fbpx
Financiar & Asigurări

Ce poate face o bancă

Într-o formă sau alta, aproape oricine are nevoie de servicii bancare. Fie că luăm un credit, fie că deschidem un cont de economii ori primim salariul pe card, banca este prezentă în aproape toate activităţile cotidiene. Însă nu toată lumea ştie exact ce poate face o bancă şi cum ne poate ajuta aceasta în activităţile şi planurile noastre.

Depuneri şi retrageri de bani
Emiterea unui card de debit sau de credit
Efectuarea plăţilor

Primul gând care ne vine în minte când auzim cuvâtul „bancă” se leagă de bani. Cu ajutorul băncii, ne putem depune în siguranţă economiile, pentru care banca ne plăteşte dobânzi. Dacă nu ar exista această instituţie, oamenii ar fi nevoiţi să-şi păstreze şi să-şi protejeze singuri economiile, ceea ce ar implica riscuri destul de mari. Pentru aceste operaţiuni, în funcţie de nevoi, trebuie să ne facem un cont bancar.

Principalele tipuri de conturi bancare sunt contul curent, contul de ecomonii şi contul de depozit la termen.

Contul curent ne permite să interacţionăm cu banca, să depunem sau să retragem bani, fiind folosit pentru activităţile curente (plăţi, primirea salariului etc). În acest caz, dobânzile sunt mai mult simbolice, aşa că pentru a economisi avem nevoie de produse diferite.

Contul de economii este contul în care putem economisi pentru vacanţă, pentru a ne schimba mobilierul ori pentru situaţii de urgenţă. Nu suntem legaţi de o anumită scadenţă, precum în cazul unui depozit, aşa că putem retrage oricând bani fără a pierde dobânda, aşa cum putem depune oricând sumele economisite, urmând ca acestea să producă dobândă chiar de a doua zi. Este important să știm că unele bănci impun anumite sume minime pentru deschiderea unui astfel de cont.

Contul de depozit la termen este folosit tot pentru economisire, dar contractul cu banca presupune acum termene fixe, dobânzile putând fi, însă, fixe sau variabile. Retragerile înainte de scadenţă presupun pierderea dobânzii, total sau parţial.

Băncile sunt obligate să trimită un extras de cont clienților, adică un document cu activităţile conturilor noastre (când şi câţi bani am retras, câţi bani mai avem în cont etc.). În plus, în funcție de banca la care ne deschidem cont, putem avea servicii de internet banking sau mobile banking.

De la bancă putem primi un card de debit sau un card de credit. Cardul de debit emis de o bancă este legat la un cont curent în care ne putem primi salariul, alocaţia copilului sau alte venituri, iar acesta ne ajută să facem plățile de care avem nevoie în fiecare zi. Cardul de credit este acordat de către bănci în urma unei analize de risc și a veniturilor lunare. El are o limită de credit ce poate fi utilizată cu ajutorul cardului de credit pentru cumpărături și plăți zilnice. În plus, majoritatea băncilor oferă diferite beneficii la plățile cu cardul de credit, precum și posibilitatea de plată a cumpărăturilor în rate cu sau fără dobândă.

Banca ne este de folos şi pentru a efectua o gamă largă de plăţi, fie ele electronice sau la ghişeu. Practic, băncile procesează toate plăţile prin card şi transferuri, debite directe etc. în fiecare zi.

Pentru a lua un credit, tot banca este prima opţiune. Un alt rol al băncilor este de a acorda împrumuturi atât persoanelor, cât şi companiilor. Fără bănci, ar fi foarte greu pentru oameni să-şi cumpere o casă sau să înceapă o afacere, ori pentru companii să facă investiţii, de exemplu. Când luăm un împrumut, banca ne oferă o sumă de bani ce trebuie înapoiată într-o perioadă determinată de timp.

Împrumuturile oferite de bănci pot fi garantate – de genul creditelor ipotecare destinate achiziției unei case sau a unui teren – sau împrumuturi de nevoi personale – unde perioada de restituire este mai scurtă și care nu necesită constituirea unei ipoteci. Deși pot fi accesate împrumuturi atât în lei cât și în alte valute, pentru a ne proteja de fluctuațiile cursului de schimb, recomandarea experților este ca atunci când alegem moneda în care să ne împrumutăm, aceasta să fie aceeași cu cea în care încasăm veniturile.

Back to top button