Conformitatea cu anumite standarde este o cale la îndemână pentru un producător sau prestator de servicii de a prezenta probe despre calitatea produsului sau serviciului, menite să îl convingă pe consumator să îl aleagă.
Certificarea este dovada participării la un anumit standard. Ea este conferită de organisme, care au la rândul lor nevoie de acreditare.
Certificarea este o procedură prin care o terță parte dă asigurarea scrisă că un produs, proces sau serviciu este în conformitate cu cerințele specificate. (Definiție: Ghidul 2 ISO/CEI: 1996).
Certificarea este diferită de alte sisteme de dovedire a conformității, cum ar fi declarațiile furnizorului, rapoartele laboratoarelor de încercări sau rapoartele organismelor de inspecție. Certificarea se bazează pe rezultatele încercărilor, inspecțiilor și auditurilor și dau încredere clientului în ceea ce privește intervenția sistematică a unei terțe părți competente.
Rolul certificării
Certificarea este un avantaj, atât pentru producător, cât și pentru cel care achiziționează, consumator sau distribuitor.
Certifcarea adaugă o valoare incontestabilă produsului sau serviciului care poartă marca sa comercială. Pentru producător sau pentru cel care furnizează servicii, această valorifică bunurile sau serviciile, deschide piețele și simplifică relațiile. Pentru utilizator, ea furnizează asigurarea că produsul achiziționat îndeplinește caracteristicile definite sau că procesele organizației îndeplinesc cerințele specificate. Anumite mărci de certificare a produsului pot reprezenta asigurarea securității și calității. Certificarea facilitează diferențierea produselor sau serviciilor aparent identice; aceasta oferă tuturor posibilitatea unui apel în cazul nemulțumirii.
Tipuri de certificare
Certificarea produsului atestă faptul că acesta este în conformitate cu caracteristicile de securitate, adecvat utilizării și/sau interschimbabilității definite în standarde și în specificațiile suplimentare standardelor, atunci când acestea sunt cerute de către piață.
Certificarea organizației demonstrează conformitatea calității, de exemplu, a unei organizații sau a sistemului său de management de mediu cu modelul relevant din seriile de standarde privitoare la sistemele de management ISO 9000 sau ISO 14000.
Laboratoarele de încercări acreditate
Producătorii pot avea nevoie de sprijinul tehnic al laboratoarelor de încercări independente, fie pentru dezvoltarea unor produse noi, fie în etapa de marketing și export. Multe țări industrializate au făcut eforturi substanțiale pentru a dezvolta rețele de laboratoare care furnizează asigurarea calității serviciilor de încercare (în special în termeni legați de calitatea rezultatelor pe care își bazează deciziile). La nivel internațional, această activitate se încadrează în domeniul de aplicare al ¹International Laboratory Accreditation (ILAC).
Unul dintre obiectivele acestei coordonări este de a asigura companiilor un acces îmbunătățit la serviciile acestor laboratoare care vor acoperi necesitățile acestora legate de încercare și vor optimiza utilizarea acestor mijloace.
Certificarea conformității cu standardele se face de către diferite organisme private de audit, care își oferă serviciile producătorului. Cu cât popularitatea, exigența și seriozitatea acestor organisme este mai mare, cu atât vă fi mai mare și popularitatea și credibilitatea producătorului certificat de ele.
Organisme de Certificare Acreditate National (Standard)
Organisme de Certificare Acreditate National sunt acreditate de UNUL – DOUA Organisme Naționale de Acreditare pentru standarde internaționale – sisteme de management DE BAZA: ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 / ISO 45001 și pentru MAJORITATEA domeniilor de activitate – coduri CAEN / coduri EA.
Organismele de certificare acreditate sunt societăți comerciale ce desfășoară activitatea de evaluare și verificare a conformității cu standardele ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 etc., fiind evaluate la rândul lor de Organisme Naționale de Acreditare conform standardului ISO 17021”
Activitatea Organismelor de Certificare poate fi evaluată doar de către Organismele Naționale de Acreditare, singurele autorități abilitate să acrediteze Organismele de Certificare. Fiecare țară deține propriul său Organism Național de Acreditare, acesta fiind unica organizație abilitată să evalueze și să acrediteze activitatea Organismelor de certificare din propria țară sau din alte țări.
Cine poate emite certificate acreditate?
Între organismele de certificare emitente a certificatelor ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 etc. acreditate se face o diferențiere clară în funcție de mărimea și vechimea pe piață a organismului, numărul și tipul acreditărilor deținute din partea Organismelor de Acreditare, standardele internaționale (sisteme de management, standarde de produse sau standarde de personal) și domenii de activitate acreditate, portofoliul de clienți la nivel mondial, experiență auditorilor care efectuează auditurile la fata locului și întocmesc rapoartele de audit etc. Așadar exista:
Organisme de certificare acreditate doar de UNUL – DOUĂ Organisme Naționale de Acreditare pentru standarde – sisteme de management DE BAZA: ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001, deși sunt acreditate pentru MAJORITATEA domeniilor de activitate – coduri CAEN / coduri EA. (Categoria National / Standard).
Organisme de certificare acreditate de DOUĂ – TREI Organisme Naționale de Acreditare pentru MULTIPLE standarde, cele mai comune sisteme de management și pentru MAJORITATEA domeniilor de activitate – coduri CAEN / coduri EA. Aceste organisme de certificare au activitate la nivel international și au un portofoliu mare de clienți gestionat de auditori cu experiență în domeniul standardelor internaționale (Categoria Premium).
Organisme de Certificare acreditate de MULTIPLE Organisme Naționale de Acreditare, la nivel mondial, pentru TOATE standardele internaționale – sisteme de management (inclusiv standarde de nișa), precum și pentru standarde de produse (marcaj CE) sau standarde de personal și pentru TOATE domeniile de activitate – coduri CAEN / coduri EA. Aceste Organism de Certificare fac parte din cele mai mari grupuri multinaționale din lume, în domeniul standardelor, în România fiind printre cele mai mari și mai vechi organisme de certificare.(Categoria Gold).â
În articolele care urmează vom afla cum se obțin certificări și acreditări în diferite domenii de activitate și mai ales cum poate descifra consumatorul obișnuit ce înseamnă concret pentru el însemnele de certificare înscrise pe eticheta produsului..