fbpx
Financiar & Asigurări

Cum putem plăti uşor şi sigur pentru cumpărături

Ni se întâmplă, uneori, să ne întrebăm dacă avem bani cash suficienţi pentru a plăti sau dacă restul este corect. În plus, folosirea sau păstrarea banilor în numerar prezintă riscuri. De aceea, dacă avem poftă de o sesiune de shopping, fie ea prin magazine tradiţionale sau virtuale, este mult mai simplu şi mai sigur să fim „înarmaţi” cu un card.

Avantajele cardurilor faţă de numerar

Măsuri de siguranţă pentru plăţi online

Măsuri de siguranţă la comercianţi tradiţionali

Cardul ne scapă de grija de a avea banii lichizi şi, în plus, plata cu cardul este sigură. Mai mult de atât, pentru achiziţii de valori mari, potrivit legislației în vigoare, nu ne este permis să plătim în numerar. Astfel, dacă dorim să cheltuim peste 5.000 de lei la o singură achiziţie – fie că vrem să luăm un televizor superperformant sau să cumpărăm, de pildă, cadouri de Crăciun pentru o clasă întreagă de copii – cardul este soluția cea mai convenabilă.

Indiferent dacă este vorba despre un card de credit, de debit sau prepaid, plata cumpărăturilor nu a fost niciodată mai uşoară. Putem sta comod instalaţi în faţa calculatorului şi să alegem ceea ce dorim de pe magazinele online preferate, iar plata să se efectueze în câteva secunde prin intermediul cardului. Plăţile cu cardul în România sunt printre cele mai sigure din Europa, rata de fraudă fiind cea mai mică din ţările membre ale Uniunii Europene, existând deopotrivă încredere din partea consumatorilor, dar şi a comercianţilor.

Pentru a ne asigura că avem o experienţă plăcută pentru achiziţiile online, trebuie în primul rând să verificăm dacă site-ul comerciantului are recomandări favorabile şi este securizat. Putem recunoaşte un site seurizat după simbolul sub forma unui lacăt sau cheie afişat de browser-ul utilizat sau verificând adresa web, care trebuie să înceapă cu https în loc de http.

O măsură de securitate în plus este şi standardul 3D Secure, adoptat de organizaţiile internaţionale de carduri şi utilizat de majoritatea băncilor şi comercianţi. Aşa cum la plata cu cardul la POS ni se solicită introducerea codului PIN, în sistemul 3D Secure se cere introducerea unei parole pe care o ştie doar fiecare posesor de card sau o primeste la momentul platii prin sms.

ATENŢIE! În cazul în care bunurile livrate nu sunt corespunzătoare sau nu mai sunt pe placul cumpărătorului, putem cere comerciantului returnarea banilor. Opţiunea este valabilă 10 zile lucrătoare de la livrare, iar clientul nu este obligat să invoce nici un motiv pentru a solicita acest lucru şi nici nu trebuie să plătească penalizări.

Însă este obligatoriu să păstrăm confirmarea de plată. În maxim 30 de zile, banii trebuie primiţi înapoi, singurul cost suportat de client fiind cel legat de returnarea produsului. Acest drept este prevăzut în legea privind contractele la distanţă, iar dacă întâmpinăm dificultăţi ne putem adresa Oficiilor Teritoriale pentru Protecţia Consumatorului.

O altă măsură de siguranţă este să ne asigurăm că persoanele care manevrează cardul nostru îl menţin în zona în care îl vedem, că îl introduc în POS şi apoi ni-l înapoiază fără a-l apropia de device-uri necunoscute. Cardurile contactless ne scapă de această grijă, deoarece nu trebuie să le mai înmânăm nimănui, plata se face doar prin apropierea cardului de terminal. exista deja in Romania multi  comercianţi unde POS-urile sunt astfel amplasate încât putem face singuri plata, fie introducând cardul în terminal, sau apropiind cardul de terminal în cazul plăților contactless.

Codul PIN este un important element de siguranţă pentru plăţile cu cardul, dar este bine să nu dezvăluim nimănui această informaţie și să nu păstrăm codul PIN scris pe niciun document.

RECOMANDARE: Este important ca în momentul în care tastăm codul PIN, să ne asigurăm că nimeni nu poate vedea ce am tastat.

Back to top button