fbpx
Auto & Călătorii
În tendințe

Ce sate din România să vizitezi măcar o dată

Multe dintre satele României n-au mare lucru de oferit, dacă e să le privim cu ochiul turistului. Sunt totuși câteva fermecătoare prin istoria lor, prin peisaje, prin clădirile rămase în picioare deși sunt vechi de secole. Dintre acestea din urmă, unele sunt lăsate în paragină, dar sunt și unele care au renăscut pentru că le-au luat în grijă fie autoritățile, fie diverse ONG-uri.

Iată câteva dintre ele care merită vizitate până nu rămâne doar faima în urma lor. Pentru că, nu-i așa, există și un revers al medaliei pentru publicitatea făcută locurilor frumoase: se aglomerează, devin prea turistice, își pierd din originalitate… 

 

Viscri, județul Brașov

Satul Viscri a devenit celebru odată cu interesul arătat de Prințul Charles față de această cochetă localitate din județul Brașov. Satul păstrează urmele culturii secuilor, dar și a sașilor care l-au colonizat în secolul al XIII-lea. 

În centrul satului a rămas foarte bine conservată o cetate țărănească săsească, între zidurile căreia rezistă încă una dintre puținele biserici-sală romanice ale secolului al XIII-lea. 

Deși este o așezare veche, Viscri nu apare decât târziu în scriptele oficiale, din pricina poziției sale retrase. Să ținem cont că abia de câțiva ani e posibil să ajungi în sat cu un mijloc de transport în comun. 

Întorcându-ne în timp, Alba ecclesia – adică satul Viscri din timpurile noastre – apare prima dată în documente în anul 1400, ca plătitoare de impozit către episcopatul comitatului Rupea. În 1500, este menționat drept o comună liberă, cu 51 de gospodării, trei pastori, doi dascăli și doi săraci. 

Dacă ajungi în Viscri, te încarci de frumos și dacă doar te plimbi pe ulițe și admiri casele vechi. Ar fi păcat totuși să ratezi Biserica Fortificată, construită în secolul al XIII-lea pe locul unei foste biserici romane. Este atât de frumoasă și de bine conservată încât din 1999 face parte din patrimoniul UNESCO. În curtea bisericii este și un micuț muzeu, unde poți vedea obiecte populare din zonă. 

Pentru o experiență cât mai autentică, te poți caza într-una dintre casele săsești transformate în pensiuni agroturistice care păstrează în ele tot farmecul zonei. 

Bârsana, Maramureș

Satul Bârsana din județul Maramureș are peisajele sale de poveste și o mănăstire de patrimoniu. Localitatea apare în documente încă din anul 1326 cu denumirea Zurduky, iar în 1328 se spune despre ea că a devenit proprietatea cneazului Stan Bârsan, după ce a primit-o în dar de la Regele Carol Robert de Anjou pentru faptele sale de vitejie. 

Cei care ajung în sat vizitează Mănăstirea Bârsana, aflată în patrimoniul mondial UNESCO, dar și biserica din lemn ”Intrarea Maicii Domnului în Biserică”. 

Nu doar cele două vechi lăcașe de cult atrag vizitatori, ci și portul popular tradițional maramureșean, porțile caselor frumos scluptate și mâncarea locală extrem de gustoasă. 

Sfântu Gheorghe, Tulcea

Aflată în extremitatea estică a Deltei Dunării, localitatea Sfântu Gheorghe este situată în estul județului Tulcea, la 120 Km de Tulcea, pe brațul Sfântu-Gheorghe al Dunării, și la 35 km de orașul Sulina. Pe hărțile mai vechi apar alte denumiri ale localității precum KidrillisCadîrlez sau Catarlezi care derivă din denumirea turcă Kadırler sau Agios Iorgos care derivă din denumirea grecească a satului.

În localitate mai sunt astăzi aproximatix 1000 de locuitori, care încearcă să le ofere turiștilor sejururi pline de farmec: plimbări cu barca pe Dunăre sau bucate tradiționale din pește proaspăt. 

Posibilitățile de cazare sunt nenumărate – de la pensiuni agroturistice, campinguri cu căsuțe cu acoperiș de stuf sau resorturi luxoase. Plajele sălbatice sunt printre puținele pe care le mai poți găsi în Europa. 

Dacă ai noroc, ai să vezi și cai sălbatici, printre ultimele exemplare în viață, alături de cei din Pădurea Letea, tot din Deltă. 

Ciocănești, Suceava

Bucovina are multe sate frumoase, însă Ciocănești are un farmec aparte. Faima sa a mers în toată Europa, iar în 2017 a fost inclus în topul celor mai colorate 10 sate de pe continent. 

Nici nu este de mirare pentru că aici casele se întrec în frumusețea decorurilor. Chiar și clădirile instituțiilor concurează, fiindcă toate arată ca în povești. Practic, este un sat-muzeu, iar autoritățile s-au asigurat că așa va rămâne. Printr-o hotărâre a consiliului local, orice casă nou construită va trebui să respecte tradiția de a fi decorată cu motive populare din zonă. 

Comuna are și un muzeu etnografic, unde turiștii pot vedea o mulțime straie populare, războaie de țesut și țesături vechi de sute de ani. De asemenea, în comună mai există și un muzeu al ouălor încondeiate, care reunește peste 1800 de exponate extrem de valoroase și de frumoase.

Localitatea datează din anii 1499, când domnitorii Moldovei veneau pentru a le cere meșterilor populari să realizeze cele mai bune arme pe care să le folosească în războaie.

Turiștii nu vin aici doar pentru peisaje, ci și pentru Festivalul Păstrăvului, unul dintre cele mai cunoscute festivaluri culinare din România. 

Rîmetea, Alba

Satul Rîmetea se află în județul Alba, iar până în anii ‘60 a purtat numele Trascău. Are o vechime de peste 800 de ani, timp în care a cunoscut perioade înfloritoare, dar și de uitare. 

Prima sa atestare documentară din anul 1257 ne arată că satul era foarte cunoscut pentru minereurile de fier care puteau fi extrase din munți. Timp se secole, extracția și prelucrarea fierului au fost principala sursă de venit a locuitorilor, devenind, în anii 1700, cel mai important centru de acest fel din Transilvania. 

După anii 1990, localitatea a suferit o serie de transformări care au pus-o pe harta turistică, atrăgând vizitatori din întreaga lume. În ’99, Rîmetea a primit premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material. De altfel, acesta a fost primul astfel de proiect din România care a fost premiat.

În Rîmetea există mai mult de 200 de clădiri laice tradiționale, cea mai veche moară tradițională funcțională din Munții Apuseni, guri de mine de fier, morminte familiale săpate în stâncă, biserica unitariană și biserica ortodoxă. 

Șirnea, Brașov

Satul Șirnea face parte din comuna Fundata din județul Brașov, așezată la poalele Munților Piatra Craiului. Șirnea este primul sat turistic din România, iar pe teritoriul său s-a scris o mică parte din istoria Marii Uniri. Aici s-au desfășurat lupte între Armata României și forțele austro-ungare, în zilele de 14/26 și 15/27 august 1916.

În Șirnea, te cuceresc peisajele în orice anotimp l-ai vizita. Iarna au loc aici competiții de ski, iar vara, primăvara și toamna au loc nenumărate evenimente prin care localnicii încearcă să le prezinte turiștilor tradițiile lor. În iunie, de exemplu, are loc Măsuratul Laptelui, iar în octombrie, Focul de Sumedru

În muzeul din satul Șirnea, există un abecedar din 1932, o carte de rugăciuni de la 1700 îmbrăcată în piele de vițel, dar și un strămoș al mixerului modern. Puțini știu că pârtia din Șirnea este prima care a fost dotată cu nocturnă, în anul 1968. 

Peste tot în lume, ziua de 23 iunie este sărbătorită ca Ziua Mondială Olimpică, încă din 1975. La Şirnea, tradiţia se păstrează de peste 33 de ani şi chiar există aici flacăra olimpică de la competiţia din München, din 1972. În fiecare an, Comitetul Olimpic Internaţional acordă un trofeu unei ţări pentru manifestările organizate, iar, în 2011, România a primit acest premiu datorită tradiţiei de la Şirnea.

Back to top button