fbpx
AlimentațieCasă & FamilieEducatie
În tendințe

Avântul snackingului

Ce este mindful snacking și cum îl poți practica

Ce este mindful snacking și cum îl poți practica?

Snackingul este în continuă ascensiune în preferințele adulților din întreaga lume. 

În special în ultimii ani, în care atenția oamenilor s-a îndreptat mai mult decât de obicei asupra domeniului alimentar, ponderea gustărilor a început să crească în orarul alimentar al zilei. De multe ori modelul celor trei mese principale, completate de câteva gustări, încep să lase loc unui orar alimentar format aproape exclusiv din gustări. Aceste tendințe sunt confirmate de ultimul raport State of Snacking dat publicității la începutul acestui an de Mondelez Internațional.

Această tendință de „descentralizare“ a meselor atrage atenția asupra nevoii de a alege într-un mod judicios și satisfăcător structura și compoziția gustărilor dintr-o zi. Dacă în paradigma celor trei mese foloseam cel mai des „pilotul automat“, copiind și eventual adaptând rețete de mic dejun, prânz și cină deprinse în familie sau în mediul social, în momentul în care ne bazăm pe pofte și gustări este nevoie să ne raportăm la ele cu mai mare responsabilitate personală, dar și cu mare mare curaj și putere de invenție. 

Mindful snacking

În timpul ultimilor zeci de ani, în lume a devenit din ce în ce mai răspândit obiceiul de a completa cele trei mese fundamentale ale zilei cu mai multe gustări. Evenimentul „Mindful eating applied to snacking: a promising behavioral approach supported by research”, organizat de Mondelēz Internațional în 2017, a introdus în discursul științific acea disciplină științifică aflată la început referitoare la mindful eating aplicat la snacking. 

Mindful eating este o abordare cognitiv-comportamentală care sporește conștientizarea și atenția indivizilor pentru foamea fiziologică și sațietate, pentru plăcerea de a mânca, pentru dimensiunile porțiilor și sănătatea nutrițională atunci când facem alegeri alimentare. Aplicată la snacking, practica mindful eating îi poate ajuta pe indivizi să controleze mai bine ingestia de mâncare și-i poate ajuta să-și orienteze alegerile alimentare fără compromiterea plăcerii de a mânca.

Pe scurt, când ponderea snackingului crește, începe să devină din ce în ce mai necesar să practicăm mindful snacking, adică să luăm gustările în mod conștient. Ce presupune concret acest lucru?

1. cunoștințe despre alimente și nutriție

2. cunoștințe despre corpul și sufletul nostru

3. disponibilitatea și flexibilitatea de a folosi aceste cunoștințe pentru a mânca îndestulător, satisfăcător și sănătos pe termen scurt și lung pentru fizic și psihic

Mindful snacking este așadar un proces continuu. Pe termen și mai lung poate reprezenta mult mai mult, respectiv o cale de auto-cunoaștere și auto-dezvoltare. 

Ce trebuie să știi?

Dincolo de cunoașterea și aprecierea propriilor plăceri alimentare, pentru a practica mindful snacking sunt absolut necesare cunoștințe care țin de biologie:

A. cunoștințe fundamentale despre alimente: ce nutrienți conține în mare fiecare grupă de alimente și ce aport caloric aduc – sunt lucruri menționate de obicei pe etichete, dar există și alimente care nu sunt dotate cu astfel de etichete: unele preparate din restaurante și unele alimente din piețe, de exemplu.

B. principii nutriționale de bază: 

  • completitudine: toate grupele de bază de nutrienți trebuie să fie reprezentate în mesele luate de-a lungul zilei. Gustarea ideală conține toate grupele de macronutrienți în cantități ponderate: grăsimi, proteine și carbohidrați, la care se adaugă fibrele, precum și vitamine și săruri minerale.
  • echilibrarea aportului nutrițional cu nivelul și tipul de activitate: o persoană foarte activă fizic, de exemplu un sportiv sau o persoană care muncește fizic în aer liber are nevoie de mai multe calorii și altă compoziție nutrițională, față de o persoană sedentară care își desfășoară activitatea în interior. Dacă această persoană este în creștere și/sau învață, din nou, altele vor fi necesitățile ei nutriționale. Din acest motiv nu are sens simpla numărare a „caloriilor de pe etichetă“: ceea ce este determinant este modul în care organismul fiecăruia folosește respectivele calorii. Rata metabolismului bazal al fiecăruia depinde de compoziția corpului (grăsime versus mușchi) și determină cantitatea de calorii consumate numai și numai pentru întreținerea corpului. 

Trebuie să deprinzi două practici fundamentale despre care vom vorbi în articolul viitor.

Back to top button