un recipient fabricat din plastic marcat cu un anumit tip de simbol, riscăm să ingerăm particule din materialul din care a fost fabricat recipientul.

De exemplu, cifra 3 corespunde PVC-ului (policlorură de vinil), care nu ar trebui folosit la ambalarea niciunui produs alimentar. Acesta ar trebui să fie şi cazul cifrei 6, polistirenul, deşi ambele materiale se folosesc în mod curent în industria alimentară

„Eticheta Agricultură Ecologică”: Eticheta « ae » reprezintă sigla naţională care permite consumatorilor să recunoască roadele agriculturii ecologice. A fost creată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale (MADR) şi poate fi asociată cu sigla comunitară pentru agricultura ecologică. Poate însoți produsele agricole obţinute prin metode organice: legume, fructe, cereale, lapte, carne, ouă şi derivaţi ale acestora, condiţia fiind ca toate ingredientele să fie obținute ecologic.

„Eticheta Bio-Siegel”: Ilustrează produsele agricole fabricate conform cerinţelor prezentate în Regulamentul UE privind agricultura ecologică. Cel puţin 95% dintre ingredientele agricole conţinute de produsele respective trebuie să provină din producţia organică.

„Eticheta WWF”: WWF face disponibil logo-ul său cu ursul Panda pentru companiile care s-au angajat să respecte protecţia mediului şi conservarea naturii.

„Omul care face ordine”: Însemnul este menit să ne reamintească permanent că trebuie să aruncăm gunoiul într-un mod corespunzător – ori în zonele special amenajate, ori într-un recipient.

RECOMANDARE: O atenţie sporită acordată etichetelor de pe produsele pe care le cumpărăm ne pot ajuta să trăim mai sănătos, dar şi să avem un comportament reponsabil, prietenos cu mediul.

Un comentariu

  1. Ce reprezinta simbolul 7+ de pe etichetele produselor care nu sunt destinate copiilor (caz in care ar insemna varsta copilului) ?

Back to top button