fbpx
Digital & TehnologieFinanciar & Asigurări

Cum ne folosim cardul pentru cumpărături online?

Cumpărăturile online sunt tot mai populare. În prezent, rata de creştere a comerţului online în România este de două ori mai mare decât la nivel european. Iar cardul este o metodă eficientă şi la îndemână pentru a plăti online pentru produse sau servicii diverse, deopotrivă în ţară şi peste hotare.

Paşii principali în shoppingul pe internet

Siguranţa plăţilor cu cardul în online

  1. Odată ce am decis ce anume vrem să cumpărăm – un obiect sau un serviciu – primul pas pe care trebuie să îl facem este să apăsăm butonul „Adaugă în coş” sau „Cumpără”. Magazinele online au proceduri similare şi, de cele mai multe ori, trebuie să ne facem un cont pentru a putea face achiziţii. Cu sau fără un cont, comerciantul ne cere să completăm un formular cu adresa de livrare şi cu informaţiile necesare pentru facturare.
  2. Putem alege modalitatea de plată în funcţie de opţiunile oferite de site-ul de unde dorim să cumpărăm: plata cu cardul de credit sau de debit, PayPal, transfer bancar sau ramburs (adică plata la livrare). În cazul plăţilor online prin card, după alegerea variantei de plată, vom fi transferați către o pagină securizată, unde vom introduce datele cardului cu care vrem să plătim contravaloarea comenzii.

ATENŢIE: Este important ca linkul acestei pagini să înceapă cu https://, acesta fiind un protocol care criptează datele transmise de la un browser la un server. Astfel de protocoale sunt folosite în special de magazinele online pentru a proteja datele transmise. Pentru a ne asigura că banii de pe cardul nostru sunt în perfectă siguranţă, trebuie să identificăm simbolul unui lacăt sau o imagine cu o cheie.

Datele necesare pentru realizarea tranzacţiei sunt: numele posesorului de card, numărul cardului, data expirării, codul  CVC2 sau CVV2 (în cazul în care cardul are un astfel de cod; acesta se află pe spatele cardului şi este format din trei cifre), parola 3D Secure (pentru cardurile înrolate în sistemul 3D Secure).

  1. Dacă toate informaţiile sunt corecte şi dacă există fonduri suficiente pe card pentru a acoperi valoarea achiziției, vom primi de la comerciant o confirmare că a fost achitată comanda, fie printr-un e-mail, fie printr-un SMS.

SUGESTIE: Este indicat să cumpărăm de la comercianţii cunoscuţi sau să căutăm informaţii în legătură cu aceştia pentru a ne asigura că au o reputaţie bună şi că sunt de încredere.

ATENŢIE: Trebuie să completăm cu mare atenţie toate datele personale cerute în formularul de comandă pentru a preveni situaţii neplăcute, de genul livrărilor la o adresă greşită.

Plăţile online cu cardul se fac în siguranţă, procentul tentativelor de fraudă cu carduri bancare fiind foarte mic. Datele cardurilor sunt criptate pe serverele băncii emitente pentru autentificarea tranzacţiei, iar toate serverele de tranzacţionare sunt scanate împotriva vulnerabilităţilor.

Pentru un plus de siguranţă trebuie să ne înscriem cardul în sistemul 3D Secure, standard de securitate dezvoltat de Mastercard şi Visa, care ne oferă posibilitatea de a stabili o parolă suplimentară pe care o vom folosi doar la plata online.

Mastercard dispune de încă un instrument de securitate, și anume Mastercard Safety Net, de care beneficiază orice produs al companiei globale de plăți electronice. Concret, Safety Net, soluţia de securitate globală a Mastercard, securizează datele de plată și tranzacțiile atât în cazul emitenților, cât și în cel al comercianților. Cum? Asigură monitorizarea tranzacţiilor de la nivelul reţelei Mastercard și, în același timp, identifică şi limitează impactul atacurilor cibernetice atunci când sistemele emitentului de card sau ale procesatorul de plăți sunt atacate. Mastercard Safety Net este o măsură de protecție unică pentru că oferă un plus de siguranță: este independentă de emitent şi de sistemul de procesare și, prin sisteme selective de control autorizate online și pe baza unor criterii multiple, blochează tranzacţiile pe mai multe canale.

Acest material a fost realizat cu sprijinul Mastercard România. Descoperă mai multe despre cardurile din portofoliul Mastercard aici

 

Back to top button