fbpx
Alimentație

Cum recunoști dacă un vin este de calitate sau nu? 

Cum recunoști dacă un vin este de calitate sau nu? 

În momentul de față, în toate supermarketurile putem găsi zeci de sticle de vin, atât din cele bune, cât și din cele mai proaste. De multe ori nu știm ce să alegem, mai ales dacă nu suntem experți în domeniu. Totuși, extistă câteva caracteristici care deosebesc un vin de calitate. Care sunt acestea?

Citește eticheta 

Acolo ar trebui să fie prezentate toate componentele vinului respectiv. Fie că îți dorești să comanzi online sau mergi în magazin,  primul pas pe care ar trebui să-l faci este să citești eticheta. Acolo vei descoperi, cel mai probabil: 

  • Anul de producție;
  • Producători;
  • Maturare;
  • Învechire;
  • Alcoolemie;
  • Îmbuteliere;
  • Lot;
  • Indicație geografică;
  • Soiuri de struguri
  • Zahăr 

Conform fasingur.info, în cazul vinului cupajat, este obligatoriu să se menționeze care este proporția fiecăruia dintre soiurile folosite la fabricarea cupajului. Renunțați la vin dacă este scris: „Fabricat din material de vin din soiuri de struguri selectate, cultivate în zonele de sud” sau ceva asemănător. 

Vinul sec și zahărul

Vinul sec este de obicei mai bun și ne este recomandat să înclinăm spre el, pentru că este mai greu de contrafăcut (ca și vinurile de calitate, de altfel). O să observați că vinurile dulci sau semi-dulci se găsesc și la cutie în magazine, iar acela clar nu sunt cea mai bună variantă pe care o puteți alege.  

Fasingur.info ne spune că pentru fiecare tip de vin este un conținut specific de zahăr: 

  • vinul sec – până la 4 g / l,
  • demi-sec – până la 18 g / l, 
  • demi-dulce – până la 45 g / l

 În caz de conținutul de zahăr este mai mare, vinul este de desert. Vinul sec se obține prin fermentarea completă a zahărului, restul – prin cea parțială.

Alte caracteristici 

  • Culoare 
  • Claritate 
  • Efervescență 
  • Densitate 

Deși poate părea că nu este nicio diferență între ele, în realitate sunt foarte multe elemente care deosebesc un vin bun de celelalte. Trebuie doar să fim puțin atenți. 

Cromatica reflexilor este, de exemplu, o modalitate destul de sigură și ușoară de a ne da seama la ce ne uităm. Vinul roșu, de calitate, are reflexii mov (violete-albăstrui), iar cel alb are reflexii verzi – gălbui. 

Mirosul și gustul 

Vinurile bune au un miros proeminent care se poate simți și dacă nu ai paharul chiar lângă nas. În schimb, pentru vinul mai puțin bun, ar trebui să îți bagi nasul în pahar pentru a simți ceva. În orice caz, calitatea înaltă se observă ușor, pentru că aromele evidențiate bine se vor da de gol. 

Ultimul test este, normal, degustarea. Așa ne dăm seama cel mai bine care este vinul pe care ni-l dorim și care îndeplinește toate cerințele noastre. Prin gust, nu îți dai seama doar dacă acesta este pe placul tău, ci poți descoperi și aciditatea, efervescența și procentajul de alcool din băutură. 

Alege ce îți place ție 

Poate ești un fan al vinurilor dulci, demidulci sau seci, iar asta este în regulă. Nu trebuie să ne bazăm întotdeauna pe ce spun alții. Bea vinul care îți place, încearcă să descoperi cât mai multe și mergi după intuiția ta. Chiar dacă nu ești un specialist, cea mai importantă unealtă pentru a găsi vinul preferat este chiar percepția ta.

Back to top button