fbpx
ABC financiarFinanciar & Asigurări

Câte tipuri de carduri există în România

Principala diferenţă dintre un card de debit şi un card de credit este dată de sursa banilor. Pe cardul de debit, fondurile sunt ale deținătorului, fie că vorbim despre bani din salariu, alocație, pensie sau alte beneficii sociale. Se numește „de debit” pentru că retragerile de numerar sau plata cumpărăturilor se fac prin debitarea directă a contului bancar al posesorului de card.

De reținut! Cardurile de debit oferă o alternativă sigură şi convenabilă la numerar. Ne permit să ne accesăm conturile bancare în condiții maxime de securitate. Putem transfera bani dintr-un cont în altul printr-o aplicație, putem interoga soldul ca să vedem câți bani avem și putem plăti la orice comerciant care afişează sigla de pe cardul nostru. Putem cheltui maximum suma totală pe care o avem în cont și, în unele situații, când beneficiem de o limită de overdraft, putem să ne și împrumutăm prin intermediul lui.

Cardul de debit cu overdraft sau descoperire de cont este acel card de debit la care, în plus față de fondurile posesorului, banca îi pune acestuia la dispoziție o limită de creditare (poate ajunge până la echivalentul a trei sau chiar șase salarii). Limita de overdraft se acordă ca facilitate a contului curent de salariu și poate fi utilizată prin instrumentele de plată specifice contului curent (ordin de plată, direct debit etc.) sau prin intermediul cardului de salariu (card de debit) atașat aceluiași cont.

De reţinut! Cu linia overdraft avem la dispoziție o sumă mai mare de bani. Spre deosebire de un card de cumpărături clasic, cardul de debit cu overdraft nu are o perioadă de grație. Ni se percepe dobândă pentru suma utilizată încă de când o accesăm. Descoperirea de cont este considerată un împrumut, așa că , în cazul în care rămânem datori, vom fi raportați la Biroul de Credit.

Cardul de credit sau cardul de cumpărături este atașat unei linii de credit pe care instituţia emitentă îl pune la dispoziţia deţinătorului. Acesta poate achita cu cardul de cumpărături orice fel de cheltuieli, iar dacă rambursează integral rata, nu va plăti niciun fel de dobândă. În plus, se poate bucura de o serie de reduceri de tip cash back (primeşte anumite sume înapoi în cont) sau de beneficii mai exotice, cum ar fi mile aeriene sau acces în saloanele de business exclusive din aeroporturi.  Marea majoritate a cardurilor de credit permit rata fără dobândă.

De reţinut! Cardurile de credit pot fi utilizate pentru plata bunurilor şi a serviciilor, atât în ţară, cât şi în străinătate. Cardurile de credit oferă flexibilitate, permiţându-ne fie să returnăm integral suma împrumutată, fără costuri suplimentare, înainte de expirarea perioadei de graţie sau treptat, în rate lunare. Avem obligativitatea returnării lunare a unei sume minime de plată, stabilite de bancă (poate varia între 5 şi 15% din valoarea totală consumată de pe card). Practic, dacă suntem atenţi şi returnăm de fiecare dată integral suma consumată înainte de expirarea perioadei de graţie, nu vom plăti niciun leu în plus pentru cumpărăturile făcute. Putem, de exemplu, să achităm cumpărăturile uzuale cu ajutorul cardului de credit, apoi, la salariu, să transferăm în contul cardului fix suma pe care am cheltuit-o. Altfel spus, cumpărăm azi, dar plătim peste 45 sau chiar 60 de zile,  suma cheltuită, fără nicio dobândă în plus. Dacă nu ne încadrăm în perioada de graţie, majoritatea băncilor ne vor percepe însă o dobândă situată între 20 şi 30 la sută.

Cardul prepaid este acel tip de card care este încărcat cu sume de bani. La fel ca în cazul celorlalte tipuri de carduri, ne permit să facem cumpărături online, să plătim facturi sau să ne facem cumpărăturile zilnice la comercianți (POS și/sau online). Tot ce trebuie să facem este să ne alimentăm cardul prepaid. Spre deosebire de cardul de debit și de cel de credit, cardurile prepaid pot fi  nenominaleși fără cont curent atașat

Cardul de masă electronic este un card prepaid pe care se încarcă valoarea tichetelor de masă, pe care persoanele angajate le pot primi alături de salariul lunar. Valoarea nominală a unui tichet de masă zilnic este în prezent, de maxim 15,09 lei/zi lucrată.  Acest tip de card este unul cu cip, iar tranzacțiile mai mari de 100 de lei sunt aprobate de beneficiar prin introducerea codului PIN. Cardul utilizează tehnologia contactless, ce permite efectuarea de plăți rapide, fiind astfel o alternativă modernă și sigură la tichetele de masă pe suport de  hârtie.

De reținut! Cardurile electronice de masă sunt acordate de către companii angajaților. Cardurile de masă necesită doar distribuţia iniţială, după care sunt încărcate lunar cu suma de bani destinată fiecărui angajat în parte.

Back to top button