fbpx
Financiar & Asigurări

Ce putem face cu un card

Cu un card – fie el de debit sau de credit – avem acces facil, oriunde şi oricând, la banii din contul nostru. Astfel, putem face cumpărături în orice moment, atât în magazinele obişnuite, cât şi în cele online. În plus, nu trebuie să mai ducem grija banilor din portofel şi putem, totodată, să păstrăm o evidenţă clară a tuturor plăţilor pe care le facem.

Plata pentru cumpărături de toate felurile
Rapiditate şi siguranţă
Evidenţa clară a plăţilor

Milioane de comercianţi din întreaga lume acceptă plata cu cardul, iar numărul lor este în creştere; de aceea, grija de a avea suficienţi bani cash în buzunar este tot mai rar întâlnită. Plata cu cardul este cea mai rapidă, sigură şi facilă modalitate de a achita cumpărăturile de orice fel sau de a plăti pentru o gamă largă de servicii – de la utilităţi şi până la bilete de transport sau cazare.

Mai mult, cu ajutorul cardului putem face cumpărături în magazinele online din străinătate. În absența unui card, nu am avea cum să facem astfel de cumpărături, pentru că uneori – fie că este vorba despre o jucărie pentru cadoul de Crăciun sau despre un gadget care nu există pe piaţa din România – magazinele din străinătate ne vor cere să plătim înainte de a face livrarea efectivă a produselor. Cu alte cuvinte, cu un card putem face shopping oriunde ne dorim, din comoditatea fotoliului de acasă. Produsul pe care îl vrem este la doar câteva click-uri distanţă şi putem face cumpărături din celălalt capăt al lumii fără să fim nevoiți să ieşim din casă.

ATENŢIE: Pot fi și situaţii în care comercianţii nu acceptă plata cu cardul din diverse motive sau astfel de tranzacții nu sunt disponibile temporar din cauza unor defecţiuni ale softului. Însă, este important de știut că, dacă un comerciant afișează siglele emițătorului de carduri, atunci este obligat să accepte plata cu cardul respectiv.

Nu în ultimul rând, un card ne oferă şansa de a profita de superoferte, fie că este vorba despre bilete de avion la preţ de câţiva euro sau lichidări de stoc; în aceste situaţii, rapiditatea cu care se efectuează plata este esenţială, iar cardul este campion, pentru că o tranzacţie durează doar câteva clipe.

Plata cu cardul ne scuteşte de grija mărunţişului, dar şi de așteptarea în obținerea restului și verificarea acestuia; trebuie doar să fim atenți ca suma tastată de vânzător să fie cea corectă şi să acceptăm tranzacţia introducând codul PIN. În cazul cardurilor contactless, codul PIN nu este necesar daca prețul produsului sau serviciului achiziționat este de sub 100 lei.

De câte ori nu ni s-a întâmplat să nu mai ştim precis pe ce anume am cheltuit banii care parcă s-au „topit” din portofel? Cu un card, misterele de acest fel se pot elucida uşor şi rapid, pentru că un simplu extras de cont este dovada clară a tuturor cheltuielor efectuate într-un anumit interval de timp. Este suficient să cerem extrasul de cont la o sucursală a băncii care a emis cardul – fie el de debit sau de credit – sau să îl verificăm pe Internet, în cazul în care avem serviciul de online banking activat.

RECOMANDARE: Pentru a nu avea surprize, este bine să ne informăm care sunt costurile unui card, pentru că emitenţii acestora percep anumite comisioane, de pildă cel de administrare. Însă și aici există vești bune, din ce în ce mai multe bănci elimină treptat aceste comisioane pentru un număr cât mai mare de carduri și de clienți. Alte servicii, de exemplu informaţiile transmise prin SMS în ceea ce priveşte tranzacţiile realizate pe contul nostru, pot avea, la rândul lor, costuri suplimentare.

Back to top button