fbpx
Digital & TehnologieFinanciar & Asigurări

Sfaturi pentru a cumpăra online în siguranță

Tehnologia a adus numeroase beneficii, iar unul dintre acestea este posibilitatea de a cumpăra produse de pe canapea, având în faţă doar un calculator sau un telefon. Dar cumpărăturile online presupun şi o serie de riscuri, aşa cum sunt site-urile false sau produsele care nu mai ajung la destinaţie. Hackerii inventează tot timpul noi metode de a fura datele utilizatorilor, dar respectarea anumitor reguli ne va ţine în siguranţă marea majoritate a timpului.

De ce pericole trebuie să ne ferim atunci când cumpărăm online
Sfaturi pentru a cumpăra în siguranță

Pericolele existente în mediul online sunt de tot felul, de la faimoasele scrisori nigeriene până la mail-uri primite de la aşa-zise instituţii care aduc diverse ameninţări. Scopul este întotdeauna acelaşi: furtul datelor personale şi eventual folosirea conturilor bancare pentru achiziţii. În condiţiile în care avem un comportament responsabil atunci când cumpărăm online, care ne va feri de multe ori de probleme, este important să îi anunţăm şi pe alţii sau chiar autorităţile atunci când întâlnim tentative de fraudă.

Pentru a ne proteja de astfel de pericole, trebuie să respectăm o serie de lucruri. În primul rând, trebuie să evităm site-urile suspecte. Dacă designul unui website conţine zeci de reclame sau ferestre care se deschid la primul clic, atunci e mai bine să îl evităm. E mai sigur să lucrăm cu magazine online cunoscute sau pe care le-am verificat.

În al doilea rând, este bine să ignorăm linkurile din e-mail. Unele dintre cele mai cunoscute ţepe online sunt primite prin e-mail şi, în general, cer accesarea unor linkuri sau descărcarea unor ataşamente. Însă dacă nu îl cunoaştem pe cel care a trimis e-mailul în cauză, e mai bine să ignorăm mesajul.

O altă măsură de siguranţă este folosirea cardurilor ca variantă de plată. Cardurile bancare au de obicei mai multe niveluri de securitate, iar clienţii au de regulă posibilitatea de a-şi recupera banii atunci când cad pradă unei fraude; acest lucru e mai dificil dacă procesul se derulează şi printr-o terţă parte.

Nu în ultimul rând, este importantă verificarea periodică a extraselor bancare. Poate sună ca o activitate inutilă, dar verificând la intervale regulate de timp extrasele conturilor bancare putem depista anumite fraude pe care nu le-am observat în timp util.

Primul lucru de care trebuie să ne asigurăm este că site-ul unde va fi făcută plata este unul sigur. Astfel, în zona din browser destinată adresei trebuie să existe imaginea unui lacăt închis, iar adresa de internet trebuie să înceapă cu „https://”, nu doar „http://”.

Un alt lucru la care trebuie să fim atenţi este modul în care instalăm aplicaţii pe dispozitivele mobile. Astfel, cel mai bine este să urmăm aceşti paşi:

– parolele pe care le folosim trebuie să fie unice şi, de preferinţă, să includă simboluri şi cifre, nu doar litere;
– trebuie să avem un antivirus actualizat la zi, pentru că astfel cresc în mod substanţial şansele de a depista o aplicaţie falsă;
– e important să înţelegem ce tip de aplicaţie instalăm, iar pentru asta e bine să citim şi recenziile altor utilizatori.

Riscurile inevitabile din mediul online nu ar trebui să ne descurajeze, pentru că este mai eficient să cumpărăm produse de pe internet decât să petrecem ore bune prin magazine.

Back to top button