fbpx
Casă & Familie

Cum să alegem haine pentru copii

Dacă luăm în considerare varietatea opţiunilor pe care magazinele ni le pun la dispoziţie, am putea avea falsa impresie că este destul de uşor să alegem haine pentru copii. Însă, în cazul acestora, alegerea hainelor poate fi mai complicată decât ne-am aştepta. Având în vedere că pielea unui copil este mult mai sensibilă decât a unui adult, acesta poate fi afectat mai rapid de toxine sau substanţe chimice. Bineînţeles, alegerea hainelor este foarte importantă şi din punctul de vedere al confortului.

Cum alegem dimensiunile corecte ale hainelor pentru copii

Criterii pentru alegerea corectă a  hainelor pentru copii

Sunt câteva criteriile de care ar trebui să ţinem cont de fiecare dată când mergem la cumpărături pentru garderoba celor mici.

Hainele trebuie cumpărate pentru diferite stagii de creştere. Copiii cresc foarte rapid, mai ales în primii ani. De aceea, atunci când mergem la cumpărături, trebuie să evităm să achiziţionăm mai multe haine de aceeaşi măsură, pentru că acestea vor rămâne mici în scurt timp. Pentru ca investiţia să fie utilă, trebuie să cumpărăm haine pentru diferite stagii de creştere, fie că vorbim despre grupe de vârstă foarte mici, ca 0-3 luni, 3-6 luni, 6-12 luni, sau cele corespunzătoare anilor.

RECOMANDARE: Nu toţi copiii se dezvoltă în acelaşi ritm; unii sunt mai înalţi, mai scunzi sau numărul lor de kilograme nu corespunde cu dimensiunile standard. Este bine ca atunci când vrem să facem un cadou, să ne informăm care sunt dimensiunile potrivite. În plus, este folositor să păstrăm bonul de cumpărături, pentru a putea schimba produsul în cazul în care mărimea nu este corespunzătoare.

Este important ca materialele să fie de bună calitate. De aceea, trebuie să alegem haine din bumbac sau alte ţesături naturale, pentru a ne asigura că sunt confortabile, dar mai ales pentru a reduce la minimum riscul de iritaţii. Materialele sintetice nu permit pielii să respire, sunt mai uşor inflamabile şi în contact cu pielea pot provoca erupţii.

ATENŢIE! Este de preferat să nu cumpărăm hainele care sunt fabricate din acril, poliester, nailon, vâscoză, acetat, triacetate! De aceea, este de preferat să cumpărăm haine din bumbac, lână, in, cânepă, mătase.

Criteriul confortului este cel mai important. Când vine vorba despre copii, confortul este mai presus decât factorul estetic. Aşadar, este de preferat să evităm hainele strâmte sau prea largi şi să optăm pentru cele din materiale moi şi naturale. Este important ca hainele să îi ofere copilului libertatea de mişcare şi să asigure respiraţia pielii.

Pe lângă aceste criterii, pentru a-i spori confortul şi plăcerea copilului de a-şi purta hainele, este indicat să ne gândim la sistemele de închidere a hainelor. Pentru nou născuţi, de pildă, sunt folositoare hainele care limitează contorsionarea membrelor copiilor, fiind dotate cu nasturi sau fermoare.

După vârsta de 3 ani, copiii vor dori să se îmbrace şi să se dezbrace singuri şi este indicat să ţinem cont de acest aspect atunci când alegem hainele. De exemplu, este de preferat ca pantalonii să aibă în talie elastic şi nu şiret sau nasturi, pantofii să fie cu arici, iar în loc de nasturi, îmbrăcămintea să aibă capse. Ei nu vor putea de la vârste mici să umble cu şireturi, nasturi sau fermoare, aşa că trebuie să evităm pe cât posibil hainele cu aceste sisteme de prindere.

În cazul copiilor cu vârste mai mari, trebuie să ţinem cont şi de preferinţele lor nu numai în ceea ce privește stilul preferat, ci şi în ce priveşte culorile şi texturile materialelor.

 

Back to top button