fbpx
Casă & Familie

Ce trebuie să ştim înainte de a ne cumpăra o casă

Cumpărarea unei case este probabil unul dintre cele mai importante momente din viaţa noastră. Prin urmare, este lesne de înţeles că trebuie să fim pregătiţi temeinic pentru acest moment.

Ce trebuie să ştim atunci când cumpărăm o casă?

Cumpărăm singuri sau cu ajutorul unei agenţii imobiliare?

Cum calculăm numărul de camere de care avem nevoie?

Ce riscuri există atunci când cumpărăm o casă?

Cumpărarea unei case poate fi un proces lung şi obositor, pentru că vorbim despre o achiziţie pe care mulţi dintre noi o facem doar o dată în viaţă. Acest lucru nu ar trebui însă să ne sperie; sunt şi situaţii în care putem da peste casa sau apartamentul de vis la prima căutare.

Presupunând că aspectele financiare sunt rezolvate (obţinerea unui credit sau a sumei necesare achiziţiei), prima decizie pe care trebuie să o luăm este dacă apelăm sau nu la o agenţie imobiliară.

Există atât plusuri cât şi minusuri: o agenţie ne va ajuta să filtrăm ofertele de pe piaţă, reducând numărul de vizionări şi, în cele din urmă, timpul pe care îl putem acorda procesului în sine. Pe de altă parte, agenţia va percepe un comision care poate ajunge şi la 3% din valoarea imobilului – de cele mai multe ori, plata acestuia se împarte între vânzător şi cumpărător.

Pentru aceia dintre noi care nu au mai trecut prin procesul de cumpărare a unei case, sfaturile unui agent imobiliar se pot dovedi utile – mai ales dacă ne gândim la toate actele pe care atât noi cât şi vânzătorul trebuie să le prezentăm la notar.

ATENŢIE: Dacă vânzătorul cere un avans, este de preferat să încheiem cu acesta un antecontract notarial, chiar dacă acesta va implica anumite costuri. Mai mult, nu oferim sume de bani fără a avea o dovadă în acest sens!

Odată ce am stabilit cum va decurge procesul de căutare şi achiziţie a noii case, trebuie să decidem care este numărul ideal de camere. Mulţi dintre noi avem tendinţa de a face acest calcul gândindu-ne la situaţia din prezent, dar trebuie să ne amintim că e o investiţie pe termen lung. Astfel, dacă în momentul de faţă două camere par suficiente, s-ar putea ca peste cinci sau zece ani situaţia să stea altfel. Este o decizie pe care trebuie să o luăm gândindu-ne şi la viitor, nu doar la ziua de azi.

Un alt aspect extrem de important este zona în care se afla imobilul; unii dintre noi preferă să stea în apropierea unui parc sau a unor spaţii verzi, alţii – în apropierea unor centre comerciale. Ceea ce trebuie însă să luăm cu toţii în calcul este modul în care zona în cauză e deservită de mijloacele de transport în comun. Maşina se poate strica oricând şi, fie că ne place sau nu, transportul în comun e de obicei cea mai ieftină variantă de a ne deplasa.

Achiziţia unei case presupune şi o serie de riscuri, dar acestea pot fi evitate dacă suntem conştienţi de ele. Cel mai evident este acela al unui vânzător de rea-credinţă: sunt cazuri în care persoane fizice pot oferi apartamente cu defecte ascunse sau aflate într-o stare de litigiu. Un prim pas este acela de a verifica la autorităţile locale dacă imobilul în cauză face obiectul vreunui proces sau dacă e înregistrat pe listele primăriei ca prezentând riscuri în ceea ce priveşte rezistenţa structurală. Mai exact, există clădiri ce nu au celebra bulină roşie, dar prezintă un grad ridicat de avarie în cazul unui cutremur – putem afla toate detaliile care ne interesează de la autorităţi.

Un alt risc este acela al vecinilor: pare ciudat, dar ne putem găsi în situaţia în care noii noştri vecini sunt mult prea gălăgioşi. E bine să stăm de vorbă cu unul sau doi proprietari din imobil înainte de a face o ofertă, pentru a afla dacă avem sau nu motive de îngrijorare.

În cele din urmă, este extrem de important ca procesul de vânzare-cumpărare să aibă loc într-un mediu sigur: trebuie să acceptăm doar contracte semnate în prezenţa notarului şi este de preferat să avem alături de noi şi un apropiat care să ia parte la semnarea actelor.

Back to top button