fbpx
Digital & TehnologieEducatie
În tendințe

Ziua Internațională a Accesului Universal la Informație

Ziua Internațională a Accesului Universal la Informație a avut loc pentru prima dată în întreaga lume pe 28 septembrie 2016. Ea provine dintr-o întâlnire a mișcării societății civile care a avut loc la Sofia, Bulgaria, la 28 septembrie 2002, care a fost denumită pentru prima dată 28 septembrie Ziua internațională a dreptului la cunoaștere.

La 17 noiembrie 2015, ca răspuns la apelul grupurilor societății civile africane care doresc o mai mare transparență a informațiilor, Organizația ONU pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a declarat oficial data de 28 septembrie a fiecărui an drept Zi internațională a accesului universal la informație.

Recunoscând importanța accesului la informație, cea de-a 74-a Adunare Generală a ONU a adoptat o rezoluție (A/RES/74/5) la 15 octombrie 2019, prin care 28 septembrie a fost proclamată Ziua Internațională a Accesului Universal la Informație.

Până în prezent, peste 130 de țări au emis legi privind accesul la informații.

Este din ce în ce mai important să înțelegem rolul informației în lumea de azi și să protejăm accesul liber la informație.

Informația este întotdeauna importantă pentru ca fiecare să ia decizii și acțiuni în viața de zi cu zi. Fără informații suficiente, oamenii nu pot lua decizii corecte. „Accesul universal la informații înseamnă că toată lumea are dreptul de a căuta, primi și distribui informații.” Acest drept este legat de dreptul la libertatea de exprimare. Prin urmare, accesul la informații a fost din ce în ce mai mult recunoscut ca o condiție prealabilă pentru revendicarea drepturilor omului. Este un drept fundamental în viața umană!

Accesul la informații este, de asemenea, vital pentru dezvoltarea durabilă la nivel mondial. Este un indicator în cadrul Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 16, care urmărește „promovarea societăților pașnice și incluzive, să ofere acces la justiție pentru toți și să construiască instituții eficiente, responsabile și incluzive la toate nivelurile”.

Ziua de 28 septembrie este marcată anual pentru a aminti statelor, organismelor și cetățenilor:

  • să recunoască faptul că „dreptul de a căuta, primi și distribui informații este parte integrantă a dreptului la libertatea de exprimare”.
  • să recunoască importanța dreptului de acces la informații pentru apărarea altor drepturi ale omului, restabilirea încrederii și promovarea societăților democratice.
  • să promoveze societăți pașnice și incluzive pentru o dezvoltare durabilă prin asigurarea accesului public la informații și protecția libertăților fundamentale.

În acea zi, indivizii, organizațiile și guvernele sunt binevenite să găzduiască diverse evenimente (cum ar fi seminarii, prelegeri, simpozioane, discuții, seminarii web sau campanii pe rețelele sociale) pentru a crește și a răspândi gradul de conștientizare cu privire la dreptul fiecăruia de a solicita și de a obține informații de la public. organismelor și să sublinieze importanța accesului liber la informații în salvarea de vieți, promovarea sănătății și a dezvoltării durabile, în special în situații de urgență sau în timpul crizelor de sănătate publică.

Tema anuală în ultimii ani:

Tema 2024: „Facilitarea oficială a accesului la informații și a participării în sectorul public”.

Tema 2023: „Importanța spațiului online pentru accesul la informații”.

Tema 2022: „Inteligenta artificiala, guvernanta electronica si accesul la informatii”.

Tema 2021: „Dreptul de a ști – Construirea mai bună cu acces la informații.”

Tema 2020: „Accesul la informații – Salvarea de vieți, construirea încrederii, aducerea speranței.”

Tema 2019: „Nu lăsa pe nimeni în urmă”.

Official website:

www.un.org/en/observances/information-access-day

Anul acesta Ziua Internațională pentru Acces Universal la Informație (IDUAI) 2024 este marcată printr-o conferință globală care va avea loc între 1 octombrie 2024 – 9:00 – 2 octombrie 2024 – 18:00

Tema Conferinței globale 2024 privind accesul universal la informații este „Facilitarea oficială a accesului la informații și a participării în sectorul public”.

Pe scurt, este necesar ca statele să nu se mărginească să legifereze accesul la informații și la participarea la sectorul public, ci să facă pasul decisiv care este accesibilizarea acestora. Informația și participarea trebuie să devină mainstream.

Găzduită de guvernul Ghanei și UNESCO în perioada 1-2 octombrie 2024, Ziua Internațională a Accesului Universal la Informație (IDUAI) servește drept platformă pentru evaluarea progreselor înregistrate în promovarea accesului la informații de la adoptarea Agendei ONU pentru Dezvoltare Durabilă. Deși s-au făcut pași semnificativi, rămâne o nevoie presantă de a accelera progresul la nivel global.

Această conferință se aliniază cu Ziua Internațională a Accesului Universal la Informație, celebrată anual pe 28 septembrie. UNESCO și partenerii săi vor sărbători această zi la nivel mondial prin activități de advocacy, discuții și conversații globale cu experți, evidențiind cele mai recente tendințe și bune practici în ceea ce privește accesul la informații.

Conferința globală IDUAI 2024 își propune să exploreze modul în care integrarea legilor privind accesul la informații (ATI) în sectoarele guvernamentale poate spori dreptul la informație. Pe parcursul conferinței, reprezentanții guvernului și actorii societății civile vor demonstra modul în care politicile de acces la informații sunt implementate în diverse entități guvernamentale. În plus, se va pune accent pe rolul actorilor neguvernamentali în asigurarea coerenței politicilor pentru implementarea ATI atât în ​​sectorul public, cât și în cel privat.

Obiectivul principal al conferinței este de a oferi guvernelor și societății civile o listă de bune practici pentru integrarea dreptului la informație în sistemele organizaționale și cultura diferitelor autorități publice.

Subliniind experiențele africane, conferința va sublinia beneficiile accesului la informații în promovarea unor societăți pașnice și favorabile dezvoltării durabile.

Pentru ilustrarea articolelor care vor urma pe această temă vom folosi caricaturi date publicității în cadrul parteneriatului între UNESCO și Cartooning for Peace.

UNESCO și Cartooning for Peace își unesc forțele pentru Ziua Internațională a Accesului Universal la Informație, reiterând importanța integrării accesului la informație și a participării în sectorul public.

Back to top button