Nu pare cine știe ce filosofie, dar achiziționarea cizmelor de iarnă nu este chiar simplă. Dacă pentru încălțămintea din anotimpurile mai calde ținem cont mai mult de design, acum trebuie să avem în vedere alte detalii. Cizmele care nu țin de cald, păstrează umezeala sau, mai rău, lasă apa să intre îți pot provoca probleme de sănătate serioase. Așa că ai grijă când îți alegi încălțările de iarnă!
Ca punct de plecare, gândește-te unde anume vei purta cizmele sau ghetele. Dacă știi că vei merge des în drumeții, ai nevoie de încălțăminte special concepută pentru acest scop. Dacă le porți mai degrabă prin oraș, contează alte lucruri și îți spunem imediat ce.
Încălțări pentru zăpadă: 4 reguli de aur
Încearcă-le cu un tip de șosete pe care îl porți de obicei iarna, ca să identifici mărimea și calapodul potrivite. Dacă le încerci cu șosete mai groase, dar porți de obicei unele mai subțiri, s-ar putea să-ți joace în picioare. La o plimbare mai lungă sau la săniuș, când faci mișcări mai bruște, ai nevoie ca gleznele să-ți stea bine fixate.
Mergi să probezi cizmele după-amiaza, dacă este posibil. Acesta este momentul în care picioarele tale vor fi probabil un pic mai mari, pentru că se mai umflă pe parcursul zilei. La fel ca la prima regulă, acest truc te ajută să cumperi mărimea potrivită.
Încearcă ambele cizme, atât dreptul, cât și stângul. Este normal ca picioarele să aibă dimensiuni ușor diferite, așa că este important să te asiguri că încălțările sunt confortabile în ambele picioare.
Plimbă-te mai mult prin magazin ca să fii sigur că sunt comode la mers.
Ce proprietăți trebuie să aibă încălțămintea de iarnă
Izolație termică
Ne pierdem cea mai mare parte a căldurii corpului prin cap, mâini și tălpi, așa că este foarte important să-ți cumperi niște cizme care să păstreze căldura corpului. Căptușeala din lână naturală e ideală, fiindcă îți asigură căldură, confort și nu-ți provoacă transpirația piciorului. Înlocuitori sintetici sunt adesea folosiți pentru modele mai fashion ca să ofere un design mai delicat, dar nu-s nici pe departe la fel de eficienți. Verifică atent materialele din care sunt confecționate interiorul și exteriorul cizmei înainte să le cumpărați!
Confort
Este important să ai cizme frumoase și la modă, dar la fel de important e să fie și comode. Nu-i deloc plăcut să străbați distanțe lungi pe zăpadă, gheață sau zloată în niște încălțări care te bat sau care îți provoacă alte neplăceri. Cizmele de iarnă ar trebui să sprijine gleznele și să permită degetelor de la picioare să se miște. Mai ales dacă nu obișnuiești să călătorești cu mașina personală!
Impermeabilitatea
Nu toate ghetele de iarnă sunt impermeabile. Cu toate acestea, unele materiale pot fi tratate cu spray-uri speciale, ca să te asiguri că nu iau apă. Pielea, de pildă, poate oferi protecție durabilă dacă este impermeabilizată. Acest tip de sprayuri se găsește în orice magazin de încălțăminte și costă 20-30 de lei.
Talpa
Tălpile de cauciuc sunt ideale ca protecție la umezeală. Verifică lipitura sau cusătura, asigură-te că e bine făcută, astfel încât să nu intre apa. De asemenea, ai grijă să fie suficient de aderentă, ca să nu aluneci la fiecare pas.
Modul de închidere
Șireturile se vor adapta la forma piciorului și sunt potrivite mai ales dacă urmează să mergi pe distanțe lungi. Multe cizme de iarnă folosesc, totuși, fermoare pentru că sunt mai ușor de manevrat. Înainte să cumperi cizmele, închide și deschide fermoarul de câteva ori, ca să vezi cât de ușor merge și cât de fragil pare. Dacă ți se strică după prima lună de purtare, e mai mare daraua decât ocaua să cauți un cizmar care să ți-l înlocuiască.
Încălțări de iarnă pentru copii mici
Aproximativ aceleași aspectele sunt important de luat în considerare și atunci când cumperi cizme pentru copiii mici sunt :
Probează. Picioarele sensibile ale copiilor sunt ușor asimetrice, așa că este foarte important să mergi cu copilul în magazin și să-i probezi încălțările. Asigură-te că au loc suficient pentru degete chiar și când poartă șosete de iarnă.
Alege tălpile flexibile, cu aderență bună. Niciunui copil nu-i place să cadă când își urcă sania pe derdeluș…
Să fie călduroase și impermeabile. Cizmele de iarnă pentru copii pot avea căptușeli calde precum fleece sau izolație termică performantă din materiale moderne. Încălțămintea de calitate are și sprecificații tehnice care arată temperatura exterioară minimă până la care rezistă.
Înălțimea cizmelor. Copiii vor alerga, vor escalada și vor cădea des. Ca să nu le intre prea multă zăpadă în cizme, alege unele până la mijlocul gambei sau sub genunchi. E și mai bine dacă au un șnur care să se strângă pe picior. Cel mai eficient e să le pui deasupra niște parazăpezi. În felul acesta te asiguri că rămân cu picioarele uscate.
Închidere ușoară. Copiii mici nu prea au răbdare așa că nu vor sta liniștiți să le legi șireturile sau alte sisteme complicate de prindere. Plus că șireturile se pot deschide la joacă și e dificil să le închizi la loc când sunt pline de zăpadă, iar tu ai mâinile înghețate. Alege încălțăminte care se trage pe picior sau se închide cu arici.