Înseamnă o haina care își merită pe deplin banii, care se achită de sarcina ei și care, printr-un aspect sau altul, este durabilă.
Ce înseamnă în acest caz durabilă?
Înseamnă că în momentul în care te desparți de respectiva haină poți spune că și-a epuizat utilitatea pentru tine și îți iei rămas bun de la ea cu recunoștință, respectiv îi asiguri o soartă sustenabilă, pentru că devine o parte din tine.
În paranteză fie spus, chiar devine într-un anume sens parte din tine: hainele pe care le purtăm rămân cu o parte din amprenta noastră genetică, simbolică și energetică, de aceea merită mereu să ne gândim ce facem cu ele atunci când nu le mai purtăm.
Așadar, vedeți că am înșiruit aici o mulțime de criterii subiective. Oare nu ar fi trebuit să ne referim la criteriile obiective actuale? La calitatea materialelor de a fi naturale și reciclabile, la trasabilitate, la durabilitate, la versatilitate? Evident că toate acestea sunt cuprinse în criteriul subiectiv de mai sus, care în plus se bucură de acel avantaj al personalizării care este mereu legat de vestimentație. Să vedem!
Dacă ați urmărit cu atenție articolul precedent (link) ați putut observa că niciun material nu are valoare absolută – fiecare are contextul în care își găsește utilitatea și de multe ori nu poate fi înlocuit.
Ne plac materialele naturale pentru că sunt naturale, dar ne plac mai puțin atunci când sunt aspre și/sau inconfortabile și/sau fragile și greu de întreținut și atunci le preferăm pe cele care au adaosuri sintetice.
Ne plac fibrele sintetice și nu prea știm cum să le înlocuim atunci când e vorba despre ciorapi fini și îmbrăcăminte tehnică sportivă – tot ceea ce putem spera în aceste cazuri este o execuție corectă și durabilă a obiectului de îmbrăcăminte, astfel încât să nu ajungă la gunoi după prima purtare. Asta chiar dacă este gunoi reciclabil – gândiți-vă că și reciclarea consumă resurse. Sunt multe branduri care s-au clădit pe astfel de concepte de durabilitate – însă pentru unii acestea au prețuri prohibitive, așa că sunt nevoiți să recurgă la lucruri de a doua calitate sau la cea mai simplă formă de reciclare care este second-handul. Atenție, nici acesta nu e complet inocent: pentru re-igienizarea hainelor care se vând la second hand se folosesc tone de detergenți poluanți.
Așadar, nu există nici materiale și nici croieli care pot să poarte a priori blazonul „de calitate” pentru toată lumea. Totuși, cum recunoaștem un produs de îmbrăcăminte de ce mai bună calitate pentru noi?
Te invit să-ți amintești de haina pe care ai purtat-o cel mai îndelungat timp – purtată de plăcere, nu din alte motive.
Probabil a fost un material durabil, o croială care te avantajează și care te pune în valoare în mai multe contexte. Eventual a putut fi modificată pentru a fi purtată mai departe în alte contexte după ce s-a uzat fizic sau moral și te-ai despărțit de ea atunci când realmente nu s-a mai putut face nimic împotriva uzurii sale fizice.
Acestea sunt trăsăturile pe care ar trebui să le vizezi și mai departe atunci când îți pui problema calității în vestimentație.
Așadar, rezumând, cum alegi hainele astfel încât să ai mereu parte de calitate?
1 alege numai ceea ce îți place! Adică îți place cum îți vine în oglindă (uită-te din toate unghiurile și nu numai din față!!) și îți place cum te simți în haina respectivă. Dacă îți place numai brandul sau numai culoarea sau numai materialul, este insuficient, mai bine renunță. Nu cumpăra după astfel de criterii exterioare, fii onest și conștientizează că mai devreme sau mai târziu vei vrea să scapi de haina respectivă – un consum de energie inutil! În schimb o haină care ți-a plăcut de la început și în care te simți bine va sta mereu cu tine, indiferent de brand sau de cât de nobil sau de puțin nobil pare a fi materialul.
2 investește în ceva care îți place, exact din acest motiv: dacă îți place îl vei purta durabil și-și va recupera banii. Dacă vei cumpăra ceva mai ieftin, poate părea alegerea rațională, dar dacă nu îți place s-ar putea să găsești rapid motive să scapi de el. Sau pur și simplu se va degrada rapid din cauza durabilității inerent reduse (materiale proaste, cusături sau alte asamblări șubrede). Alegerea care ne place este în acest caz adevarata alegere rațională.
3 dacă tot e vorba despre ceva scump, o „investiție”, ține seama de :
– croială – trebuie să fie avantajoasă cu silueta ta de acum în primul rând (nu investi în haine mai largi că poate o să te îngrași – nu știi nici dacă și nici cum o să te îngrași – și mai ales nu investi în haine prea strâmte acum că poate o să slăbești (când vei slăbi îți vei găsi rapid și hainele noi potrivte și mai ales plăcerea de a încerca și cumpăra haine noi!)
– accesorizarea versatilă. Cele mai durabile haine sunt cele care pot fi purtate în contexte diferite
Majoritatea designerilor sunt de acord că avem nevoie de numai câteva piese de rezistență, haine durabile din materiale prietenoase care vor sta cu noi mult timp. Sigur, sunt relativ puține persoane care au răbdarea să poarte mereu aceleași haine, indiferent de trenduri și de propria evoluție. Avem nevoie de varietate, avem nevoie să ne acordăm aspectul exterior cu ceea ce simțim în interior. În acest scop intervin accesoriile, pe care le putem alege și folosi după același criteriu, al calității materialelor și confecționării, dar mai ales după criteriul a ceea ce ne atrage.