fbpx
Financiar & Asigurări

Ce trebuie să facem ca să ne primim pensia pe card

De-a lungul timpului, ne-am obișnuit ca pensia să ne fie adusă la domiciliu de către poștaș, însă această metodă de a intra în posesia banilor poate provoca multe inconveniențe. De exemplu, trebuie să fim mereu acasă când vine poștașul și să semnăm anumite documente, în timp ce banii îi primim în numerar.

Paşi pentru a primi pensia pe card

Apariţia cardurilor a simplificat însă viaţa pentru milioane de pensionari, transformând primirea pensiei într-un lucru foarte simplu – putem primi rapid şi comod banii direct în cont, putem plăti direct cu cardul pentru facturi sau cumpărături și putem să ne facem programul după bunul plac, fără a mai avea grija manevrării unor sume mari de bani.

Paşi pentru a primi pensia pe card
Avantaje ale cardului de pensii

De zece ani, mai precis din 2007, prin modificarea legii 19/2000, pensionarii îşi pot primi pensia şi pe card, nu doar prin mandat poştal. În urma convenţiilor încheiate de Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) cu Poşta Română, plata pensiei se realizează de către casele teritoriale de pensii şi se poate efectua prin mandat poştal, cont curent sau cont de card.

Pentru a putea primi pensia pe card trebuie să urmăm câţiva paşi:
1. Mergem la banca la care vrem să ne deschidem un cont bancar cu buletinul şi ultimul talon de pensie. Contul se poate deschide fie pe numele beneficiarului pensiei, fie la cerere, pe numele reprezentantului legal, care va trebui să prezinte procură specială, conform legii. Dacă nu ne putem deplasa la bancă, este necesară o împuternicire legală pe care persoana mandatată să o prezinte la bancă.

SUGESTIE: Verificăm oferta băncilor pentru a vedea care oferă varianta cea mai potrivită şi avantajoasă pentru noi (de pildă, să ofere dobândă pentru banii din cont).

2. După deschiderea contului, trebuie să mergem la casa judeţeană de pensii de care aparţinem şi să completăm o cerere de virare a pensie în contul de card. Vom avea nevoie de un extras de cont în care să fie vizibil contul IBAN, o copie a talonului de pensie și o copie a actului de identitate.

ATENŢIE: Deşi pensia va fi virată în contul de card, talonul de pensie va fi trimis în continuare prin intermediul Poştei Române. Prin urmare, talonul de pensii va fi adus tot de poştaş, iar dacă acesta nu ne găseşte la domiciliu, vom putea ridica talonul de la oficiile poştale, până la sfârşitul lunii curente. Este important de ştiut că dacă talonul nu este ridicat de la oficiul poştal timp de trei luni consecutive, atunci se poate sista plata pensiei.

Cu cardul de pensie avem absolut toate avantajele pe care le prezintă numerarul și, în plus, multe alte beneficii: putem plăti ușor, comod și în siguranță toate facturile și putem face cumpărături atât din magazine, cât și de pe Internet. În plus, nu trebuie să fim pregătiți cu mărunţiş, în cazul în care vânzătoarea nu ne poate da rest, şi putem retrage banii de la bancomat sau din sucursale ale băncii care a emis cardul, oricând avem nevoie. Nu în ultimul rând, nu trebuie să ne mai gândim la cum să păstrăm în siguranţă economiile sau cum să ne asigurăm că eliminăm riscurile atunci când vrem să facem plată cu o valoare mare.

Back to top button