fbpx
Auto & CălătoriiCasă & FamilieFinanciar & Asigurări

Ce card putem folosi în străinătate

Din ce în ce mai mulţi români utilizează cardurile în călătoriile din străinatate, iar băncile se întrec în oferte de astfel de carduri. Indiferent de tipul cardului, de debit sau de credit, principalele avantaje sunt siguranţa și comoditatea, în contextul în care clientul poate uita de grija schimburilor valutare, iar cardul este un mijloc de plată sigur.

Cum să folosim cardurile peste hotare

De ce tip de card avem nevoie în funcție de serviciile pe care le folosim

În general, pot fi folosite peste hotare atât cardurile de debit, cât şi cardurile de credit sau prepaid, cu condiţia de a fi utilizabile şi în străinătate, așa cum sunt toate cardurile Mastercard și Maestro. Însă este foarte important de știut că majoritatea cardurilor emise în România au circulație internațională.

Cele care pot fi utilizate doar în țară sunt, în principal, parte a unui program special și au acceptare limitată chiar și în România. Astfel de exemple sunt cardurile de masă și cardurile cadou, pe care se menționează că pot fi folosite doar într-o anumită rețea de parteneri.

Folosirea cardurilor în străinătate depinde de comerciant, dar, în țările care fac parte din Uniunea Europeană, plățile cu cardul sunt reglementate. Concret, cardurile de persoană fizică (care au interchange limitat) nu pot fi refuzate de niciun comerciant din UE care are afișate logo-urile de acceptare a schemelor de plată.

În cazul cardului de debit (de salariu), cel mai mare avantaj este dat de controlul pe care îl avem asupra sumelor pe care le cheltuim. Pe de altă parte, sunt situații în care avem nevoie și de un card de credit, ca garanție a bonității clienților.

De exemplu, unele hoteluri cer card de credit atunci când vrem să facem rezervare. De asemenea, companiile care oferă servicii de închirieri auto cer tot card de credit, pentru că au garanţia că, în cazul unei daune ascunse, care nu este comunicată la înapoierea maşinii, îşi recuperează banii.

Cardul de credit poate fi utilizat peste tot, dat fiind că operatorii – fie hotel sau firmă de închirieri – pot trage bani de pe card, de exemplul în cazul în care nu ajungem la hotel. De asemenea, marele avantaj al unui card de credit este acela că nu rămânem fără bani, evident, în limita fondurilor aprobate de către bancă.

Indiferent de tipul de card pe care îl folosim atunci când plecăm în străinătate, alegerea cardului în locul numerarului nu ajută din mai multe puncte de vedere: nu mai este nevoie să căutăm o casă de schimb valutar (mai ales în țările care nu fac parte din Uniunea Europeană), nu avem grija unei sume mari de bani în cash și nici nu există riscul să rămânem cu numerar în moneda locală, bani pe care nu îi mai putem utiliza ulterior.

Acest material a fost realizat cu sprijinul Mastercard România. Descoperă mai multe despre cardurile din portofoliul Mastercard aici

Back to top button