fbpx
Casă & Familie

Câte alimente arunci?

Cum putem lua fiecare dintre noi măsuri de a limita risipa alimentară

Ți s-a întâmplat să arunci vreo jumătate din conținul frigiderului, pentru că sunt alimente care nu mai sunt bune de nimic? Poate te-ai simțit vinovat pentru că nu le-ai folosit la timp, pentru că ai irosit prea mulți bani pe ele sau pentru că în felul acesta se pierd resurse care ar putea să fie valorificate altfel la nivel țării și lumii. În loc să te simți pur și simplu vinovat, mai bine ia măsuri. Noi toți consumatorii putem contribui la limitatea risipei alimentare, dincolo de măsurile macrosociale care se iau la nivelul statelor și actorilor sociali importanți.

Iatâ câteva soluții de evitare a risipei alimentare la nivelul consumatorului:

1 Cumpără cu listă! 

Atenție, când faci lista notează și cantitățile minime și maxime necesare. Nu merge la cumpărături când ți-e foame și evită să mergi la cumpărături în compania copiilor foarte mici, care au tendința să te facă să cumperi lucruri non-necesare numai pentru că sunt ambalate interesant sau au reclamă la televizor etc. Învață-i și pe cei mici, de îndată ce pot și își manifestă interesul, să facă liste judicioase de cumpărături și să le respecte. Arată-le că alimentele cumpărate de voi zadarnic și haotic, degradate și apoi aruncate, ar fi putut hrăni alte persoane, alți copii.

Lista nu exclude provizii pe un termen mai lung, doar provizii judicioase, pentru maximum o săptămână sau o lună și ținând seama atât de termenele de valabilitate ale produselor, cât și de preferințele alimentare ale familiei. Nu cumpărați orice numai pentru că este „la ofertă“ sau alții cumpără. Dacă nu veți consuma respectivele alimente și le veți arunca, nu va fi nicio economie pentru familie, ci, dimpotrivă, va fi o risipă de bani și de hrană – aceasta ar fi putut ajunge la alți oameni care ar fi avut cu adevărat nevoie de ea. Este valabil în special pentru legume și fructe care se deteriorează rapid și, fii realist, nu din toate vei avea timp și energie să faci conserve, compot, gem sau murături. Da, este de folos să ai un congelator mare, dar nici acesta nu este infinit…

2 Gătește inspirat! 

Economisești timp și energie dacă gătești numai cât se consumă. Oricât de bun și aplaudat ar fi fost inițial un fel de mâncare, trebuie să ții seama de realitatea care spune că entuziasmul pentru el scade progresiv în zilele următoare. Nu are sens să arunci mâncare gătită, mai bine păstreazâ ingredientele pentru a pregăti alt fel de mâncare mâine. 

Atenție, este valabil inclusiv de sărbători,  când tradiția și un soi de instinct ancestral ne spune „să gătim mult, ca să fie mâncare în casă“. Totuși rareori vin hoarde de musafiri pe neașteptate, mai ales în ultimii ani, și rareori realmente nu avem ce să improvizăm ca să le dăm de mâncare. Această cutumă de a găti mult din fiecare fel provine din gospodăriile țărănești de altădată, dar existau acolo și cu totul alte cutume de vizitare: se primeau cu adevărat mulți oaspeți și în plus se împărțea pentru sufletele morților foarte multă mâncare. Pe de altă parte, toate gospodăriile aveau animale care se bucurau de excesul de mâncare gătită…. În cazul animalelor noastre de companie de apartament, veterinarii ne recomandă să evităm să împărtășim cu ele masa și deci să le folosim drept scuze pentru risipa noastră alimentară.

3 Informează-te și gătește flexibil!! 

Urmărește presa pentru a afla dacă sunt alimente sau categorii de alimente amenințate de criză și încearcă să le folosești mai judicios sau să le înlocuiești cu altele – poți face astfel numeroase descoperiri gastronomice. De exemplu, acum occidentalii se antrenează deja reducând consumul de ulei pentru prăjit. Chifteluțele și cartofii sunt foarte gustoase și când sunt preparate la cuptor! Obiceiul de a prăji totul este, în plus, și un risc pentru sănătate, pentru siluetă și pentru mediu, având în vedere reziduurile deversate de obicei în ape.

4 Comandă judicios! 

Fie că ceri livrarea la domiciliu, fie că ești chiar la restaurant, gândește-te la cât mănânci efectiv și cere să afli gramajul porțiilor. E adevărat că unele restaurante au porții pantagruelice, dar tocmai de aceea ele se pot repartiza în mai multe farfurii. Dacă vrei să guști din mai multe preparate, cheamă niște prieteni și comandați preparate diferite!

5 Verifică periodic starea alimentelor din frigider și cămară!

Nu le lăsa să se degradeze. Fie valorifică-le, fie oferă-le – formează-ți o bază de cunoștinte și site-uri unde poți dona rapid alimente, periodic și în condiții de siguranță. 

NU consuma preparatele după ce ai constatat că deja s-au degradat, chiar dacă te cuprinde vinovăția pentru că ai risipit mâncarea. Poți valorifica resturile alimentare numai în măsura în care sunt în continuare comestibile. Dacă termenele de valabilitate sunt depășite, compostează tot ce se poate composta și restul aruncă, fără regrete, dar ține minte ce anume ai aruncat, ca să nu mai cumperi în exces acele alimente. 

Back to top button