Auto & Călătorii

Ce trebuie să ştim dacă avem nevoie de servicii medicale în străinătate?

Indiferent de cât de des călătorim în afara ţării, sperăm că lucrurile vor decurge de fiecare dată fără incidente. Cu toate acestea, uneori pot apărea situații neplăcute, în care sănătatea ne este afectată și avem nevoie de asistență medicală.

Cum putem beneficia de servicii medicale în afara ţării?

Care sunt paşii de urmat în cazul unui incident?

De ce este importantă asigurarea de călătorie?

 În cazul în care ne regăsim într-o situaţie care necesită ajutor medical, trebuie să urmăm o serie de paşi pentru a fi siguri că lucrurile vor decurge în mod corespunzător.

Când călătorim pe teritoriul Uniunii Europene, costul unei asigurări de sănătate este, în general, mai scăzut decât în cazul în care călătorim în alte destinații. Dacă incidentul în cauză se produce pe teritoriul Uniunii Europene, există o serie de servicii care pot fi decontate prin intermediul sistemului european de securitate. Pentru a şti care sunt condiţiile, este recomandat să discutăm cu agentul cu care încheiem poliţa de asigurare de călătorie.

Asigurarea de călătorie este extrem de importantă, pentru că ea ne va reduce în mod considerabil costurile în cazul unei situații care ne afectează starea de sănătate, în afara ţării. Chiar dacă am călătorit de nenumărate ori fără a avea parte de vreo surpriză neplăcută, este bine să avem de fiecare dată siguranţa că putem beneficia de cele mai bune servicii medicale, în timp util.

Dacă avem nevoie de servicii medicale de urgenţă, atunci primul pas este identificarea celei mai apropiate unităţi medicale, indiferent dacă ne aflăm sau nu pe teritoriul Uniunii Europene.

Odată ajunşi acolo, trebuie să luăm legătura urgent cu reprezentantul companiei de asigurări. Centrele de relaţii cu clienţii funcţionează non-stop şi va trebui să oferim următoarele informaţii: numele şi prenumele, numărul poliţei de asigurare, numărul de telefon şi adresa la care putem fi contactaţi, precum şi motivul pentru care s-a solicitat asistenţă medicală.

După ce am informat compania de asigurări despre situaţie, este indicat să luăm legătura şi cu un membru al familiei sau cu prieteni pentru a îi anunţa ce s-a întâmplat; acest lucru este şi mai important atunci când călătorim singuri.

În cazul în care situaţia nu este una urgentă, spre exemplu dacă avem o problemă dentară, este mai bine să luăm legătura cu asigurătorul înainte de a ne deplasa către unitatea medicală.

În mod uzual, asigurările acoperă cheltuieli medicale de până la 10.000 de euro, dar este bine să verificăm fiecare contract în parte pentru a vedea care sunt serviciile de care putem beneficia. Acestea pot fi diferite în funcţie de compania cu care am încheiat poliţa de asigurări.

Majoritatea serviciilor medicale de urgenţă sunt incluse în poliţele de asigurare, acestea fiind reglementate printr-o serie de norme europene.

Este important de reţinut şi că, în anumite cazuri, putem fi nevoiţi să achităm noi costurile tratamentului de care am beneficiat, urmând ca asiguratorul să ofere despăgubirile atunci când prezentăm facturile aferente. Din acest motiv, trebuie să păstrăm cu mare atenţie toate actele primite de la unitatea medicală la care ne-am prezentat.

Back to top button