fbpx
Casă & FamilieTimp liber

Cum ne ajută eticheta să ne alegem corect hainele

Unii suntem pasionaţi de cumpărături, alţii facem asta doar când e neapărată nevoie. Sunt însă câteva lucruri pe care trebuie să le ştim cu toţii atunci când ne alegem hainele.

Care sunt principalele materiale textile şi ce proprietăţi au

Cum alegem măsurile şi culorile care ni se potrivesc

Sfaturi utile atunci când vrem să cumpărăm haine

Cel mai important lucru atunci când vrem să cumpărăm un obiect vestimentar rămâne eticheta produsului. Pe lângă tipul materialului (sau tipurile de materiale şi în ce procentaje se regăsesc, după caz) sau măsura, eticheta mai conţine şi importante detalii referitoare la tipul de spălare recomandat şi, în anumite cazuri, modul în care haina poate fi călcată.

Mai exact, citind eticheta vom afla dacă obiectul poate fi spălat la maşină sau doar manual, în funcţie de simbolul prezentat, dar şi temperatura maximă la care poate fi curăţat. Când vine vorba despre călcare, de cele mai multe ori, vom regăsi temperatura optimă la care trebuie setat fierul de călcat sau un simbol ce prezintă fierul de călcat şi un număr de puncte în interior; acestea se referă la temperatură şi cu ajutorul lui putem afla numărul de grade recomandat pentru călcarea produsului.

RECOMANDARE: Este indicat să alegem haine din materiale naturale și în care ne simţim bine, nu neapărat dintre cele ale unui anumit retailer sau designer; compoziția materialului din care este fabricat un produs vestimentar contează cel mai mult pentru confortul și sănătatea pielii noastre.

Care sunt principalele materiale textile şi ce proprietăţi au? Bumbacul este unul dintre cele mai populare materiale textile. Hainele din bumbac sunt, în general, mai scumpe decât cele din material sintetic, dar sunt mult mai prietenoase cu pielea şi vor rezista destul de bine în timp. Cu toate acestea, este bine, pe cât posibil, să evităm să ducem la curăţătorie hainele din bumbac, pentru că procesul chimic poate slăbi fibra.

Atunci când a fost prezentat, în 1951, poliesterul a fost numit „materialul miraculos”; poate fi purtat de mai multe ori fără a-şi pierde aspectul, se spală extrem de uşor şi este foarte durabil. Cu toate acestea, este mai puțin recomandat dacă ținem la sănătatea pielii.

Lâna este biodegradabilă, hipoalergenică şi rezistentă la electricitatea statică. Partea mai puţin bună este aceea că e foarte călduroasă, astfel că hainele de lână sunt recomandate, în general, doar pentru sezonul rece.

Nylonul a fost creat în anii ’30 ca un înlocuitor sintetic al mătăsii. Hainele din nylon au avantajul că se spală şi se usucă extrem de repede şi simplu.

Cum alegem măsurile şi culorile care ni se potrivesc? Este uşor să ne dăm seama care haine sunt prea strâmte, dar devine puţin mai complicat să estimăm care sunt prea largi. Indiferent de situație, trebuie să reţinem că imaginea noastră este influenţată în mod direct de hainele pe care le purtăm: dacă avem pantaloni cu două numere mai mari, o să părem mai masivi decât suntem în realitate, în timp ce îmbrăcămintea strâmtă avantajează doar anumite persoane. Totul este să adaptăm corect mărimea și croiala hainelor la tipul nostru de siluetă. În ziua de azi, există foarte multe firme care oferă modele de tip „slim fit” – în cazul cămăşilor e vorba de cele cambrate, iar în cazul pantalonilor de o anumită croială. Dacă avem, însă, o statură mai mare, e bine să mergem pe o croială clasică.

În ceea ce priveşte culorile, nu trebuie să ne întrebăm care ni se potriveşte mai bine. Le putem alege pur şi simplu pe cele care ne plac; în acelaşi timp, Ar trebui să evităm să ne îmbrăcăm mereu exclusiv în negru – e o combinaţie care funţionează doar în anumite situaţii.

În final, câteva sfaturi utile atunci când vrem să cumpărăm haine:

Înainte de a decide să mergem la cumpărături, e recomandat să ne întrebăm dacă avem, într-adevăr, nevoie de haine sau simţim pur şi simplu nevoia de a cumpăra ceva. Să ne gândim la garderoba noastră: pe câte dintre lucrurile pe care le avem nu le-am folosit niciodată sau extrem de rar în ultimul an?

Dacă suntem răbdători şi aşteptăm ca magazinele să ofere reduceri, vom avea ocazia să cumpărăm cămaşa sau perechea de sandale pe care ni le-am dorit la un preţ mult mai bun.

În acelaşi timp, este util să evităm a cumpăra lucruri doar pentru că sunt ieftine – în perioadele de reduceri vom găsi numeroase produse care par chilipiruri, dar sunt şanse foarte mari ca hainele cumpărate doar din cauza preţului mic să ajungă pe un raft, fără să fie purtate prea des.

E bine să fim la modă, dar să nu încercăm să urmăm fiecare tendinţă vestimentară. Este mai util să cumpărăm piese care nu se demodează, aşa cum sunt pantalonii clasici sau cămăşile. Moda trece repede, dar e greu să ne schimbăm garderoba în fiecare an în funcţie de ce se poartă.

Back to top button