Cu cardul în portofel, putem plăti sigur, simplu, comod și rapid oriunde în România şi peste hotare. Dacă avem nevoie de numerar, ne permite oricând să scoatem bani de la ATM. În plus, un card elimină riscurile păstrării sau manevrării sumelor mari de bani.
Cum funcţionează cardul de debit
Reguli pentru folosirea cardului
Cardul de debit este comod de folosit, este acceptat pentru plăţi în milioane de locuri din lume și ne permite să facem tranzacții în condiții de maximă securitate Atunci când plata se face prin cash sau prin transfer bancar, banii nu mai pot fi recuperați, pentru că ambele metode de plată sunt finale. Plăţile cu cardul, în schimb, sunt extrem de sigure. Atunci când plătim electronic, orice client înşelat îşi poate recupera banii, contestând tranzacţia la banca emitentă. Şi în, România tot mai multe locaţii permit plata cu cardul, iar în mediul urban aproape nu mai este nevoie să avem cash în buzunar.
Cu ajutorul cardului, putem retrage numerar din contul curent sau din cel de economii, iar pentru a autoriza o plată sau retragere de numerar, trebuie să tastăm Numărul de Identificare Personală (PIN). Suma cheltuită la comercianţi sau retrasă de la bancomat este dedusă direct din contul nostru bancar, iar comisionuln este zero. În afară de costul produselor sau al serviciilor pe care le achiziționăm, nu plătim nimic în plus.În cazul în care un comerciant ne percepe comision, îl reclamăm la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).
Cu cardul în portofel, nu trebuie să mai avem grija mărunţişului sau să fim atenți la restul primit, pentru că, atunci când plătim, din cont este debitată automat suma aferentă costului bunurilor şi al serviciilor achiziţionate. Tranzacţiile sunt înregistrate în cont şi apar pe extrasul de cont, iar astfel este mult mai simplu să ne urmărim şi să ne controlăm cheltuielile.
Reguli de bază pentru utilizarea cardului
- Cardul trebuie semnat imediat ce îl primim.
- Trebuie să memorăm codul personal de identificare (codul PIN).
- Nu dăm cardul şi nu spunem codul PIN altor persoane. Niciun angajat al băncii nu ne va cere să îi dezvăluim codul PIN.
- Nu lăsăm chitanţele de card sau extrasele de cont la îndemâna oricui.
- Notăm sau salvăm în agenda telefonului mobil numărul de telefon al instituţiei emitente pentru a anunţa rapid dacă ne găsim în situația în care ne-am pierdut cardul sau ne-a fost furat..
- Trebuie să urmărim periodic extrasul de cont și, în cazul în care observăm tranzacţii pe care nu le recunoştem, să sunăm imediat la instituţia care a emis cardul.
- Dacă ne pierdem cardul sau dacă ne este furat, trebuie să anunţăm de urgenţă instituţia emitentă şi autorităţile. Nu folosim cardul la ATM-uri sau la POS-uri în care nu avem deplină încredere. De exemplu, dacă observăm dispozitive neautorizate, trebuie să anunţăm imediat banca emitentă şi autorităţile.
RECOMANDARE: Pentru tranzacţiile online, este bine să facem plăţi numai pe site-urile despre care avem referinţe bune, pentru că va trebui să furnizăm o serie de informaţii importante despre cardul nostru: numele titularului cardului, numărul cardului (format din 16 cifre), data expirării și codul CVC2 sau CVV2 – ultimele trei cifre de pe spatele cărții electronice pentru a putea efectua tranzacția. În unele cazuri, ne poate solicita suplimentar și conul 3D Secure. Este de preferat să păstrăm toate informaţiile despre tranzacţiile online, pentru că, la un moment dat, s-ar putea să avem nevoie de ele. Un astfel de exemplu este atunci când am plătit o factură, dar aceasta nu a fost operată în timp util de procesator.
În concluzie, un card este o alternativă sigură şi comodă la banii „lichizi”, ne oferă libertatea de a face plăţi în deplină siguranţă şi fără niciun comision şi, în plus, ne permite ca, în caz de nevoie, să facem retrageri de la ATM.
Acest material a fost realizat cu sprijinul Mastercard România. Descoperă mai multe despre cardurile din portofoliul Mastercard aici.