fbpx
EducatieTimp liber

Răsfăț pentru trup și suflet

Baia turcească, o adaptare otomană a termelor romane, a cucerit Europa în secolul XIX, în timpul perioadei victoriene. De atunci din ce în ce mai mulți oameni se bucură de beneficiile și plăcerile oferite de acest tratament excelent pentru corp. O oră în hamam relaxează mușchii, elimină stresul, îmbunătățește tonusul fizic și psihic și induce o stare de bine durabilă

Primele băi publice din Europa sunt cele din timpul Romei antice, unde erau numite terme. Mai târziu, otomanii au preluat această idee, iar hamamul a devenit varianta musulmană a băilor publice europene. Baia turcească pune accentul mai degrabă pe apă, nu pe vaporii din aer. Primele băi turcești au apărut în secolul al XIV-lea și nu erau rezervate persoanelor cu statut social privilegiat. Aici putea veni oricine, indiferent de rang sau avere. Hamamul a fost introdus în Istanbul în secolul al XV-lea, când orașul care se numea pe atunci Constantinopole a fost cucerit de Imperiul Otoman.

La fel ca precursoarele romane, băile turcești constau din trei camere de bază, legate între ele: hararet sau caldarium (camera fierbinte), tepidarium (camera caldă) și sogukluk, care este camera rece (frigidarium). Principala diferență dntre băile romane și cele turcești se referă la camera rece. În frigidariumul roman se afla un bazin cu apă rece, în care oamenii se îmbăiau complet înainte de a intra în camerele calde. Însă obiceiurile musulmane medievale prevedeau o disciplină strictă privitoare la curățenie, așa că se prefera apa fluentă în locul bazinelor. Prin urmare, din hamam lipsește bazinul cu apă rece. O altă diferență se referă la succesiunea parcurgerii camerelor. În hamam, oamenii intrau întâi în camerele calde, apoi ajungeau, la final, în camera rece, unde puteau să se refacă cu băuturi și gustări potrivite.

În camera fierbinte, prima în care intră clienții unui hamam, se află mai multe ferestre cu vitralii, care filtrează lumina și creează o atmosferă intimă și plăcută. Camera este plină de aburi și are o temperatură de aproximativ 42-45 de grade și un grad de umiditate a aerului de 90 până la 100%. Cine dorește se poate cufunda în bazinul cu apă fierbinte. Se folosesc deseori muzică și cromoterapie, iar oaspeții sunt stropiți cu apă rece, pentru revigorare, fără a fi atenționați în prealabil.

În camera caldă clienții se spală cu apă și săpun, iar în camera rece se relaxează, se îmbracă, li se oferă o băutură răcoritoare sau un ceai. De asemenea, pot trage un pui de somn înainte de a-și relua activitățile zilnice.

Rutina obșinuită în hamam

Cine dorește să viziteze un hamam trebuie să știe că va petrece aici câteva ore plăcute și va urma un ritual bine stabilit. La intrare va intra într-un vestiar, unde va primi un prosop, o pereche de papuci (în mod tradițional de lemn) și cheia de la cutia de valori personală. Este bine să vă dezbrăcați de toate hainele înainte de a merge mai departe, înfășurați în prosop. În prima cameră, cea fierbinte, veți transpira din belșug. Pardoseala este din mozaic, care elimină electricitatea statică și contribuie la o relaxare mai bună. Urmează apoi masajul și exfolierea, iar ultimul pas este intrarea în camera rece, unde veți reveni la o temperatură ambientală normală și unde puteți să savurați o cafea sau un ceai.

Efectele hamamului

Baia turcească este excelentă după efectuarea unui efort fizic foarte mare. Relaxarea în baia de aburi detensionează mușchii și alină durerile ligamentelor și tendoanelor. Mulți sportivi profesioniști vizitează regulat o baie turcească. În plus, datorită relaxării profunde, hamamul este recomandat pentru tratarea sau prevenirea insomniilor.

Transpirația masivă contribuie, de asemenea, la scăderea în greutate. Pierderea de apă însă trebuie compensată prin hidratarea cu băuturi non-alcoolice. Slăbirea se face prin următorul mecanism fiziologic: eliminarea unei molecule de apă presupune energie, care este obținută prin hidroliza grăsimilor. Aburii stimulează astfel pierderea în greutate și consumul de calorii.

Aburii fierbinți deschid porii și stimulează circulația și eliminarea toxinelor. Pielea devine moale și elastică. Alternanța cald-rece stimulează sistemul imunitar și metabolismul.

Contraindicații

Hamamul nu trebuie frecventat imediat după masă, ci abia la un interval de minim 3 ore. Bărbații nu trebuie să se bărbierească în prealabil, căci pielea se sensibilizează și se poate irita. Important: baia de aburi determină o scădere a tensiunii arteriale, așa că hamamul nu este deloc recomandat hipotensivilor.

Back to top button