AlimentațieCasă & FamilieEducatieTimp liber
În tendințe

4 E-uri pentru siguranța alimentară:

E bun? E sigur? E sustenabil? E de mâncat?


Prin rezoluție ONU,  în fiecare an pe 7 iunie în toată lumea este marcată Ziua Internațională a Siguranței Alimentare.

Tema de anul acesta propusă de ONU și OMS pentru Ziua Mondială a Siguranței Alimentare este: Prepare for the Unexpected! Deci pregătiți-vă pentru situații neașteptate, incidente de securitate alimentară care pot apărea. De altfel anii de pandemie și război ne-au făcut să concepem din ce în ce mai realist că multe incidente sunt posibile și ar trebui să avem posibilități de reacție. Sloganul propus de ONU (Food and Agriculture Organisation) și OMS este Food safety is everyone’s business. Așadar, siguranța alimentară ne privește pe toți, dar este important să reținem și că toți putem face câte ceva pentru siguranța alimentară.

Siguranța alimentară înseamnă:

–           alimente suficiente pentru toți

–           alimente sigure pentru consum: produse corect, transportate corect, vândute în condiții de siguranță

–           asigurarea rezervelor alimentare ale lumii pentru necesități variate (care pot apărea oricând, de la dezastre naturale la războaie și pandemii)

–           protejarea mediului astfel încât producția alimentară să poată continua în condiții bune și în anii următori: protejarea biodiversității, protejarea solului și aerului

–           accesul echitabil la alimente pentru toți oamenii, indiferent de zona în care trăiesc

–           accesul la alimentație sănătoasă, echilibrată nutrițional

Astfel, prosperitatea economică, agricultura responsabilă, accesul echitabil pe piața alimentară, turismul și dezvoltarea durabilă toate sunt strâns legate de siguranța alimentară.

Acțiunile în favoarea siguranței alimentare sunt accesibile tuturor: dacă unele categorii de acțiuni sunt rezervate factorilor de decizie, sunt foarte multe astfel de acțiuni pe care le poate realiza chiar fiecare consumator în parte.

Asociația Sută la Sută Românesc și Tribuna Consumatorilor lansează cu această ocazie Manifestul consumatorului responsabil = Manifestul celor 4 E-uri pentru siguranța alimentară: E bun? E sigur? E sustenabil? E de mâncat?

Back to top button