Coronavirusul nu ține cont de sărbători, așa că n-ai de ce să lași garda jos. Pentru mulți dintre noi, Crăciunul e cea mai frumoasă sărbătoare din an. E perioada în care umblăm după cadouri, ieșim în târgurile de sezon să bem vin fiert și ciocolată caldă, ne vizităm părinții, prietenii, ne vin rudele în vizită, chit că uneori asta ne scoate din minți…
Ei bine, anul ăsta e momentul să stăm potoliți. Sau măcar MAI potoliți. Spitalele sunt pline, medicii sunt obosiți, oamenii vor să recupereze timpul stat în izolare. Una peste alta, dacă nu suntem prudenți, riscăm să petrecem sărbătorile izolați în propria cameră, dacă nu prin cine știe ce spital găsim un pat liber la ATI. Nu e cazul să fim paranoici, dar nici să ignorăm miile de cazuri confirmate în fiecare zi.
Oricâtă magie ar aduce sărbătorile, ar fi bine să o trăim cu cea mai mare doză de pragmatism posibilă, ca să ne bucurăm de cel mai prețios dar: sănătatea.
Autoritățile de pretutindeni știu că oamenii sunt deja sătui de izolare, reguli și restricții și au tendința să exagereze, așa că atrag din nou atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă coronavirusul. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA a făcut un ghid pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă în siguranță.
Alege petrecerile restrânse
La fel ca de Paște, ar fi bine ca vizitele la rude și prieteni să le faci mai mult virtual. E clar că ți-e dor după atâta timp chiar și de mătușa care te întreabă de 10 de ori când te însori sau care îți spune că nepoții nu știu cărei vecine sunt mult mai dezvoltați decât copiii tăi, dar vă puteți vedea și pe ecrane. Nu-i cazul să vă puneți unii pe alții în pericol. Nu uita că oricât te-ai proteja, dacă nu stai complet în izolare, e posibil să iei virusul și să fii asimptomatic. În tot acest timp, îl poți da mai departe unor oameni care să dezvolte forme extrem de grave ale bolii.
Alege să te întâlnești cu cât mai puține persoane. Orice petrecere începe lin, la început sunteți toți precauți, dar, după ce se încinge atmosfera, rând pe rând veți renunța la toate mijloacele de protecție.
De aceea, e bine să fie cât mai restrâns numărul celor care participă. Spațiul ar trebui să fie suficient ca să păstrați o distanță de 1,5 m-2 m între voi. Într-un apartament clasic de bloc, 8 persoane sunt mai mult decât suficiente. Nu te gândi că suprafața e mult mai mare, că doar n-o să stați unii în dormitor și alții în bucătărie, ci toți în aceeași cameră.
Specialiștii de la CDC ne recomandă să deschidem cât mai des geamurile, astfel încât încăperile să fie bine aerisite sau să organizăm petrecerile în aer liber. Doar că, la noi, vremea nu prea e de întins masa afară.
Interesează-te înainte de petrecere dacă are cineva simptome de boală și nu te duce dacă e cineva care tușește sau are alte simptome care coincid cu cele ale COVID-ului. Sau altfel, dacă vezi că un invitat are semne de boală, ideal ar fi să pleci instant acasă. Găsește o scuză dacă nu vrei să intri în dispute cu oamenii care nu cred în coronavirus. Cum zice englezul, better safe than sorry! E adevărat, poate fi doar o răceală, dar de ce să riști să ajungi la spital sau să-ți îmbolnăvești propria familie?
Mâncarea și băutura la petreceri
Recomandarea de la CDC este ca invitații să poarte mască, mai puțin atunci când mănâncă sau beau, dar realitatea e că românii nu vor respecta această regulă. Cu atât mai puțin dacă persoana care e gazdă nu o impune. Poți, însă, să-ți găsești un loc mai retras și să te bucuri de-acolo de petrecere.
Obligatoriu: nu bea și nu mânca după alte persoane! Nu folosi tacamuri, pahare sau farfurii care au fost utilizate înainte de altcineva. Dacă nu ești sigur că sunt curate, mergi și spală-le cu detergent. Nu mânca de pe un platou din care fiecare se servește folosind tacamurile pe care le-au pus anterior în gură. Așa se întâmplă în unele familii, în care rudele nu se formalizează, dar acum nu e un moment bun pentru o astfel de neglijență.
Alege băuturile monodoză sau păstrează lângă tine sticla și paharul din care bei, ca să te asiguri că nu bea din el nimeni altcineva. Dacă tu ești organizezi petrecerea, poartă o mască atunci când gătești și pregătești platourile, ca să te asiguri că nu produci nicio contaminare.
De asemenea, renunță la îmbrățișările și pupăturile de la venire și plecare. Ne-om strânge în brațe anul viitor sau când vom scăpa de virus!
Călătorește puțin și cu mașina proprie
Nu este cea mai bună perioadă nici pentru călătorii de lungă durată cu trenul, avionul sau alte mijloace de transport. Dacă totuși vrei să pleci undeva și nu ai mașină proprie, alege ore când aglomerația nu este mare pentru a fi mai protejat. Dacă mergi cu mașina ta, pune-ți masca de fiecare dată când cobori din mașină și dezinfectează-ți mâinile imediat ce te întorci.
Indiferent ce alegi să faci de sărbători, poartă masca oriunde mergi, în orice spațiu în care au acces și alți oameni, spașă-te pe mâini ori de câte ori ai ocazia, păstrează mereu la tine un dezinfectant eficient și folosește-l des!.