fbpx
Financiar & Asigurări

De ce nu a fost acceptat cardul meu la plată?

Atunci când plătim cu cardul – online sau în magazine fizice – există situații în care plata nu poate fi efectuată. De aceea, este util să știm care sunt cele mai frecvente cazuri în care ne putem regăsi în această situaţie neplăcută şi ce putem face pentru a preîntâmpina o astfel de împrejurare.

Cele mai frecvente cazuri în care nu este acceptat cardul la plată

Cum putem preveni astfel de situaţii?

Se poate întâmpla oricui ca la un moment dat să nu poată efectua o plată cu cardul. În rândul celor mai des întâlnite motive pentru care acest lucru se întâmplă se numără:

  • valoarea fondurilor din cont este insuficientă;
  • perioada de valabilitate a cardului a expirat;
  • apariția unei erori de introducere a datelor cardului;
  • întreruperi de conexiune la internet;
  • tranzacţia a fost respinsă deoarece autentificarea 3D Secure a eşuat;
  • cardul a fost dezactivat de deţinătorul acestuia sau de un alt utilizator;
  • apariția unor erori în funcţionarea sistemului informatic al băncii emitente sau a comerciantului.

Imposibilitatea de a plăti cu cardul este, cu siguranţă, o situaţie neplăcută. Iar dacă în cazul erorilor de sistem nu putem face mare lucru, există şi situații pe care le putem evita având în vedere o serie de măsuri de precauție.

Poate cel mai frecvent motiv pentru care o plată cu cardul nu se poate realiza este lipsa fondurilor suficiente în contul atașat cardului. În cazul cardurilor de credit, o soluţie poate fi să solicităm băncii creşterea limitei de credit curente. Dar un astfel de demers poate dura ceva timp, așa că este bine să planificăm din timp orice achiziţie care implică un astfel de pas. Mai mult, este important să urmărim cu atenţie cheltuielile, pentru a şti exact câţi bani avem disponibili. Astfel, eliminăm riscul de a uita de unele plăţi și a ne baza pe o sumă care, în realitate, nu mai există în cont.

Chiar dacă instituţiile financiare au proceduri clare pentru înnoirea cardurilor care expiră, este bine să verificăm şi noi care este termenul maxim până la care putem folosi cardul, altfel vom constata că nu putem efectua tranzacţia dorită. Rezolvarea este simplă şi rapidă: trebuie doar să luăm legătura cu emitentul cardului pentru a-l ridica pe cel nou.

În plus, trebuie să ne asigurăm că instrumentul nostru de plată este eligibil pentru tranzacţii la comercianţi. Există mai multe tipuri de carduri şi nu toate pot fi folosite pentru plăţi. De exemplu, unele carduri ataşate conturilor de economii se pot folosi doar pentru retrageri şi depuneri de numerar.

Este recomandat să ținem cont și de faptul că nu vor fi acceptate la plată cardurile raportate ca fiind pierdute, furate sau blocate de către deţinător. De aceea, chiar dacă găsim un card pe care îl credeam pierdut, nu vom putea să îl folosim dacă am informat deja instiuţia financiară că nu mai suntem în posesia lui.

În cazul în care dorim să facem cumpărături online, trebuie să ne asigurăm că avem cardul activat pentru utilizarea acestuia în mediul virtual. Pentru a afla dacă acest serviciu este activ, tot ce trebuie să facem este să ne adresăm băncii emitente.

În concluzie, cardul este un aliat de nădejde, fiind o metodă sigură, practică şi larg răspândită de plată. Important este să ne asigurăm că respectăm şi noi, ca utilizatori, condiţiile de folosire. Astfel, riscul de a ne confrunta cu o situaţie în care cardul să nu fie acceptat la plată scade în mod semnificativ.

Back to top button