Trăim într-o lume ambalată în plastic. Cum facem să scăpăm de el?
Planeta este invadată de plastic. Deși aflăm informații îngrijorătoare și vedem imagini cutremurătoare, nu pare să conștientizăm dezastrul de care suntem tot mai aproape în fiecare zi. În Oceanul Pacific plutește o insulă de plastic ce măsoară acum 1,6 milioane de km2 (aproape cât suprafața Iranului). Dacă asta nu ne pune în alertă, oare ce ne va convinge că e momentul ca fiecare dintre noi să înceapă să consume mai chibzuit plasticul?
Nu-i simplu, fiindcă plasticul a devenit un element constant în viața noastră. Este peste tot: în ambalajele produselor, printre ingredientele produselor cosmetice, în textile, în telefoane mobile, în mobilier. Este chiar și în guma de mestecat – aviz amatorilor! Și n-avem nicio șansă să scăpăm de el de la sine, fiindcă este un deșeu extrem de rezistent, se dezintegrează în sute de ani.
Prin urmare, e nevoie să reducem considerabil consumul de materiale plastice, iar pentru asta e trebuie să ne schimbăm nu doar obiceiurile, ci și mentalitatea. Tot mai multe guverne propun măsuri ca să reducă impactul asupra mediului. Drept urmare, în 2021, Europa va interzice vânzarea de materiale plastice de unică folosință, cum ar fi paiele și tacâmurile de unică folosință.
Iată cum poți face TU ca să folosești mai puțin plastic în viața ta sau chiar să îl elimini de tot:
- Nu mai folosi paie de plasticnici acasă, nici la restaurant. E doar un moft, care costă forate mult planeta. Dacă nu reziști fără ele acasă, cumpără paie refolosibile sau din material biodegradabil. Când ieși în oraș, alege localurile care folosesc paie comestibile . Există paie din ciocolată, vanilie și alte ingrediente, pe care le poți mânca după ce îți termini băutura.
- Folosește pungi reutilizabile. Este greu să renunți la ”punga cu pungi”, știm asta! Gândește-te, totuși, că o singură pungă de plastic are nevoie de până la 000 de anipână se degradează. Folosește pungi din material textil sau din hârtie reciclată. Există deja o mulțime de variante pe piață, unele dintre ele chiar trendy.
- Renunță la guma de mestecat. E fabricată dintr-un cauciuc sintetic, alias plastic. Asta pe lângă faptul că e complet nesănătoasă pentru stomac. Dacă vrei să-ți împrospătezi respirația, poți să mesteci o frunză de mentă sau poți să ai la tine o periuță și pastă de dinți, pe care să le folosești oricând și oriunde ai nevoie.
- Cumpără produse ambalate în carton în locul celor ambalate în sticle sau cutii din plastic.
- Caută magazine care vând alimente vrac, cum ar fi cereale, paste, condimente, semințe etc. Mergi la cumpărături cu recipiente refolosibile din sticlă sau alt material, în care să-ți pui produsele. În felul acesta, economisești și bani, și nici nu produci deșeuri inutile din ambalaje.
- Reutilizează cutiile pentru depozitarea resturilor de alimente sau pentru cumpărăturile vrac.
- Folosește o sticlă sau o cană reutilizabilă când comanzi băuturi ”to go” de la cafenele. Multe localuri au înțeles că oamenii vor să mai renunțe la plastic și acceptă să mergi cu cana ta pe care ți-o vor umple cu ce dorești. Mai ales că le scad și lor cheltuielile cu ambalajele.
- Dacă îți cumperi prânzul pentru la birou de la diverse restaurante cu autoservire, poți merge cu propria caserolă, ca să eviți ambalarea mâncării în cutii de poliester sau plastic.
- Folosește chibrituri în loc de brichete de plastic de unică folosință sau investește într-o brichetă metalică pe care o poți reumple.
- Evită să cumperi alimente congelate pentru că ambalajul lor este, în mare parte, din plastic. Chiar și cele care par a fi carton sunt acoperite cu un strat subțire de plastic. În plus, vei mânca mai puține alimente procesate!
- Nu utiliza articole din plastic acasă sau încearcă să cumperi cât mai puține. Alege materiale ce pot fi reciclate.
- Dacă ai un bebeluș, încearcă să folosești pentru el scutece reutilizabile. Chiar dacă nu sunt la fel de practice, protejează mai bine pielea delicată a copilului, îl ajută să treacă mai repede la oliță și nu poluează! Un scutec de unică folosință se descompune în 300-450 de ani!
- Fă suc proaspăt acasă sau mănâcă direct fructele în loc să cumperi suc în sticle de plastic. Este mai sănătos atât pentru tine, cât și pentru mediu.
- Împachează masa de prânz pentru școală sau birou în recipiente și pungi refolosibile. De asemenea, alege fructe și legume proaspete vrac în locul produselor care vin ambalate porționat în plastic.
- Folosește un aparat de ras cu lame pe care le poți înlocui în locul unuia de unică folosință