fbpx
Educatie

Pe ce paliere își concentrează activitatea ANPC în această perioadă?

În ultimii ani, ANPC a făcut multe controale la hiper și supermarketuri. Veți continua această politică?

– Horia-Miron Constantinescu:

Este o politică ce nu mai aduce discriminare în piața de care vorbiți, pentru că dacă până la un moment dat comisarii ANPC vizau băcăniile de cartier, iată că exista o reținere în a sancționa băcăniile mai mari, pentru că marii retaileri de fapt reprezintă șansa băcanului de demult de a face afaceri la o cifră mult mai mare. Îmi aduc aminte că în 2017 am fost întrebat cum și de ce am fost să sancționez pe unul dintre marii retaileri. Lucrurile s-au așezat mult mai bine. Am preluat împreună cu domnul Paul Anghel inițiativa de a ne deplasa prin țară. S-a suspendat atunci activitatea multor raioane gestionate deficitar de marii retaileri, lucru care a continuat și în următorii ani, chiar dacă cu suișuri și coborâșuri.

Este important să transmitem în numele consumatorilor, mai ales al celor români, că-și doresc să fie respectați.

Vom continua acțiunile, diferența dintre ceea ce s-a întâmplat până acum, raportat la ultima perioadă și privind noua abordare este că apăsăm foarte mult pe accelerație, cu resurse, din păcate, mult restrânse față de ceea ce ne-am dori, cu o salarizare ce nu face invidios pe niciunul dintre funcționarii publici români – pentru că la o încărcătură enormă, cum are această instituție, cu atribuții enorme, salar-izarea este mult subdimensionată necesarului.

Cerem colegilor noștri să sancționeze furnizorii de utilități, să ducă o muncă de zi și de noapte, tot lor le cerem să fie prezenți pe teren în acțiunile de supraveghere a pieței bunurilor de larg consum.

Cerem o bună supraveghere și în zona alimentației publice, la fel și în sistemul bancar. Uităm că acești comisari, pentru orele suplimentare, pentru munca extraordinară pe care o depun, vor avea cu siguranță nevoie și de o remunerație corespunzătoare.

Mare atenție, pentru că ne dorim ca aceștia să rămână integri, să nu fie tentați de corupția care bântuie într-o anume parte a Europei, și mă refer la partea de Est, și să ne asigurăm că aceștia sunt primii comisari europeni din întregul lanț al protecției consumatorilor, la nivelul întregului lanț al comunității.

Vezi și
Close
Back to top button