fbpx
Educatie

Cum putem proteja mediul înconjurător prin câțiva pași simpli

Cum putem proteja mediul înconjurător prin câțiva pași simpli

 

Cred că deja toată lumea este conștientă de complicațiile cu care se confruntă oamenirea în ceea ce privește mediului înconjurător. Atât încălzirea globală, cât și alte probleme foarte serioase bat la ușă de ani de zile, iar noi, din păcate, conștient sau nu, alegem să le ignorăm. 

Deși poate părea dificil să ne schimbăm stilul de viață, ce trebuie să înțelegem noi este că prin lucrurile simple, care nu ne-ar modifica substanțial modul în care trăim, putem ajuta enorm planeta pe care toți o numim „casă”. 

Fără să realizăm, dacă nu începem ușor-ușor să contribuim cu toții la salvarea mediului, acesta nu va mai putea să se susțină singur pentru mult timp. 

Agenția de mediu a făcut o listă cu câțiva pași simpli prin care am putea măcar să reducem cererea de combustibil clasic (petrol, gaz, cărbune), care, prin utilizare, contribuie la creșterea gradului de dioxid de carbon din atmosferă.

Reciclați și reutilizați 

Reciclați hârtie, plastic, sticle, reviste, ziare și doze de aluminiu. Reciclați tot ce puteți, pentru că prin această acțiune veți face o diferență. Prin reciclarea a numai jumătate din ceea ce folosiți, puteți reduce anual poluarea cu 1.090 de kilograme de dioxid de carbon.

Reduceți sau folosiți „smart” aerul condiționat și încălzirea 

Deși pot înțelege importanța confortului personal, consumul în exces este o prostie și un moft. Izolarea bună a casei, de exemplu, vă poate ajuta să economisiți atât iarna, cât și vara, prin reducerea nevoi de încălzire sau de aer condiționat. Conform unui studiu al agenției de mediu, prin aceste acțiuni puteți reduce poluarea cu 90 de kilograme de dioxid de carbon pe an (per individ).

Alegeți becurile cu LED-uri 

Becurile cu LED-uri sunt cea mai bună opțiune în momentul de față, pentru că au o eficiență de până la 80% mai mare și o durată de utilizare de până la 10 ori mai ridicată. Acestea emit și mai puțină căldură, ceea ce înseamnă scăderea nevoii folosirii aerului condiționat. În plus, Ledurile nu conțin materiale otrăvitoare, lucru care vine în ajutorul utilizatorilor lor de a proteja mediul înconjurător. Astfel, daca folositi becuri cu LED aveti un prim mare avantaj: economisiți aproape 90% din energia electrică pe care ați fi consumat-o cu un bec obișnuit.

Conduceți eficient 

În București, cel puțin, este destul de ușor să ajungi cu metroul, autobuzul sau tramvaiul cam oriunde vă doriți. Deși înțeleg nevoia unei mașini și confortul oferit de aceasta, de multe ori oamenii aleg să meargă cu mașina proprie și atunci când nu este necesar. Ar fi de folos dacă ne-am orienta și spre celelalte alternative de transport, atunci când putem. Cu cat folosiți mai rar mașina, cu atât se reduce emisia de gaze, plus că nu mai consumați benzină. În cazul în care alegeți mașina, agenția de mediu ne sfătuiește să fim eficienți: să avem cauciucurile umflate la nivelul potrivit, motorul îngrijit, sistemul curățat. În același timp, dacă vă cumpărați o mașină, încercați să alegeți una care consumă puțin. 

Cumpărați produse eficient energetic 

Agenția de mediu ne îndeamnă ca pentru produsele necesare casei, să alegem variante eficiente energetic, care se pot găsi din ce în ce mai des. Indiferent că este vorba de un bec sau un robot de bucătărie, avem opțiuni. În plus, ar fi bine să încercăm să evităm tot ce înseamnă plastic în exces sau orice ce nu poate fi reciclat.

Aveți grijă la lumină și la apă

Cel mai bine ar fi ca atunci când suntem acasă să folosim lumina doar în camerele unde avem treabă în momentul respectiv, nu în toată casa, pentru a putea consuma mai puțin. În același timp, în momentul în care plecăm de acasă, trebuie să închidem becurile și să scoatem din priză toată aparatura casnica care nu trebuie să stea neapărat aprinsă. 

Mai mult decât atât, apa caldă trebuie redusă. Deși sună a misiune imposibilă, în loc să folosim apă fierbine, putem încerca o variantă cu câteva grade mai scăzute. Agenția de mediu ne prezintă metoda capetelor de duș cu jet moderat care ajută la reducerea consumului de apă. În plus, mai nou, hainele pot fi spălate și cu apă rece sau doar ușor încalzită la mașina de spălat. 

Plantați 

Puteți planta flori, un copac, sau chiar mai mulți, oriunde. În curte, în curtea blocului, în parc, în afara orașului, efectiv oriunde puteți. Aceștia se vor dezvolta în timp, dar vor contribui, la un moment dat, la absorbția dioxidului de carbon din atmosferă, chiar dacă într-o mică măsură. 

Îndemnați pe oricine să facă la fel

Cu cât mai mulți, cu atât mai bine. Familie, prieteni, rude, colegi, cunoștiințe noi sau vechi, oricine. Toată lumea poate fi învățată de importanța mediului înconjurător. Conștientizarea este primul pas spre reușită. 

Back to top button