Persoanele fizice pot solicita intrarea în insolvență atunci când nu mai pot face față datoriilor. Totuși, deși este o opțiune pentru cei aflați în dificultăți financiare, insolvența nu este disponibilă oricărei persoane cu probleme financiare. Pentru a putea solicita insolvența, trebuie îndeplinite anumite condiții, inclusiv un prag minim al datoriilor, calculat în funcție de salariul minim.
Conform Legii 151/2015, pentru a putea solicita deschiderea procedurii de insolvență pe bază de plan de rambursare a datoriilor sau prin lichidare de active, datoriile scadente ale debitorului trebuie să fie cel puțin echivalente cu 15 salarii minime pe economie. În prezent acest prag este de 60.750 de lei.
Deci, pentru a solicita una dintre cele două proceduri de insolvență, respectiv cea pe bază de plan de rambursare a datoriilor sau cea prin lichidare de active, nivelul datoriilor trebuie să depășească pragul minim stabilit de lege.
În schimb, pentru procedura simplificată de insolvență, datoriile totale nu trebuie să depășească 10 salarii minime pe economie. Adică, 40.500 de lei.
Persoanele fizice care se confruntă cu probleme financiare pot apela la una dintre cele trei proceduri de insolvență prevăzute de lege.
Planul de rambursare a datoriilor permite celor aflați în dificultate să își redreseze situația financiară prin respectarea unui plan aprobat de majoritatea creditorilor. Planul stabilește măsuri concrete pentru achitarea datoriilor, iar respectarea sa strictă poate duce la reducerea sau eliminarea unor obligații financiare.
Insolvența prin lichidare de active este destinată celor cu o situație financiară foarte dificilă, această procedură presupune vânzarea bunurilor debitorului care pot fi valorificate conform legii. Banii obținuți sunt folosiți pentru a acoperi datoriile, iar debitorul poate păstra doar o sumă minimă pentru necesitățile de bază. De asemenea, această opțiune este accesibilă celor care au încercat fără succes planul de rambursare.
Procedura simplificată de insolvență se adresează celor cu datorii mici și fără bunuri. Aceasta este destinată persoanelor în vârstă, care au depășit vârsta standard de pensionare, sau celor care și-au pierdut capacitatea de muncă.
Chiar dacă întrunești pragurile financiare, nu poți beneficia de măsurile de insolvență personală dacă:
- ai o condamnare definitivă pentru săvârşirea unei infracţiuni de evaziune fiscală, a unei infracţiuni de fals sau a unei infracţiuni intenţionate contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii
- ai fost concediat în ultimii 2 ani din motive ce îi sunt imputabile;
- deşi apt de muncă şi fără un loc de muncă ori alte surse de venit, nu ai făcut niciun efort de a găsi un loc de muncă sau ai refuzat, în mod nejustificat, un loc de muncă propus ori o altă activitate aducătoare de venit;
- ai acumulat datorii noi, prin cheltuieli non-necesare, în timp ce ştiai sau ar fi trebuit să ştii că ești în stare de insolvență
- ai contractat în ultimele 6 luni anterior formulării cererii de deschidere a procedurii insolvenţei, a unor datorii care reprezintă cel puţin 25% din valoarea totală a obligaţiilor, cu excepţia obligaţiilor excluse;
- ai contractat în ultimii 3 ani credite costisitoare și non-necesare
- ai făcut în ultimii 3 ani plăți preferențiale
- ai transferat în ultimii 3 ani anterior formulării cererii, bunuri sau valori din patrimoniul tău în patrimoniul altei persoane fizice ori juridice în timp ce ştiai sau ar fi trebuit să ştii că prin aceste transferuri va ajunge în stare de insolvenţă
- ai demisionat de la locul de muncă în ultimele 6 luni
În oricare dintre procedurile de insolvenţă utilizate, cuantumul cheltuielilor pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil poate fi echivalent valorii coşului minim lunar de consum sau poate depăşi această valoare în funcţie de necesităţile particulare ale fiecărui debitor şi membrilor familiei sale ce nu pot fi acoperite de această sumă şi a căror satisfacere este imperios necesară pentru a asigura respectarea drepturilor, libertăţilor fundamentale şi demnităţii umane ale acestora.
Valoarea coşului minim lunar de consum diferenţiată pentru debitorul care trăieşte în mediul urban şi membrii familiei sale în procedura de insolvenţă pe bază de plan de rambursare a datoriilor sau procedura simplificată de insolvenţă este:
a) 1.153 lei pentru fiecare adult;
b) 849 lei pentru fiecare copil cu vârsta de peste 14 ani;
c) 606 lei pentru fiecare copil cu vârsta de până la 14 ani.
Valoarea coşului minim lunar de consum diferenţiată pentru debitorul care trăieşte în mediul rural şi membrii familiei sale în procedura de insolvenţă pe bază de plan de rambursare a datoriilor sau procedura simplificată de insolvenţă este:
a) 931 lei pentru fiecare adult;
b) 684 lei pentru fiecare copil cu vârsta de peste 14 ani;
c) 490 lei pentru fiecare copil cu vârsta de până la 14 ani.
Află mai multe detalii despre procedura de insolvență direct de la ANPC – https://anpc.ro/galerie/file/insolventa
Fii un consumator informat!