Ce este un vaccin?
Un vaccin este un produs medicamentos biologic care are ca scop inducerea unui răspuns imun și, implicit, protecție dobândită față de o anumită boală infecțioasă. Ajuns în organism, principiul activ din vaccin induce un răspuns imun prin stimularea sistemului imunitar, cu inducerea unei memorii imune ce va avea ca scop recunoaștera ulterioară și distrugerea agentului patogen, odată intrat în organism.
Protecția imunologică se instalează după un interval de timp variabil de la inoculare (săptămâni, luni), în funcție de vaccin, și este de lungă durată (ani).
Vaccinarea și termenul de vaccin au fost introduse în medicină de medicul generalist englez Edward Jenner, în anul 1796, cu ocazia descoperirii primului vaccin, împotriva variolei.
Cum funcționează un vaccin?
Vaccinurile conțin forme slăbite sau fragmente ale unui microorganism, incapabile să producă boala; ele au rolul de a genera (produce/declanșa) un răspuns imun ce protejează organismul în momentul în care acesta va intra în contact cu patogenul real. Vaccinurile antrenează răspunsul imun propriu și specific organismului uman, inclusiv cel de memorie, prin care corpul învață să recunoască un anumit microorganism străin, să lupte eficient împotriva acestuia și astfel să împiedice îmbolnăvirea în momentul în care se va întâlni patogenul real.
Vaccinarea împotriva Covid-19
Vaccinarea împotriva COVID-19 a început peste tot în Uniunea Europeană pe 27 decembrie 2020, într-un moment de unitate. Un vaccin sigur și eficace este cea mai trainică soluție de ieșire din pandemie. Comisia Europeană a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a asigura aprovizionarea cu vaccinuri și a aprobat două vaccinuri anti-COVID-19 evaluate ca fiind sigure și eficace. Dozele sunt trimise în același timp în toate țările din UE, în aceleași condiții.
Deocamdată se pot vaccina grupurile prioritare – persoanele în vârstă sau personalul medico-sanitar. Însă în curând vor exista suficiente vaccinuri pentru toată populația Uniunii Europene.
După vaccinarea unui număr suficient de persoane, vom putea reveni treptat la o viață normală.
Ce vaccinuri COVID au fost aprobate până în prezent
Comisia Europeană a încheiat acorduri cu 6 dezvoltatori de vaccinuri care promit siguranță. Conform ec.europa.eu, au fost puse în folosință 2.3 miliarde de doze, împărțite în felul următor:
- Biontech and Pfizer – 600 de milioane de doze
- AstraZeneca – 405 de milioane de doze
- Johnson and Johnson – 400 de milioane de doze
- CureVac – 405 de milioane de doze
- Sanofi-GSK – 300 de milioane de doze
- Moderna – 160 de milioane de doze
Astfel, vaccinul este o modalitatea de a ne întoarce într-un fel sau altul la normalitate. Deși purtarea măștii, păstrarea igeniei și distanțarea socială sunt forme de protecție care au ajutat la scăderea cazurilor, vaccinul este cea mai sigură și eficientă variantă, pentru a fi sigur că sănătatea ta este nu este pusă în pericol.