fbpx
Casă & FamilieFinanciar & Asigurări

Care sunt cele mai avantajoase credite imobiliare?

Creditele imobiliare sau ipotecare pot fi folosite pentru cumpărarea sau construcţia unei locuinţe, pentru modernizarea sau extinderea unui imobil sau pentru refinanţarea unor împrumuturi similare.

Care este diferenţa dintre creditele ipotecare şi cele imobiliare?

Ce tipuri de credite imobiliare există?

Care sunt cele mai avantajoase credite imobiliare?

În prezent, ca urmare a modificărilor legislative de la finalul anului 2008 şi, ulterior, a reglementărilor BNR de la finalul anului 2011, între un credit ipotecar şi unul imobiliar nu mai există nicio diferenţă. În trecut, principala diferenţă era cea de calcul a dobânzilor: dacă în cazul creditului ipotecar ea putea varia doar în funcţie de fluctuaţiile unui indice de referinţă, aşa cum este ROBOR, în cazul creditului imobiliar clasic, dobânda putea fi modificată de bancă în funcţie de condiţiile pieţei.

Astfel, creditul imobiliar poate fi utilizat pentru achiziţionarea sau construirea unei case, atât timp cât se poate garanta cu imobilul existent. Ipoteca, pe de altă parte, permite garantarea cu un teren, o casă în construcţie sau un apartament nefinalizat, fără a fi necesară existenţa fizică a acestuia.

Ce tipuri de credite imobiliare există? Principalele tipuri de credite imobiliare sunt creditul imobiliar clasic, creditul ipotecar, Prima Casă şi creditul punte.

Dacă am explicat deja diferenţa dintre creditul imobiliar clasic şi cel ipotecar, trebuie spus că Prima Casă este un credit imobiliar clasic, cu o dobândă scăzută, destinat celor care nu au deţinut anterior o proprietate imobiliară, iar creditul punte se adresează acelora dintre noi care deţinem deja o proprietate, dar vrem să o vindem pentru a face o nouă achiziţie. Un astfel de credit se oferă pentru o perioadă de maximum 12 luni şi are rolul de a ne permite să oferim un avans consistent sau chiar întrega sumă persoanei de la care vrem să cumpărăm noul imobil. În cele mai multe cazuri, creditul punte se rambursează într-o singură tranşă, în momentul în care finalizăm vânzarea imobilului cu care am garantat creditul.

Care sunt cele mai avantajoase credite imobiliare? Dobânzile practicate de bănci sunt cuprinse în prezent între 2,5% şi 4%, la care se adaugă indicele pieţei interbancare ROBOR la 3 luni sau la 6 luni, în funcţie de instituţia bancară în cauză. Cea mai avantajoasă variantă, pentru cei care nu deţin încă o proprietate, rămâne Prima Casă: aici, dobânda anuală efectivă (DAE) variază foarte puţin de la bancă la bancă, pentru că formula de calcul a dobânzii este stabilită prin lege la nivelul maxim ROBOR la 6 luni + 2%.

Creditele cu dobândă fixă ne oferă posibilitatea de a cunoaşte, de la momentul semnării contractului, toate costurile pe care le vom avea de suportat. În acest fel, se evită posibilele modificări determinate de fluctuaţiile din piaţa valutară. O altă variantă este dată de creditele cu dobânzi variabile, ce oferă posibilitatea de a beneficia de o ieftinire a ratelor. Exista însă şi riscul ca dobânzile să crească, iar astfel clientul va avea rate mai mari de achitat. Anumite instituţii financiare au introdus şi varianta creditelor cu dobânzi mixte, prin care clientul beneficiază în prima parte a perioadei de creditare de o dobândă fixă, urmând apoi ca aceasta să devină una variabilă.

ATENŢIE: Pentru a stabili care tip de dobândă este mai avantajos pentru noi, trebuie să discutăm toate variantele cu un consilier bancar sau cu un broker de credite. Decizia pe care o luăm va rămâne în vigoare până la încheierea perioadei contractuale!

 

Back to top button