Baia este locul pe care toată familia îl foloseşte zilnic, de aceea este foarte important să îi acordăm o atenţie deosebită acestei zone a casei. Cum fiecare încăpere a locuinţei are un specific, şi produsele necesare pentru a curăţa eficient diferă.
Principalele produse de curăţat baia
Sfaturi pentru curăţarea băii
Oferta de produse de curăţenie creşte pe zi ce trece, însă doar unele dintre acestea sunt necesare pentru curăţarea băii. Iată ce trebuie să trecem pe listă atunci când mergem la cumpărături:
Spray împotriva mucegaiului: este util, aşa cum îi spune şi numele, pentru a curăţa mucegaiul atât de pe tavan, dar şi de pe alte suprafeţe din baie.
Spray anti calcar pentru cadă şi chiuvetă: pentru că obiectele sanitare din baie pot fi afectate de urmele de apă, calcar şi rugină, ar trebui să alegem produse de curăţare speciale, care să îndepărteze eficient reziduurile depuse. Acestea trebuie pulverizate pe întreaga suprafaţă a căzii sau a chiuvetei, iar lichidul trebuie lăsat să acţioneze timp de 5 minute. Apoi, zona trebuie ştearsă cu un burete uşor abraziv. La final, se clăteşte suprafaţa cu un jet puternic de apă rece.
Dezinfectant de toaletă: produsele dezinfectante de tip gel sunt foarte eficiente în curăţarea vasului de toaletă, dar dacă avem de-a face cu depuneri greu de îndepărtat, putem folosi cu încredere prafurile abrazive. Pe de altă parte, datorită formei pe care o are gâtul aplicatorului, produsele lichide pot pătrunde în zonele mai puţin accesibile, ceea ce le conferă un avantaj. Înainte de a curăţa vasul de toaletă, este recomandat să încercăm să eliminăm cât mai multă apă din interiorul acestuia. Suprafeţele uscate se curăţă mai bine, iar detergenţii îşi fac mult mai repede efectul.
Detergent pentru curăţarea gresiei şi a faianţei: gresia şi faianţa din baie sunt mult mai afectate de depunerile de calcar, de apă şi de mucegai decât cele din bucătărie. Astfel că, cel puţin o dată pe săptămână, gresia de pe jos și faianța de pe pereți trebuie curăţate temeinic.
Așa cum în prepararea mâncărurilor sunt trucuri care ajută, la fel există şi sfaturi utile pentru a curăţa mai rapid şi eficient baia:
- Lăsăm soluţiile să acţioneze! După ce am aplicat detergenţii pe suprafeţele pe care vrem să le curăţăm, este recomandat să lăsăm soluţiile să acţioneze asupra murdăriei timp de 7-10 minute.
- Curăţăm „circular”! Spălăm suprafeţele şi obiectele sanitare în ordinea în care sunt amplasate în baie. De exemplu, putem începe cu zona de lângă uşă, unde se află vasul de toaletă, continuând cu chiuveta, apoi cu cada sau cabina de duş, iar apoi cu dulapul, care se află lângă cadă.
- Curăţăm de sus în jos! Dacă vrem să avem faianţa din baie foarte curată, profesioniştii ne recomandă să o curăţăm începând cu zonele de sus către cele de jos. Este indicat să folosim detergenţi lichizi, care pot fi pulverizaţi pe suprafeţele din faianţă.
- Podeaua se curăţă la sfârşit! Gresia trebuie aspirată şi spălată cu detergent abia după ce am terminat de curăţat celelalte obiecte din baie.
RECOMANDARE: O soluţie universală de curăţat se obţine amestecând jumătate de cană de săpun, suc de lămâie şi patru litri de apă fierbinte. De asemenea, în zonele în care murdăria este greu de șters, putem aplica suc de lămâie, pe care îl lăsăm să acționeze timp de câteva minute, după care frecăm uşor cu bicarbonat de sodiu. Lămâile ne ajută şi la curăţarea ţevilor şi a obiectelor din cupru şi la eliminarea mirosurilor neplăcute din scurgeri: tot ce trebuie să facem este să turnăm apa care a fiert cu suc și coji de lămâie.