fbpx
Educatie

La școală fără bullying

Se vorbește mult despre bullying, avem chiar o lege anti-bullying, dar cum să procedăm concret? Ce ar trebui să știe potențialele victime, ce ar trebui să știe făptașii, ce ar trebui să știe și să facă martorii? Copii, părinți, profesori, consilieri, cu toții au de învățat în domeniu!

Asociația Părinților Isteți, împreună cu colaboratorii săi permanenți, specializați în psihologia copilului și în prevenirea și combatearea bullyingului, Adriana Mitu și Gabriela Maalouf, lansează cartea “Cum să fii cool la școală” – Educație fără bullying, editată de Bookzone.

Recomandată copiilor de 8-12 ani, într-un format pe placul copiilor, cu ilustrații moderne realizate de Șerban Andreescu, cartea conține poveștile cu cazurile cele mai întâlnite de bullying în mediul școlar, este ușor de citit și plină de provocări și jocuri de autocunoaștere.

Cartea îi poate inspira deopotrivă și pe părinții și profesorii care vor să facă o educație fără bullying și să prevină agresiunile din mediul școlar primar și gimnazial.

“Această carte, bine documentată este realizată de câțiva dintre specialiștii cu care am lucrat la legea de prevenire a bullyingului în rândul copiiilor și la normele de aplicare a acestei legi în școli. După 4 ani de muncă colaborativă susținută avem acum și o carte – resursă pentru copii cu bune practice de prevenire a bullyingului, pentru mai multă armonie în mediul educațional din România”, Nadia Tătaru – Președinta Asociației Părinților Isteți și co-fondatoarea Itsy Bitsy FM.

Cartea “Cum să fii cool la șoala” ajunge ușor la sufletul copiilor, căci conține povestiri cu personaje implicate în diverse genuri de situații, din care învață să recunoască tipurile de bullying, cum pot apela la sprijinul adulților din viață lor, cum pot să fie martori activi implicați în prevenirea bullyingului, cum se pot ajuta și cum își pot ajută prietenii să nu devină victimele bullyingului. Cartea se bucură deja de susținerea părinților care au citit-o și a influencerilor care s-au confruntat cu această problema în copilăria lor.

„Și eu am fost victimă a bullyingului în copilărie, de aceea acum fac tot ce pot să fiu alături de copiii mei, să ajut ca ei să nu treacă prin acest gen de experiențe. În copilăria mea aveam bullying la școală sau pe stradă, și mă descurcăm cum puteam. Astăzi există și mediul on-line și lucrurile s-au complicat. Mă bucur însă că acum a fost scrisă această carte special pentru copii, din care ei vor învață mai ușor cum pot face față acestor provocări de tip bullying, alături de părinții și profesorii lor.” spune Călin Goia – solist Trupa Voltaj și liderul Voltaj Academy.

Ultimul capitol al cărții este dedicat adulților de încredere din viața copiilor școlari, către care aceștia sunt încurajați să se deschidă, și conține informații-resursă despre legislația care previne și combate bullyingul, precum și programe sociale care le pot fi de ajutor în cazul în care se confruntă cu acest fenomen.

Conținutul cărții a fost coordonat de Asociația Părinților Isteți, care militează din 2017 pentru prevenirea și combaterea bullying-ului în rândul copiilor din România, fiind co-inițiatoare alături de Itsy Bitsy, a campaniei strategice naționale de prevenire a bullying-ului. Specialiștii Asociației Părinților Isteți fac parte din echipa care a elaborat Legea și Normele metodologice de implementare a legii de prevenire a bullying-ului și a lucrat la ghidurile de implementare a acestor norme în toate instituțiile de educație preuniversitară din România.

Mai multe detalii despre proiectele de prevenire a bullyingului susținute de Asociația Părinților Isteți sunt pe www.educatiefarabullying.ro.

#educatie #bullying #carte #scoala

Back to top button