fbpx
Alimentație
În tendințe

Evită risipa alimentară. 4 reguli de bază pentru păstrarea alimentelor.

Calitatea alimentelor pe care le cumpărăm este foarte importantă, dar degeaba lăsăm foarte mulți bani în magazine dacă, odată ajunși acasă, nu le păstrăm în condiții corecte. Vom ajunge să le aruncăm în scurt timp pentru că se vor deteriora sau chiar strica. 

Alimentele păstrate incorect nu doar nu că nu vor mai fi proaspete, dar sunt și un pericol pentru sănătate. Nu te alarma, regulile de păstrare sunt chiar simple, așa că le vei putea respecta fără mare efort.

Ține minte patru principii de bază privind siguranța alimentelor: curățenia, separarea, gătirea și răcirea. 

Curățenia

Bucătăria ta trebuie să fie foarte curată, iar, atunci când manipulezi alimentele, trebuie să ai mânile foarte curate. 

Chiar dacă pare o muncă de Sisif, este necesar să igienizezi suprafețele din bucătărie de mai multe ori pe zi. Chiuveta trebuie spălată cu clor la finalul fiecărei zile pentru că umiditatea întreține apariția germenilor. 

De asemenea, curăță și exteriorul aparatelor electrocasnice, cu o atenție deosebită la îmbinări și colțuri, unde se strânge de obicei multă murdărie. 

Frigiderului ar trebui să îi acorzi un timp special. Curățarea acestuia implică și verificarea tuturor alimentelor pentru a vedea în ce stare sunt. Cele care au expirat sau nu mai pot fi folosite trebuie aruncate, iar cele care încă mai au viață trebuie gătite cât de repede. Ideal ar fi să îți construiești meniul în funcție de ceea ce ai în frigider, nu după pofte, dacă vrei să eviți risipa alimentară. 

Separarea  

Alimentele trebuie păstrate în frigider după anumite reguli. Ține fructele de mare crude și orice tip de carne în pungi de plastic. Nu le pune niciodată lângă fructe și legume pe care le vei consuma proaspete sau care au fost deja supuse unui tratament termic. 

Aceeași regulă trebuie respectată și pentru tocătoare. Ideal ar fi să existe unul diferit pentru fiecare tip de aliment. 

În bucătăriile restaurantelor chiar există un cod de culori pentru tocătoare: alb pentru produse lactate și pâine, roșu pentru carne crudă, verde pentru fructe și legume, maro pentru carne gătită, galben pentru carne crudă de pasăre și violet pentru alimente cu potențial alergen. 

Este destul de complicat ca într-o bucătărie casnică să ai atâtea tocătoare, dar ai putea să ai unul special pentru legume și fructe, unul pentru carne crudă și unul pentru cea gătită. Dacă nu ai nici această posibilitate, spală-l pe unicul pe care îl ai după fiecare de aliment tocat ca să eviți contaminarea încrucișată. 

Gătirea

Este recomandabil să ai un termometru pentru alimente ca să fii sigur că tratamentul termic a fost suficient. Îl poți folosi pentru carne, fructe de mare și preparate din ouă. Carnea de vită, porc, miel și vițel are 62-63°C atunci când este gătită suficient, carnea tocată de orice fel, 71°C, iar cea de pasăre de orice fel, 74°C. Orice fel de carne ai pregăti, las-o 3-4 minute să se odihnească după ce o iei de pe foc. 

 Răcirea

Nu lăsa preparatele să se răcească la temperatura camerei înainte de a pune la frigider. Ideal ar fi să le pui în alte vase pe care să le pui în apă cu gheață pentru ca răcirea să se producă rapid și să le poți pune la frigider. 

Nici congelarea nu ne asigură că alimentele vor rezista o veșnicie. Pentru ca alimentele să își păstreze calitățile, temperatura în centrul congelatorului trebuie să fie de – 50°C, iar la suprafață de – 25°C. Frigiderele și combinele frigorifice casnice nu pot asigura aceste temperaturi, de aceea majoritatea alimentelor nu pot fi păstrate mai mult de o lună. 

Termenul poate fi depășit cu o condiție: să nu deschidem ușa congelatorului. Acest lucru este imposibil având în vedere că acolo ținem și înghețata și că, de obicei, nu știm ce vrem să gătim și ținem ușa deschisă în speranța că ne va inspira ceva. Până ne hotărâm noi, deja aerul cald s-a infiltrat în rafturile congelatorului, iar lanțul frigorific a fost întrerupt.

Decizia de a găti ceva ce se află în congelator trebuie luată cu o zi înainte, pentru ca alimentele să aibă timp să se decongeleze lent. În nici un caz nu vom pune carnea sub jet de apă fierbinte. Se poate folosi apa rece, dar numai dacă alimentele sunt ambalate în pungi izolate, astfel încât apa să nu ajungă la ele. 

Cea mai rapida soluție de decongelat este folosirea cuptorului cu microunde. Alternativ, le poți lăsa acoperite în frigider, de pe o zi pe alta.

Back to top button