fbpx
Casă & Familie

Consumatorii și siguranța alimentelor

Ce poate face fiecare consumator în parte pentru a se asigura că alimentele pe care le pune pe masă sunt proprii consumului?

1 Să le cumpere din locurile și de la producătorii autorizați și să se asigure că se încadrează în termenul de valabilitate.

2 Să le păstreze corespunzător, respectând toate specificațiile de pe etichetă. În cazul condiţiilor precare de depozitare, chiar dacă alimentele se află în limita termenului de valabilitate, în realitate ele pot să nu mai fie proprii consumului. Fiecare consumator trebuie să facă o evaluare după câteva criterii simple: culoare, miros, gust, textură. Dacă acestea prezintă modificări, respectivele alimente trebuie aruncate.

3 Să se comporte responsabil după depășirea termenului de valabilitate, cercetând în fiecare caz în parte dacă respectivul aliment poate să mai fie valorificat în vreun fel sau nu.

4 Să arunce sau să distrugă alimentele necorespunzătoare, care nu mai pot fi valorificate nici pentru consumul uman și nici pentru cel animal și care pot reprezenta o sursă de pericol.

Conform Ordonanţei nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, produsele se comercializează numai în cadrul termenului de valabilitate sau al datei-limită de consum. Se interzice modificarea termenului de valabilitate sau a datei-limită de consum înscrise pe produs, pe etichetă, pe ambalaj sau, după caz, în documentele însoţitoare.

Pentru alimentele care pot fi păstrate mai mult de 3 luni, dar nu mai mult de 18 luni, termenul de valabilitate poate menţiona numai luna şi anul, iar pentru cele care pot fi păstrate mai mult de 18 luni, numai anul.

Termenul de valabilitate va fi însoţit, atunci când este cazul, de indicarea condiţiilor de păstrare (mai ales indicarea temperaturii) şi de conservare.

Informaţiile privind modul de preparare a produselor alimentare vor fi indicate în aşa fel încât să permită utilizarea corectă a acestora.

Conform normativelor UE , valabilitatea alimentelor este înscrisă pe produse prin două tipuri de expresii:

1. “a se consuma de preferință înainte de”

2. “a se consuma până la”

Produsele inscripționate cu “a se consuma de preferință înainte de” pot fi consumate în siguranță, în anumite condiții, și după depășirea datei menționate pe ambalaj. „De preferință” indică data după care alimentele respective își pierd o parte din din prospețime și din calitățile inițiale de textură, aromă etc, dar nu sunt periculoase pentru consum. Este vorba despre alimente ca sarea, mierea, dar și făina, orezul, pastele făinoase, biscuiții, uleiul, ciocolata. 

Aici se încadrează și alimentele cumpărate în stare congelată, însă la acest capitol se impune prudență suplimentară, în sensul în care trebuie să verificăm că ele au fost păstrate la condiții de frig constant – că nu au fost decongelate și recongelate (procesul poate „trezi“ sau „activa“ microorganisme periculoase în special în cazul cărnii și peștelui, dar și al unor legume). Putem bănui că un produs congelat a trecut printr-o fază de decongelare/recongelare dacă gheața de pe el este compactă și lucioasă și, dacă pachetul cuprinde mai multe bucăți  – de pește de exemplu – sau bucățele de legume, acestea se aglomerează, formează un bloc, un sloi imposibil de spart.

Formula  “a se consumă până la” este mult mai restrictivă și o găsim pe alimentele care expiră foarte rapid: lapte, peşte, brânzeturi proaspete, ouă, carne. În linii mari, acestea trebuie consumate înaintea datei de pe ambalaj, pentru siguranță. Până la momentul când sunt consumate, este obligatoriu ca ele să fie conservate permanent în frigider, conform indicaţiilor – temperatura în frigider nu trebuie să depășească 5°C. În general, este contraindicată consumarea unui aliment care a depăşit perioada de valabilitate inscripţionată pe ambalaj. Dacă se întâmplă totuşi să faci acest lucru, trebuie să ai în vedere că te expui toxiinfecţiilor alimentare, contaminării cu Salmonella, sau Listeria etc. Printre cele mai periculoase alimente expirate se numără fructele de mare, lactatele, ouăle, carnea şi produsele gata preparate sau semipreparate.

De la caz la caz, practica a demonstrat că ele pot fi consumate și după această dată, dacă nu prezintă modificări de aspect, miros, gust, culoare, consistentă. Nu trebuie să abuzăm, pentru că nu întotdeauna simțurile noastre sunt cei mai exacți analizatori ai riscurilor. Pentru a reduce riscul e mai bine să prevenim: alimentele ușor perisabile trebuie cumpărate în cantități care să permită consumul lor înainte de expirare.

În cazul laptelui și ouălor, data expirării este stabilită prin lege. Pentru toate celelalte alimente, fiecare producător în parte decide în funcție de propriile criterii, respectând o serie de reglementări europene.

Ouăle sunt considerate a fi proaspete în primele 9 zile, deşi termenul de valabilitate al acestora este de 28 de zile, însă după perioada de 9 zile vor necesita o preparare mai îndelungată. Produsele feliate, indiferent de termenul de valabilitate propus de producător, trebuie consumate în maximum 2 zile. Cel mai perisabil produs este carnea tocată, care este indicat să fie consumată în ziua cumpărării, chiar dacă înscris are un termen de valabilitate mai mare.

Back to top button