fbpx
EducatieTimp liber

Despre Rusia, cu uimire

Trei cărți despre spațiul fost sovietic și despre Rusia lui Putin

Trei cărți despre spațiul fost sovietic și despre Rusia lui Putin

De ceva mai mult de 10 zile privirile lumii sunt ațintite în inima spațiului fost-sovietic, despre ale cărui realități contemporane sunt puțini cei care au cunoștințe exacte. Ascensiunea la putere și regimul Putin, ca și devenirea Ucrainei ridică încă o mulțime de semne de întrebare istorice, pe care numai studiul ni le poate cât de cât acoperi cu o brumă de răspuns. Sunt realități controversate, despre care și informațiile sunt foarte controversate.

Mai multe cărți de nonficțiune apărute în ultimii ani la Editura Rao (www.raobooks.com) încearcă să aducă niște piese în întortocheatul puzzle al problemelor care au dus la războiul care sfârtecă în clipa de față Ucraina.

Anne Garrels: Țara lui Putin. O călătorie în Rusia reală – apariție 2022

Anne Garrels, corespondenta National Public Radio din Washington (NPR) și-a propus să facă o călătorie în inima Rusiei pentru a fi martora vieții de zi cu zi a locuitorilor și a înțelege o parte din motivațiile lor și din starea de spirit locală. Astfel, ea a ales la întâmplare, punând degetul pe o hartă, orașul Celeabinsk – fosta inimă a programului nuclear rusesc. Călătoria i-a dat posibilitatea de a înțelege viața de zi cu zi a cetățeanului rus obișnuit, precum și o perspectivă pe care Moscova nu i-ar putea da-o nimănui.
Celeabinsk, la a cărui periferie alternează sate în paragină, râuri cu ape mânjite de steril, fabrici închise și lacuri superbe, dar pe lângă care un contor Geiger cârâie amenințător, poate fi considerat un microcosmos al Rusiei postsovietice. „Nu plecăm de aici. E căminul nostru, spunea unul dintre cei intervievați. Și, oricum, nu ne-ar cumpăra nimeni casele.”
Profund rănită de autoflagelarea postcomunistă și de crahul economic, de faptul că se consideră învinsă în fața unui NATO care promitea că nu vor exista învingători și învinși și, mai nou, de sancțiuni și de scăderea prețului petrolului, Rusia reală a suferit îndelung, devenind un mediu propice pentru clici și corupție. Societatea trece cu vederea flagelul SIDA, alcoolismul și dezbinarea socială și caută, cu disperare, un dram de stabilitate și o identitate proprie, lucruri pe care, în ciuda abuzurilor și pedepselor nedrepte, un om știe cu dibăcie să i le promită: Vladimir Putin.

Michael Isikoff și David Corn

Ruleta rusească. Povestea secretă a războiului lui Putin contra Americii și pentru alegerea lui Donald Trump  – apariție 2018

Ruleta rusească este povestea unui scandal politic fără precedent: presupusul amestec al Rusiei în procesul electoral american. Volumul prezintă povestea șocantă a relației dintre Donald

Trump și Vladimir Putin, surprinzând toate aspectele esențiale cuprinse între momentul iunie 2013, când magnatul american își exprima pe Twitter dorința de a deveni „noul cel mai bun prieten” al președintelui rus, și felicitările pe care omul forte de la Kremlin i le-a transmis lui Trump, în noiembrie 2016, ca urmare a câștigării alegerilor prezidențiale din Statele Unite ale Americii.

Trump rămâne totuși acel președinte al Statelor Unite care a păstrat pacea în relațiile cu Moscova.

Heidi Blake: Din Rusia, cu sânge – apariție 2021

Au crezut că se aflau la adăpost printre dealurile înverzite ale Angliei, dar se înșelau. Unul câte unul, membri ai oligarhiei ruse, disidenți și gangsteri care fugiseră în Marea Britanie atunci când Vladimir Putin a preluat puterea, au fost găsiți morți în condiții suspecte. La fel și avocații lor britanici. Mai mult, autoritățile britanice au închis fiecare anchetă, doar pentru a face pe plac Kremlinului.

Volumul este o investigație asupra mai multor astfel de cazuri. Pe baza unei vaste comori constituite din documente nepublicate, dovezi aruncate de către poliție și interviuri cu sute de surse

din interior, această investigație mondială se străduiește să facă lumină în una dintre cele mai importante și îngrozitoare povești geopolitice ale vremii noastre.

Back to top button