Dacă ne folosim cu dibăcie cardul de credit, avem acces la împrumuturi fără niciun fel de cost, dispunem de o protecţie sporită a tranzacţiilor pentru care îl utilizăm şi chiar putem să ne bucurăm de recompense sau să primim bani înapoi atunci când îl folosim la cumpărături.
Avantajele cardurilor de credit
Dezavantajele cardurilor de credit
Ca orice alt împrumut obţinut de la o bancă sau de la o instituţie financiară nebancară, cardul de credit are deopotrivă plusuri şi minusuri, dar un control strict al cheltuielilor şi respectarea termenelor de plată înclină covârşitor balanţa spre partea avantajelor.
În rândul celor mai importante avantaje se numără faptul că putem face cumpărături în orice moment, chiar şi atunci când dorim să achiziționăm ceva costisitor şi nu avem toţi banii la îndemână.
În plus, nu trebuie să avem banii în portofel, aspect important mai cu seamă în cazul sumelor mari de bani. În același timp, ne ajută să păstrăm o evidenţă clară a cheltuielilor, deoarece putem avea acces oricând la extrasul de cont.
Avantajos, în cazul cardului de credit, este şi că plăţile se realizează dintr-un singur cont, dar şi că beneficiem de o protecţie sporită în cazul în care cardul este fraudat, adică au loc tranzacţii neautorizate pe contul nostru.
Un avantaj major al cardului de credit este că ne permite să folosim banii în mod gratuit, dacă respectăm o regulă simplă: să punem banii înapoi în cont înainte de a fi percepute dobânzi pentru utilizarea lor. De regulă, acest interval este între 45 și 60 de zile. În plus, în cazul parteneriatelor dintre emitent şi furnizori de bunuri şi servicii, putem primi recompense pentru plata cu cardul de credit.
Atunci când plătim cu un card de credit, putem să primim discounturi semnificative de la o serie de retaileri sau să beneficiem de programe de fidelizare, prin intermediul cărora primim mile aeriene sau puncte de loialitate pentru fiecare cumparatură sau pentru fiecare leu cheltuit prin intermediul cardului respectiv.
În ceea ce priveşte dezavantajele cardurilor de credit, trebuie să fim foarte atenți și să nu depășim perioada de grație de 45-60 de zile în care putem returna banii. În cazul în care depășim perioada de grație, putem extinde acest interval. În unele cazuri, chiar și cu 24 de luni, fără să plătim niciun fel de dobândă pentru anumite cheltuieli pe care le-am făcut. În cazul în care nu rambursăm integral suma datorată până la sfârșitul perioadei de grație sau pe perioada ratelor fără dobândă, atunci ni se pot aplica dobânzi și anumite taxe.
În cazul nu suntem foarte organizaţi în ceea ce priveşte cheltuielile, cardul de credit ne oferă o transparență asupra banilor cheltuiți și, implicit, ne permite să ne urmărim tranzacțiile. Acest lucru este posibil prin intermediul extrasului de cont, care ne permite să ne verificăm cheltuielile, să le putem grupa și să vedem cât am cheltuit la fiecare categorie de comercianți, cât am plătit pentru facturi, pentru restaurante, pentru a merge la film sau pe haine. Chiar dacă avem la dispoziție un card de credit, este foarte important să nu picăm cadă exceselor și să nu ajungem să ne supraîndatorăm.
Unii emitenți deja pun la dispoziția utilizatorilor de carduri instrumente de bugetare, care le permit să își grupeze cheltuielile și să le urmărească mai bine atunci când se apropie de o anumită limită pe care și-au setat-o.
RECOMANDARE: Folosit corect, cardul de credit este cel mai bun instrument de economisire. Ca să reușim să facem acest lucru, trebuie să ne ținem banii de salariu în contul curent sau să facem un depozit pe termen scurt, de 30 de zile. În acest timp, facem toate cheltuielile cu cardul de credit. La sfârșitul perioadei de grație, vom observa că:
- am putut să facem tranzacții cu valoare mare, în rate fără dobândă;
- am primit recompense pentru banii pe care i-am cheltuit;
- putem să ne cumpărăm diverse lucruri prin intermediul recompenselor primite;
- am câștigat dobândă la banii de pe cardul de credit.
Acest material a fost realizat cu sprijinul Mastercard România. Descoperă mai multe despre cardurile din portofoliul Mastercard aici.