Iată care sunt principalele țesături folosite, cu avantajele și dezavantajele lor
Țesături naturale
Bumbac
Este o fibră celulozică naturală cu conţinut mare de celuloză (96%). Este rezistent la purtare și la solvenţi, la acizi slabi, dar nu și la acid sulfuric.
Absoarbe fluidele, inclusiv cele corporale, ceea ce face să fie igienic, plăcut la purtare.
Fibrele sunt inflamabile, se descompun la circa 160°C
Bumbacul natural este complet neelastic, de aceea este adeseori combinat cu fibre elastice din care rezultă o țesătură moale, care preia cu ușurință formă corpului, cum ar fi elastanul.
Plăcut la atingere, este delicat cu pielea, conferă lejeritate în timpul purtării; permite pielii să respire și reglează temperatura corpului.
Odată cu trecerea timpului bumbacul se deformează, iar pigmenții absorbiți într-un eventual proces de colorare scad și ei în intensitate odată cu fiecare spălare.
Bumbacul convențional este ușor disponibil și accesibil din punct de vedere financiar.
Se consideră însă că are impact ecologic ridicat: necesită cantități mari de apă și pesticide, contribuind la poluarea solului și a apei. Nu se degradează rapid în mediul natural, contribuind la acumularea de deșeuri textile.
Cânepă
Este o fibră celulozică naturală, ecologică, biodegradabilă, cu hidrofilie ridicată.
Are permeabilitate mare la aer ce împiedică formarea mucegaiului şi a putregaiului
Are coerficient redus de alungire și permite păstrarea formei produsului la utilizare
Are rezistenţă specifică ridicată, rezistă la solvenţi şi alcalii în general, este sensibilă la acizi
Este uşor inflamabilă
Are un tuşeu aspru ce depinde de conţinutul de lignină ce influenţează şi rigiditatea fibrelor
In
Inul este un tip de fibră naturală celulozică caracterizat de o rezistență (mai ales în stare udă), dar și de o durabilitate ridicată. În plus, este rezistent la murdărie și mirosuri.
Este complet biodegradabil și compostabil
Absoarbe şi cedează cu uşurinţă umiditatea
Textură rigidă: poate fi mai rigid și mai puțîn confortabil decât bumbacul.
Permeabilitate ridicată la aer împiedicând formarea putregaiului şi a mucegaiului
Caracteristicile mecanice ale inului sunt comparabile cu cele ale fibrelor de sticlă – ard fără să lase reziduuri
Are şifonabilitate ridicată
În țesătură, fibrele prezintă neuniformitate mare la lungime şi fineţe – inul de calitate se obține greu și este scump.
Inul este sensibil la acizi, în general
Deși în general producerea țesăturilor de in necesită mai puțină apă și pesticide comparativ cu bumbacul, producerea inului de calitate superioară poate fi costisitoare.
Lână convențională
Este un material natural și regenerabil – totuși lânii implică adesea utilizarea substanțelor chimice, neprietenoase cu mediul.
Caracteristici bune de izolație termică
Fibră de bambus
Bambusul crește rapid (la fiecare oră înălțimea lăstarilor acestei plante unice crește, în medie, cu 2-3 cm) și nu necesită pesticide sau irigare intensivă. În schimb transformarea bambusului în fibră textilă poate implică procese chimice dăunătoare mediului.
Nu produce reacții alergice, nu irită pielea, dar o protejează perfect de razele ultraviolete (reflectă 98% din razele dăunătoare)
Are proprietăți antibacteriene – previne creșterea organismelor patogene, a ciupercilor și acarienilor și păstrează aceste proprietăți antibacteriene chiar și după o sută de spălări.
Producerea țesăturii de bambus a început nu cu mult timp în urmă – primele mostre au apărut acum zece ani. Și, după ce apăruse, au primit imediat titlul de țesătură a secolului XXI.
Țesătura de bambus este ușoară, moale și are un luciu natural frumos – după aceste calități, ea întrece chiar și unele tipuri de mătase. Țesătura de bambus, practic, nu se șifonează.
Este surprinzător de rezistentă la rupere – rezistența ei este comparabilă cu oțelul.
Fibrele de bambus nu se electrizează și demonstrează niște calități termostatice excelente, lasă să treacă aerul cu 20% mai mult , absoarbe cu 60% mai multă umiditate, decât țesăturile din bumbac, ceea ce înseamnă că hainele făcute din bambus, vor rămâne mereu proaspete, uscate și lipsite de mirosuri neplăcute. Țesăturile din bambus se vopsesc ușor și își păstrează culoarea …
În general, reprezintă un material ideal, mai ales pentru îmbrăcăminte pentru copii, pentru cei care suferă de alergii, pentru articole sportive, etc.
Tehnologiile de obținere a acestor țesături nu sunt totuși prea simple.
Există o tehnologie ecologică, dar necesită volum mare de muncă și este costisitoare.
Există și o tehnologie industrială, dar este poluantă. Din această cauză, Biroul Canadian de Concurență și Comisia Federală a Comerțului din SUA refuză să recunoască bambusul ca un produs în totalitate natural și cere etichetarea a astfel de materiale și produse din acestea că fiind „vâscoză din bambus”.
Fibre sintetice
Vâscoza
Denumită și mătase artificială, are celuloza drept componentă de bază. Se aseamănă bumbacului, dar, spre deosebire de acesta, poate avea caracteristici variate de culoare și aspect strălucitor sau mat. Este mult mai elastică și mai rezistență decât bumbacul. Tratată special, își poate păstra forma și culoarea.
Nu irită pielea.
Absoarbe mai multă umiditate.
Este moale și vaporoasă, permite trecerea aerului prin țesătură.
Se șifonează ușor și poate intra la apă.
Poliester
Este rezistent la uzură și rupere, având o durată de viață lungă.
Se usucă repede, deoarece nu reține apă.
Își păstrează forma și nu face cute.
Însă lasă mai puțîn pielea să respire.
Are un aspect mai lucios.
Cost redus: este relativ ieftin de produs și achiziționat.
Fabricat din produse petroliere, e consumator de resurse
Spălarea poliesterului eliberează microplastice în apă, afectând viața marină și ecosistemele.
În loc de poliesterul de sinteză virgin se poate folosi poliester reciclat, fabricat din sticle de plastic reciclate. Acesta păstrează multe din avantajele poliesterului convențional, cum ar fi rezistența și durabilitatea – totuși procesul de reciclare poate fi costisitor, ceea ce se va reflecta în prețul produsului. Și poliesterul reciclat eliberează microplastice în apă, deși într-o măsură mai mică decât poliesterul virgin.
Clorofibră
Prezintă un tuşeu asemănător cu al lânii, dar rezistenţă la abraziune mică
Este un material confortabil, izolează termic, nu se șifonează și nu putrezește.
Nu se aprinde.
Elastan
Este o fibră cu elasticitate foarte mare. Are o rezistență mai mare decât cauciucul sau elasticul, este ușor de curățat și rezistent la apă și lumină. Rezistă și la sodă caustică și detergenți, dar nu și la peroxizi sau compuși ai clorului.
Nu absoarbe apă, iar în mediul umed nu-și modifică proprietățile.
Rezistență mare la cute și la abraziune.
Este sensibil la lumina ultravioletă.
Din această rapidă prezentare vedem că toate materialele au avantajele și dezavantajele lor, inclusiv în legătură cu protecția mediului. Nu se pot face deci recomandări generale privind materialele care sunt de preferat, ci fiecare caz trebuie gândit separat. În următorul articol vom vorbi de restul factorilor care fac dintr-un articol de îmbrăcăminte o piesă de calitate.