Educatie

Câteva însemne de calitate marcate pe ambalajele produselor

Marca CE

Pentru a fi comercializate în UE, multe produse au nevoie de marcajul CE. Acesta indică faptul că produsele au fost evaluate de producător și că se consideră că respectă normele europene în materie de siguranță, sănătate și protecție a mediului. Marcajul se aplică produselor fabricate oriunde în lume și ulterior comercializate în UE.

Unele produse fac obiectul mai multor cerințe ale UE în același timp. Producătorul trebuie să se asigură că ele îndeplinesc toate aceste cerințe înainte de a le aplica marca CE.

Este interzis a se face abuz de această marcă: este interzisă aplicarea marcajului CE pe produse pentru care nu există specificații UE sau care nu necesită aplicarea marcajului CE.

Responsabilitatea pentru aplicarea mărcii CE pe un produs aparține producătorului. ESte de datoria acestuia

să garanteze conformitatea cu toate cerințele aplicabile la nivelul UE

să stabilească dacă poate evalua singur produsul sau dacă trebuie să apeleze la un organism abilitat să facă această evaluare

  • să întocmească un dosar tehnic de documentare a conformității
  • să redacteze și să semneze declarația UE de conformitate.

Dacă produsul nu trebuie să fie verificat de un organism independent, producătorul este cel care trebuie să verifice conformarea produsului la cerințele tehnice. Acest demers include estimarea și documentarea posibilelor riscuri legate de utilizarea produsului.

Dacă este necesară implicarea unui organism abilitat pentru verificarea calității, marcajul CE se poate aplica pe produs numai dacă acesta a fost testat și dacă a trecut cu succes procedura de evaluare a conformității prevăzută de legislația de armonizare a UE.

Din păcate, unele organisme de certificare care nu sunt organisme abilitate și notificate în temeiul legislației UE eliberează certificate în domenii care le depășesc competențele, denumindu-le „certificate voluntare”.

Acestea sunt eliberate fără niciun control al produselor și nu sunt reglementate de nicio legislație. Prin urmare, nu este acceptabil ca certificatele voluntare să poarte marcajul CE.

El trebuie să conțină inițialele „CE” – ambele litere ar trebui să aibă aceeași dimensiune verticală și să nu fie mai mici de 5 mm.

Nu există o perioadă de valabilitate pentru marcajul CE. Cu toate acestea, declarația de conformitate UE (DoC) care este necesară pentru marcajul CE trebuie menținută la zi. Dacă oricare dintre elementele declarației de conformitate se modifică, declarația trebuie actualizată. Ar putea fi vorba, de exemplu, despre o modificare a legislației, a produsului sau a datelor de contact ale producătorului sau ale reprezentantului autorizat.

Pe ambalajul produselor preambalate vândute în orice țară din UE trebuie să figureze cantitatea nominală a conținutului produselor respective (greutatea sau volumul).

Marcajul ℮, plasat alături de cantitatea nominală, arată că producătorul a respectat legislația europeană relevantă. Acest marcaj poate fi aplicat pe produsele a căror greutate sau volum se situează între următoarele valori:

minimum 5 grame sau 5 mililitri

maximum 10 kg sau 10 litri

Marcajul ℮ nu este obligatoriu, însă indică faptul că un produs respectă normele UE privind indicarea volumului sau greutății și metodele de măsurare pe care trebuie să le utilizați în calitate de vânzător de produse preambalate.

Pentru a garanta corectitudinea cantității afișate, produsele marcate cu simbolul ℮ trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

– cantitatea medie de produs ambalat din același lot trebuie să fie egală sau mai mare decât cantitatea menționată pe ambalaj.

– cantitatea nominală se referă numai la produs. Nu include ambalajele sau materialele folosite pentru a proteja produsul, pentru a-l manevra (de exemplu, bățul unei acadele), pentru a-l conserva (de exemplu, gheață) sau pentru a-i facilita utilizarea (de exemplu, o tavă de servire).

  • numai o proporție limitată din produsele preambalate din același lot pot conține o cantitate de produs mai mică decât cea indicată pe ambalaj. Este vorba despre așa-numita „eroare negativă tolerabilă” și este stabilită prin reglementări europene. 

Simbolul trebuie să fie imprimat pe ambalaj alături de greutate sau volum. Înălțimea caracterelor folosite trebuie să fie de minimum 3 milimetri.

Back to top button