fbpx
Timp liber

Căști pentru telefon. Tipuri, modele, avantaje, dezavantaje, beneficii

Căști pentru telefon. Tipuri, modele, avantaje, dezavantaje, beneficii

Căști pentru telefon. 

Tipuri, modele, avantaje, dezavantaje, beneficii

Căștile pentru telefon au devenit accesorii indispensabile pentru mulți dintre noi. Oricum telefon îl luăm peste tot, dar pentru a ne putea bucura de videoclipuri, muzică, podcasturi, filme și orice ne dorim să ascultăm în public, avem nevoie de căști, pentru a nu deranja celelalte persoane. 

Sunt destul de multe tipuri de căști pentru telefon din care putem alege în funcție de nevoile noastre. Unele sunt potrivite pentru alergat sau sport în general, altele pentru a fi folosite când suntem în metrou sau pe stradă, iar altele mai bune pentru confidențialite (nu se aude nimic din exterior) și tot așa. Astfel, toată lumea își poate găsi căștile potrivite, dar de unde începem căutările?

Tipurile de căști

Conform mobiup, există cinci modele din care puteți alegeți în funcție de nevoile pe care le aveți:

  • Căștile in-ear
  • Căștile on-ear
  • Căștile over-ear
  • Căștile clip-on
  • Căștile neckband

Acestea pot fi, de asemenea, cu fir sau wireless (conectate prin bluethoot sau prin atingere, dacă au funcția NFC – Near Field Communication).

Căștile in-ear 

Căștile de acest gen sunt cunoscute de toată lumea, pentru că sunt cele standard pe care le primim și la achiziționarea telefoanelor. Acestea se găsesc în variantele: earbuds (cele în formă de dop, care nu ajung până în canalul auditiv); earpods (se fixeaza la intrarea canalului auditiv); inner canal in-ear (acestea se introduc în canalul auditiv, izolând foarte bine sunetul).

Fiecarea dintre căștile menționate mai sus au un rol specific. Cele de tipul earbuds sunt o alegere bună pentru acțiunile zilnice, de exemplu atunci când mergem cu metroul sau pe stradă. Earpods-urile sunt potrivite pentru sport, pentru că se fixează bine în ureche. Căștile inner canal in-ear, fiind recunoscute pentru izolarea bună a sunetului, sunt alegerea potrivită pentru aceia care petrec mult timp în medii zgomotoase. 

Căștile on-ear

Acest tip de căști nu este foarte diferit de cele in-ear din punct de vedere al calității. O diferență notabilă ar fi că acestea sunt poziționate peste ureche, dar fără să acopere tot pavilionul urechii. Tocmai de aceea, ar fi bine să fim atenți atât la material, cât și la comoditate, pentru a nu provoca răni.

Astfel, dacă din cauza unei probleme sau a unei preferințe personale nu poți folosi căștile in-ear, acestea sunt o alternativă. 

Căștile over-ear

Modelul over-ear este atât mai cunoscut, cât și mai folosit decât cel on-ear. Se găsesc mai multe modele și sunt „favorite” datorită faptului că acoperă tot pavilionul urechii, iar direcționare sunetului este, astfel, făcută uniform și mai bine. Acestea sunt potrivite pentru gaming, alergat, uz zilnic, muncă (call center, de exemplu), dar pot fi utile, în general, pentru orice. 

Căștile clip-on 

Acestea sunt căștile care se așează prin spatele urechii. Din punct de vedere al difuzoarelor, nu este o diferență substanțială între ele și cele in-ear sau on-ear. Datorită bretelelor de susținere din spatele urechii, acestea sunt foarte bune pentru alergat sau diverse sporturi, pentru că au stabilitate, iar șansele de alunecare sau cădere nu prea există. 

Căștile neckband 

Modelul neckband sunt căștile cu firul care se așează după gât. Astfel, banda de susținere se pune pe ceafă, punând la dispoziție o stabilitate destul de bună, pentru cei care caută asta. 

Căștile wireless 

Oferă un confort în plus utilizatorilor, pentru că se pot mișca relaxați fără a fi „legați” de telefon, dar auzind în același timp tot ceea ce vor. 

Aproximativ orice model de cască poate fi wireless, dar asta nu înseamnă că este și opțiunea mai bună. Există posibilitatea să întâmpinați anumite probleme, ca de exemplu: deconectarea fără vreun motiv anume, sincronizarea proastă a căștilor, pierderea conexiunii, etc. În cazul în care nu doriți să cheltuiți o sumă foarte mare de bani, s-ar putea să nu găsiți calitate extrem de bună la cele wireless, dar asta nu este o regulă. 

Căștile neckband, de exemplu, chiar dacă pot fi wireless, tot sunt legate între ele de un fir, ceea ce scade posibilitatea de pieredere a conexiunii fără motiv sau de sincronizare proastă.

Pe lângă toate acestea, în momentul în care ne alegem perechea de căști pentru telefon trebuie să fim atenți și la anumite elemente mai tehnice, precum: difuzoare, canale de sunet, izolare, producător, sensibilitatea acustică, bateria, rezistența cablului și rezistența căștilor, microfonul și confortul. 

Citiți descrierea lor și review-urile, pentru că așa vă puteți da seama cel mai ușor care este cea mai bună variantă pentru voi.

Back to top button