fbpx
Casă & Familie

Bradul de Crăciun: natural sau artificial? Merită toată bătaia de cap, doar ca să ai miros de brad în casă?

La lista de controverse contemporane, s-a mai adăugat una în ultimii ani. Bradul de Crăciun – care ar trebui să aducă oamenii împreună în jurul lui, în pace și bucurie – ne-a împărțit în două tabere: adepții bradului natural vs. adepții bradului artificial. 

Dacă încă nu te-ai hotărât ce fel de brad vrei să ai în casă Crăciunul acesta, iată argumentele fiecărui grup, ca să-ți fie mai ușor să decizi. 

De ce îți cumperi brad natural?

Păstrezi tradiția

Când erai copil, cel mai probabil, părinții tăi cumpărau în fiecare an un brad natural. Vă strângeați toți în sufragerie, scoteați cutia cu globuri și instalațiile de pom și, timp de câteva ore, erați acolo, împreună. Acum, când ai propria ta familie, ai vrea să retrăiești bucuria din copilărie, așa că duci tradiția mai departe și încerci să o adaptezi vremurilor. 

Alegerea bradului este o activitate de familie 

Însăși operațiunea de alegere a bradului e o tradiție! Mulți merg cu întreaga familie la târguri sau spații specializate și studiază cu atenție oferta. Unii preferă brazii înalți, impunători; altora le plac brazii mai scunzi, dar rotofei. Acum intră în discuție și prețul, fiindcă, în zilele noastre, unele soiuri de brad costă o avere. Depinde și de spațiul pe care îl ai disponibil în casă, evident. Sunt familii care respectă cu sfințenie data la care își cumpără bradul, e un adevărat ritual pe care îl așteaptă un an întreg. 

Miroase a brad în casă

Pentru unii, nu e Crăciun dacă nu miroase în casă a sarmale și cozonac, pentru alții, dacă nu miroase a brad! Firește că astăzi există tot felul de soluții-surogat, precum lumânările parfumate, odorizante de cameră sau uleiuri esențiale, dar – să fim onești – nimic nu poate înlocui senzația pe care ți-o lasă un brad proaspăt în cameră. 

Se pot recicla și sunt biodegradabili

Mult timp, cei care cumpărau brazi naturali erau acuzați că distrug pădurile. În ultimii ani a apărut curentul invers, care spune că, dimpotrivă, brazii naturali au avantajul că nu poluează deloc mediul și sunt complet reciclabili. Sunt companii care, după ce se termină sărbătorile, îi primesc înapoi în magazin. Încurajează astfel oamenii să nu îi mai arunce pe străzi. Ba chiar, unele ofere și vouchere, cu sume mici, dar care reprezintă o răsplată pentru cei care vor să recicleze brazii. 

Sprijini economia

Mai exact, sprijini micile afaceri sezoniere, care depind de vânzarea brazilor de Crăciun. Sigur că poți cumpăra de la marile magazine, dar ideal ar fi să cumperi de la un comerciant mai mic. Ai grijă să ceri și să primești bonul de casă. În acest fel te asiguri că nu sprijini o fraudă, respectiv că brazii au fost tăiați legal și că banii încasați urmează circuitul . 

 

Sunt mai ieftini decât brazii artificiali

Dacă vrei un brad fără caracteristici deosebite (foarte înalt, de exemplu), ai toate șansele să plătești mai puțin decât pentru unul artificial. Prețul mediu este între 70 și 150 de lei pentru unul natural care are în jur de 1,5-2 m, în schimb ce unul de plastic (cu aceeași dimensiune) poate costa și 3-400 de lei. 

 

De ce preferi bradul artificial?

Poate fi folosit foarte mulți ani la rând

Din momentul în care l-ai cumpărat, ți-ai luat o grijă de pe umeri pentru următorii 3-4 ani sau poate chiar mai mult, dacă-l păstrezi bine. Nu doar că nu mai trebuie să bați piețele și târgurile după bradul perfect, dar ai scăpat și de o cheltuială. Știm cu toții cum e bugetul în decembrie… 

Nu face mizerie, nu are nevoie de îngrijire

Oricât de mult ai iubi mirosul de brad, cred că nu e om să nu bombăne când își vede casa plină de ace, chiar și după o lună de la Crăciun. Pe cel artificial l-ai scos din cutie, l-ai șters un pic de praf, l-ai asamblat și asta e tot. La bradul natural e nevoie se aspiri des în jurul lui, mai ales dacă îl ții mai mult timp și începe să se scuture. Mai mult, trebuie să ai grijă unde îl înstalezi – dacă stă prea aproape de o sursă de căldură, nu te vei bucura de el prea mult timp. 

Mai ușor de manevrat și transportat

Trebuie să recunoaștem, magia bradului natural are câteva puncte esențiale în care pălește până la stadiul de calvar. Primul moment începe după ce l-ai plătit. Asigură-te că vânzătorul îți va ambala bradul în plasa aceea specială, altfel nu prea ai cum să-l cari. Știi că pe vremuri mergeai cu o sfoară la tine și îl înfășurai, ca să-l poți transporta. Ambajalul din plasa simplifică mult lucrurile! 

Apoi ai grijă să-l ancorezi ca lumea pe capota mașinii, să nu te trezești că-ți cade în mijlocul străzii. Dacă stai cât de cât aproape de locul de unde-l cumperi, ai putea să te încumeți să-l cari până acasă, dar nu va fi simplu. Mai ales dacă ai ”noroc” de un decembrie cu frig și zăpadă. 

Odată ajuns acasă, trebuie să-ți încapă în lift. Dacă l-ai vrut prea bogat sau prea înalt, îl cari pe scări. După care poți avea ghinionul să nu încapă trunchiul în suportul de brad. Așa că îl duci iarăși jos, în fața blocului, și începi să cioplești. Asta poate dura și câteva ore! 

Ultimul moment neplăcut e cel în care decizi să-l scoți din casă. Bradul artificial se strânge și se pune la loc în cutia lui. Acum, la bradul natural, fiind uscat, acele vor pica peste tot – prin casă, în lift sau pe scările blocului… După cum am văzut în ultima vreme, ca să scape de o parte din această tevatură, unii îl aruncă pur și simplu pe geam și, în cazurile fericite, coboară apoi și duc trunchiul la ghenă. Adio, magie!

 

Back to top button