fbpx
Digital & Tehnologie

Etica Metaversului, dezbătută la Facultatea de Filosofie a Universității București

Realitatea virtuală ocupă tot mai mult spațiu în viața noastră, a tuturor. Capcanele nu lipsesc, responsabilitățile sunt câteodată greu de definit iar reflecția asupra educației digitale și a direcției sale se impune. La fel și o analiză a eticii în acest domeniu. De aceea, Facultatea de Filosofie a Universității București propune o conferință care să ofere răspunsuri și să ridice noi întrebări privind natura realității virtuale. Daniel Raffini, postdoctorand la Sapienza Università di Roma, va susține o prelegere legată de teme la intersecția dintre metafizica realității virtuale și etica tehnologiilor imersive, marți, 7 mai, între orele 18.00-20.00, în cadrul seminarului de cercetare al Departamentului de Filosofie Teoretică în parteneriat cu CELFIS-Centrul de Cercetări în Logică, Filosofia și Istoria Științei, Universitatea din București.

Conferința are loc în cadrul programului hibrid intensiv „Understanding causation in virtual reality” – Înțelegerea cauzalității în realitatea virtuală, organizat de Facultatea de Filosofie a Universității București prin rețeaua CIVIS. Intitulată „The Ethics of Metaverse” – Etica Metaversului, conferința se va desfășura online iar cei interesați pot obține accesul urmărind pagina Facebook „Seminarul Departamentului de Filosofie Teoretica UniBuc”.

Cum se îmbină realitatea virtuală, metafizica și etica? Răspunsurile vor veni de la Daniel Raffini, într-o discuție ce țintește abordarea științelor cognitive. Daniel Raffini este cercetător la Departamentul de Inginerie Calculatoare, Automatică și Management al Universității Sapienza din Roma. În 2019 a obținut titlul de doctor în Studii Italiene la Facultatea de Litere și Filosofie cu o teză despre receptarea literaturii străine în revistele italiene dintre cele două războaie. În prezent se ocupă de relația dintre literatură și inteligența artificială.

Programul propus va oferi studenților CIVIS abilitățile de gândire necesare pentru înțelegerea naturii realității virtuale (VR), pentru a acționa responsabil în VR, sau pentru a vedea cum putem integra această tehnologie în viața noastră de zi cu zi. Nu putem uita că tehnologia de acest gen se aplică în mai multe domenii, cum ar fi sănătatea, educația și psihologia, și ridică multe întrebări filosofice care abordează natura lumilor pe care le experimentăm în VR, modul în care învățăm și modul în care interacționăm cu ceilalți.

Astfel se pot explora modalități de înțelegere a cauzalității în VR – modul în care obiectele interacționează între ele și rolul cauzalității în modul în care ne raportăm la lumile virtuale. Cauzalitatea este esențială în înțelegerea noastră atât a realității fizice, cât și a realității virtuale, arată CIVIS, Alianța Universității Civice din Europa, formată din 11 instituții de învățământ superior de cercetare, printre care și Universitatea din București sau Sapienza Università di Roma.

Programul își propune o mai bună înțelegere a naturii experiențelor noastre în VR și a mecanismelor care le conduc. Studenții își pot aprofunda cunoștințele despre natura realității virtuale pentru a accesa noi studii și pentru a-și îmbunătăți abilitățile analitice. Acest lucru permite și adoptarea unui punct de vedere puternic trans-disciplinar asupra celor mai influente teorii și domenii de cercetare în Realitatea Virtuală și utilizările sale în multiple domenii, cum ar fi psihologia, știința cognitivă și filosofia. Cei interesați își pot astfel îmbunătăți gândirea critică, abilitățile de scriere sau capacitatea de a analiza realitatea virtuală.

Back to top button