Când vine vorba despre toate tipurile de ulei pentru gătit, lucrurile pot deveni confuze. Nu toate pot fi utilizate în același mod. Există pentru fiecare temperaturi diferite de fierbere, alte termene de valabilitate și valori nutritive variate.
Deși sunt și multe asemănări între uleiurile comestibile, diferențele majore dintre ele pot duce la un eșec răsunător în farfurie…
Iată cele mai des folosite uleiuri vegetale și cum ar trebui să le folosești la gătit:
Uleiul de cocos
Uleiul de cocos este foarte la modă în această perioadă dintr-un motiv întemeiat. Are beneficii uimitoare nu doar ca aliment, ci și dacă îl utilizezi pentru îngrijirea pielii și a părului.
Grăsimile care provin din uleiul de cocos se transformă mai ușor în energie decât alte grăsimi, ajutând la creșterea metabolismului; reduce pofta de mâncare și contribuie la pierderea în greutate.
Cum gătești cu ulei de cocos
Înlocuiește grăsimile grele pe care le foloseai de obicei cu această grăsime sănătoasă. Uleiul de cocos suportă bine tratamentul termic, așa că e perfect pentru gătit și prăjit. Ar trebui, totuși, să-l eviți în vinegrete și în marinate fiindcă devine solid la temperatura camerei.
Odată ce începi să-l folosești curent vei vedea beneficiile asupra sănătății, dar vei obține și alimente mai aromate.
Uleiul de măsline extravirgin
Acest ulei nerafinat este un element esențial al dietei mediteraneene, deoarece este produsul de cea mai înaltă calitate care se poate obține din măsline. Spre deosebire de multe alte uleiuri de măsline, acesta este neatins de substanțe chimice sau căldură și conține mai multe vitamine și minerale.
Cum gătești cu ulei de măsline extravirgin
Uleiul de măsline extravirgin arde la o temperatură mai scăzută decât cel de floarea soarelui. Nu îl folosi la prăjit decât dacă nu ai alte variante. În plus, este prea scump ca să-l strici la prăjit. Mai bine îl pui în valoare în dressinguri, sosuri sau în preparate coapte.
Uleiul de avocado
Uleiul de avocado este foarte versatil și delicios. Este sănătos pentru inimă – are proprietăți antiinflamatorii care ajută la prevenirea leziunilor arteriale, a bolilor de cord și a tensiunii arteriale.
Cum gătești cu ulei de avocado
Poți face aproape orice cu ulei de avocado datorită punctului său ridicat de ardere și gustului delicat. Este potrivit pentru maioneze, salate, sosuri, dar și pentru gătit sub tratament termic.
Uleiul din semințe de dovleac
Uleiul de semințe de dovleac este un aliment care îți va da energie; e bogat în vitamina A, K, E, precum și atât acizi grași omega-3, cât și omega-6. Are o culoare verde bogată și aromă de nuci.
Cum gătești cu ulei de dovleac
Cel mai bine este să folosești uleiul din semințe de dovleac în mâncare gătită la temperaturi joase sau coapte, pentru că își pierde o parte din valoarea nutrițională când e încălzit foarte tare. Este delicios în salate, marinate și chiar face o pereche bună cu înghețata!
Uleiul de nuci
Nucile sunt pline de beneficii nutriționale. Conțin acizi grași omega-3 și sunt o sursă semnificativă de fier, zinc, calciu și magneziu. S-a demonstrat că dietele bogate în nuci și ulei de nucă ajută organismul să răspundă mai bine la stres și să mențină nivelul tensiunii arteriale scăzut.
Cum gătești cu ulei de nucă
Cel mai bine este să folosești uleiul de nucă în preparate care n-au nevoie de fierbere, pentru că devine ușor amar dacă e încălzit prea tare. În schimb, este foarte bun în sosurile de salată și paste, dar și în prăjituri.
Ulei din sâmburi de struguri
Uleiul din sâmburi de struguri este folosit în produse cosmetice, dar beneficiile sale sunt aceleași și atunci când este folosit la gătit. Are un gust simplu, aproape imperceptibil, care nu copleșește alte ingrediente. În general, este mai puțin costisitor decât uleiul de măsline extravirgin.
Asigură-te că atunci când cumperi ulei din semințe de struguri pentru gătit produsul este etichetat în mod explicit pentru acest scop.
Uleiul din sâmburi de struguri este o sursă excelentă de acizi grași esențiali și vitamina C. Consumă-l totuși cu moderație deoarece determină creșterea în greutate.
Cum gătești cu ulei de struguri
Uleiul din semințe de struguri are un punct de ardere foarte ridicat și de aceea poate fi utilizat la orice tip de gătit: fierbere, prăjire, coacere, sosuri, marinate, vinegrete.
Uleiul de arahide
Uleiul de arahide are un gust îndrăzneț, dulce. Este bogat în calorii, dar are un nivel scăzut de grăsimi saturate. Are mulți acizi grași mononesaturați, care ajută la scăderea colesterolului rău și la creșterea colesterolului bun. Nu trebuie consumat totuși în exces: are un conținut ridicat de omega-6 și poate deranja raportul omega 3: 6, provocând probleme de sănătate. Alege versiunile nerafinate, presate la rece.
Cum gătești cu ulei de arahide
Uleiul de arahide este utilizat în mod obișnuit în preparatele asiatice. Are un punct de ardere ridicat, așa încât este potrivit și la prăjit.
Uleiul de susan
Uleiul de susan are o mulție de antioxidanți. De asemenea, ajută la scădere tensiunii arteriale, a glicemiei și are efecte benefice asupra pielii.
Gustul uleiului de susan este foarte distinct și va adăuga o aromă de nuci oricărui fel de mâncare. De asemenea, oferă 17 % din valoarea zilnică recomandată de vitamina K, responsabilă cu susținerea oaselor și prevenția coagulării sângelui.
Cum gătești cu ulei de susan
Uleiul de susan convențional are un punct ridicat de ardere, ceea ce îl face potrivit pentru majoritatea modurilor de preparare.
Uleiul de susan presat la rece are un gust excelent în vinegrete, sosuri și marinate, dar aduce o aromă îndrăzneață felurilor de mâncare prăjite, chiar și cartofilor.
Uleiul din semințe de cânepă
Uleiul din semințe de cânepă ajută la reducerea colesterolului, la vindecarea pielii și la reglarea metabolismului.
Cum gătești cu ulei de cânepă
Uleiul din semințe de cânepă își pierde toate substanțele nutritive și aromele odată ce atinge o temperatură ridicată; de obicei, e folosit ca ulei de finisare. Adăugă-l în hummus, smoothie- uri, salate.
Uleiul de in
Studiile au arătat că un consum zilnic de ulei de semințe de in are un efect pozitiv asupra sistemului digestiv și poate fi un mod natural de a trata constipația. De asemenea, a fost declarat adjuvant în reducerea colesterolului ridicat și a bolilor de inimă.
Cum gătești cu ulei de in
Evită să îl supui tratamentului termic și nu îl folosi în exces, fiindcă are miros și aromă mai neobișnuite. Folosește-l la finisarea preparatelor ca să le dai o notă mai exotică sau într-un smoothie.
Uleiul din semințe de floarea-soarelui
Uleiul din semințe de floarea-soarelui este, probabil, cel mai utilizat ulei vegetal. La noi, cel puțin, e detașat pe locul întâi. S-a demonstrat despre el că îmbunătățește sănătatea inimii, ajută la combaterea cancerului, la scăderea colesterolului rău și la creșterea energiei.
Cum gătești cu ulei de floarea-soarelui
Uleiul din semințe de floarea-soarelui poate fi folosit în orice fel de preparat, la orice temperaturi.
Uleiul de rapiță
Uleiul de rapiță sau canola are un raport aproape egal de grăsimi omega-6 la omega-3, motiv pentru care ajută la lupta împotriva cancerului, artritei și astmului.
Cum gătești cu uleiul de rapiță
Uleiul de rapiță este o opțiune bună pentru gătitul zilnic. Poate suporta niveluri relativ ridicate de căldură și are o aromă neutră, care nu va domina un fel de mâncare.
În concluzie
Tratamente termice ridicate: ulei de rapiță, ulei de floarea soarelui, ulei de susan, ulei de arahide, ulei de semințe de struguri, ulei de avocado
Tratamente termice moderate: ulei de cocos
Tratamente termice scăzute: ulei din semințe de dovleac, ulei extravirgin de măsline
Fără tratament termic: ulei de in, ulei de cânepă
Cu sau fără tratament termic: ulei de susan, ulei de semințe de dovleac, ulei de avocado, ulei de măsline extravirgin