fbpx
Casă & FamilieEducatie

Cărți care ajută în vremea războiului

Curtea Veche Publishing oferă ajutor pentru Ucraina, pentru copiii refugiați, dar și pentru scriitorii și jurnaliștii ucraineni

Curtea Veche Publishing, una dintre cele mai mari edituri din România, alături de Asociația Curtea Veche, se alătură eforturilor de ajutorare a refugiaților din Ucraina.

Profiturile din vânzarea cărților scrise de autori ruși disidenți, cât și toate donațiile către Asociația Curtea Veche în luna martie vor merge în totalitate către ONG-uri care transportă ajutoare la graniță sau în zona de conflict. Totodată, editura lansează un apel către scriitorii și jurnaliștii ucraineni care au fost privați de platformele de exprimare, pentru a publica în cadrul unei antologii de texte despre situația actuală. 50% din încasările obținute în urma vânzării acestei antologii vor fi donate refugiaților și cealaltă jumătate va merge către scriitorii și jurnalișii ucraineni.

Scriitorii ruși sunt alături de Ucraina

Într-un articol publicat pe HotNews.ro, Mihail Șișkin, unul dintre cei mai importanți scriitori ruși ai momentului și cunoscut opozant al regimului de la Kremlin, a vorbit în numele poporului rus: „Eu sunt rus. În numele poporului meu, al țării mele, al meu, Putin comite crime înfiorătoare. Putin nu este Rusia. Rusia e încercată de durere și rușine. În numele Rusiei mele și al poporului meu, cer iertare ucrainenilor.”

Vladimir Sorokin, un alt scriitor disident important al canonului rus contemporan, a vorbit într-un articol tranșant din The Guardian despre dinamicile puterii sub dominația lui Vladimir Putin.

,,În Rusia, puterea reprezintă o piramidă. Această piramidă a fost creată în secolul al XVI-lea de către Ivan cel Groaznic – un țar ambițios, brutal, copleșit de paranoia și de multe alte vicii. Cu ajutorul armatei sale personale – oprichnina – a împărțit în mod sângeros statul rus în cei cu putere și supuși, prieteni și dușmani, iar prăpastia dintre ei a devenit din ce în ce mai adâncă. Prietenia lui cu Hoarda de Aur l-a convins că singura modalitate de a se înstăpâni peste imensa Rusie este s-o ocupe. Forța ocupatoare trebuia să fie puternică, crudă, imprevizibilă și incomprehensibilă pentru oamenii de rând. Aceștia trebuiau să nu aibă de ales și să i se supună și s-o venereze… S-au întâmplat multe în ultimii 20 de ani. Chipul președintelui Federației Ruse s-a transformat într-o mască impenetrabilă, care emană cruzime, furie și nemulțumire. Principalul său mijloc de comunicare îl reprezintă acum minciunile – minciuni mici și minciuni mari, naiv de superficiale și bine structurate, minciuni în care pare că crede și el și minciuni în care nu crede.“

Pentru scriitorii și jurnaliștii ucraineni

Rămași nu doar fără mijloacele prin care își câștigau existența, oamenii de cultură ucrainieni se văd brusc privați și de platformele prin care pot să vorbească nu doar în numele lor, ci a tuturor celor ale căror drepturi inalienabile sunt încălcate chiar în aceste momente. Scriitorii și jurnaliștii sunt cei care se văd nevoiți să preia responsabilitatea de a exprima furia, frustrarea, frica și confuzia întregului popor ucrainean.

Curtea Veche Publishing deschide un apel pentru texte ale scriitorilor, eseiștilor, poeților și jurnaliștilor ucraineni și să le ofere astfel o platformă nouă de exprimare. Toate textele vor fi adunate într-o antologie dedicată vocilor celor oprimați și marginalizați, celor care înfruntă acum ororile războiului. Toate încasările obținute în urma vânzării acestei antologii vor fi direcționate tot către Ucraina: 50% vor fi donate refugiaților și 50% va merge către scriitorii și jurnaliștii ucraineni publicați în antologie.

Detalii pe email la forukraine@curteaveche.ro.

Cum contribui și tu

Timp de o lună, toate profiturile încasate de Curtea Veche Publishing din vânzările cărților din pachetul ,,Disidență umanitară” vor fi redirecționate către acțiunile de ajutorare ale refugiaților ucraineni din România.

Cărțile pot fi găsite aici:

Toate donațiile adunate în conturile asociației Curtea Veche în luna martie vor fi direcționate către ONG-urile care ajută refugiații la graniță, ori care au pasaj verde pentru transport de ajutoare în Ucraina.

Toți cei interesați să participe la acest maraton de donații o pot face direct în conturile Asociației Curtea Veche:

  • Nume beneficiar: Asociatia Curtea Veche
  • CIF: 32907122
  • RON: RO62OTPV113000823980RO01
  • EUR: RO19OTPV113000823980EU01
  • USD: RO76OTPV113000823980US01
  • Conturi deschise la OTP BANK
  • Cod SWIFT: OTPVROBUXXX
Back to top button