fbpx
Digital & TehnologieFinanciar & Asigurări

Cum ne putem plăti facturile cu ajutorul cardului

Cardul reprezintă o metodă de plată comodă, rapidă, simplă și sigură nu doar când mergem la cumpărături, dar și când trebuie să ne plătim facturile. Indiferent dacă realizăm plata direct pe site-urile furizorilor de servicii sau prin intermediul multimatelor sau a aplicațiilor de mobil ce ne permit acest lucru, folosirea cardului la plata facturilor are numeroase avantaje.

 Cum putem plăti facturile fără numerar?

Ce condiţii trebuie îndeplinite pentru a putea achita facturile cu cardul? 

Majoritatea furnizorilor de servicii ne permit să ne plătim facturile online, accesând direct site-ul acelui furnizor către care vrem să facem plată: energie electrică, gaze, telefonie mobilă, cablu TV și servicii de internet etc. Unii dintre furnizori ne pun la dispoziție serviciul de salvare a cardurilor (card on file) și plăți recurente, astfel că nu trebuie să introducem datele cardului (numărul cardului, ziua și luna în care expiră, numele titulatului de card și codul se securitate format din 3 cifre înscris pe spatele cardului) de fiecare dată când facem o plată, ci doar la prima factură pe care o plătim astfel.

O altă opţiune de plată prin intermediul cardului este cu ajutorul multimatelor sau a chioșcurilor electronice acele aparate dedicate facturilor din interiorul băncilor.  În cazul acestora, este suficient să avem la noi cardul şi factura, aparatele având opţiunea de a scana codul de bare.

Mai nou, ne putem plăti facturile și cu ajutorul aplicațiilor mobile. Un astfel de exemplu este Pago, prima aplicație din România prin care poate fi efectuată plata tuturor facturilor lunare, cu orice tip de card bancar, dintr-un singur cont, fără niciun cost. În cazul în care folosim Pago, dezvoltată  trebuie să introducem, o singură dată, la prima conectare, datele de autentificare din contul online (e-mail) al fiecărui furnizor, pentru a sincroniza informațiile în aplicație. Ulterior, facturile lunare se încarcă automat în aplicație, iar noi putem să le plătim de pe telefon, fără alte parole și fără să le mai căutăm pe e-mail sau în căsuța poștală. Pago este disponibilă gratuit în Google Play și App Store și funcționează sigur, eficient și simplu

Plata facturilor poate fi realizată și la bancomate multifuncționale. Prin acestea, se pot achita aproape toate tipurile de facturi, singura condiţie fiind ca noi să fim titularii unui card de debit sau de credit în lei sau valută emis de băncile cu care furnizorul a încheiat un contract. Procedura este foarte simplă: introducem cardul în bancomat, alegem opţiunea de plată a facturilor şi selectăm furnizorul. În funcţie de condiţiile contractuale dintre bancă şi furnizor, ni se va cere fie codul de client, fie numărul facturii, precum şi suma pe care o vom plăti. În urma acestui proces, banii vor fi transferaţi din contul de card în contul furnizorului.

Este important să păstrăm chitanţa emisă de bancomat, la fel cum am face-o în cazul plăţii cu numerar, la ghişeu, pentru că aceasta reprezintă dovada plăţii efectuate. În anumite cazuri, banca poate solicita un comision pentru dreptul de a achita factura către un furnizor. Acesta este, de regulă, mai mic decât în cazul în care efectuăm plata la ghişeu.

Back to top button