fbpx
Digital & Tehnologie

Ce să alegi între smartphone și cameră foto

Încă de la lansare, smartphone-urile au început să înlocuiască treptat camerele de fotografiat în rândul consumatorilor. Dotate cu camere foto, smartphone-urile au devenit dispozitive la îndemâna oricui doreşte să facă fotografii sau să filmeze, pentru ca apoi, de cele mai multe ori, să le împărtăşească cu uşurinţă pe reţelele de socializare.

Calitatea imaginilor surprinse de smartphone

Care sunt avantajele fotografierii cu telefonul mobil

Care sunt avantajele unei camere foto

Dacă la început camerele telefoanelor inteligente nu erau extraordinare, în ultimii ani s-au realizat îmbunătăţiri considerabile atât la nivel de optică, cât şi din punctul de vedere al procesării imaginilor (software). Astăzi, foarte multe dintre smartphone-urile de top pot surprinde imagini de invidiat şi pot filma la rezoluţie 4K.

Aşadar, am ajuns într-un punct în care putem pune faţă în faţă smartphone-urile cu camerele foto.

Avantajele unui smartphone. Un smartphone este convenabil din mai multe puncte de vedere. Nu plecăm niciodată din casă fără el şi este tot timpul la îndemână pentru a face fotografii. Astfel, nu putem rata niciodată un moment bun de fotografiat din cauza faptului că nu am avut aparatul de fotografiat la noi. În plus, nu suntem nevoiți să luăm după noi o geantă sau un rucsac pentru echipamentul foto. 

Cu un smartphone este foarte uşor să împărtăşim pozele şi clipurile realizate. Imediat după ce am realizat fotografia, o putem distribui pe reţelele sociale fără probeleme. Nu avem nevoie pentru asta nici de laptop, nici de desktop. Astfel, putem împărtăşi imaginile cu cei dragi aproape instantaneu. Pe de altă parte, este important de ştiut că există camere de fotografiat smart ce se pot conecta la Wi-Fi şi astfel poţi transfera uşor fotografiile pe smartphone, de exemplu, sau chiar le putem încărca direct pe unele rețele de socializare.

Un alt element de punctat în favoarea smartphone-ului este faptul că există foarte multe aplicaţii dedicate editării fotografiilor şi materialelor video. Numeroase aplicații și filtre ne provoacă să încercăm metode noi de a fotografia şi de a experimenta și ne ajută să obținem cele mai expresive fotografii.

Avantajele unei camere foto. Dacă la numărul de megapixeli camerele telefoanelor au recuperat teren, ba mai mult, unele telefoane inteligente au mai mulţi megapixeli decât anumite camere de fotografiat, totuşi smartphone-urile încă nu beneficiază de zoom optic, ci doar de cel digital. Poţi face zoom pe un telefon, dar calitatea imaginii va scădea. Camerele foto au zoom optic, ceea ce ne permite să capturăm imagini de la distanţă, la o calitate foarte bună.

Deşi calitatea camerelor de fotografiat din smartphone-uri s-a îmbunătăţit, camerele foto produc în continuare fotografii de o calitate superioară. În condiţii de luminozitate scăzută, telefoanele mobile nu se descurcă la fel de bine ca aparatele de fotografiat compacte şi sunt clar inferioare aparatelor profesionale de fotografiat. De asemenea, în timp zilei, telefoanele pot surprinde imagini clare, cu culori aprinse, însă, după ce soarele apune, telefoanele au dificultăţi în a surprinde clar subiectul şi a realiza fotografii de calitate.

Un motiv pentru care imaginile sunt mai bune și au o dinamică mai mare în cazul camerelor foto este faptul că aceste dispozitive au un senzor mai mare decât cel încorporat în telefoane.

Alt avantaj constă în faptul că o cameră de fotografiat oferă mai multă versatilitate decât un smartphone – poţi schimba obiectivele în funcţie de nevoie pentru a obține rezultatele pe care ți le dorești. Pe de altă parte, pe piaţă există obiective variate disponibile şi pentru smartphone-uri: unele capabile să ofere zoom optic, altele o deschidere mai mare sau un unghi de vizualizare mai larg.

Este recunoscut faptul că majoritatea telefoanelor mobile din prezent nu rezistă o zi fără a fi încărcate. Astfel, autonomia bateriei telefoanelor inteligente are de suferit atunci când smarphone-ul este folosit pentru jocuri video, fotografiere sau filmare. Pe de altă parte, o cameră foto te ţine mai multe zile fără să fii nevoit să o încarci.

În concluzie, este evident că smartphone-urile sunt capabile să surprindă imagini şi filme din ce în ce mai bune, sunt unelte convenabile şi sunt foarte bune în a imortaliza momente importante din viaţa noastră. Totuşi, camerele de fotografiat au un public ţintă – cei care nu vor să facă niciun rabat la calitate când vine vorba despre imagine.

Back to top button