fbpx
AlimentațieCasă & Familie

Cum deosebești mierea adevărată de cea contrafăcută?

Mierea este unul dintre alimentele funcționale, recunoscută încă din Antichitate pentru efectele sale benefice. Este folosită atât ca aliment, cât și ca ingredient în produsele de înfrumusețare de mii de ani. Dacă o consumi cu moderație, mierea poate completa un plan alimentar sănătos. În exces, devine nocivă, mai ales dacă ai diabet. 

Mierea conține vitaminele B și minerale: calciu, cupru, fier, zinc și altele, care sunt derivate în principal din sol și din plantele producătoare de nectar. Calitatea mierii și conținutul său de minerale sunt determinate de locul în care este cultivată și de modul în care este procesată.  În general, mierea mai închisă la culoare are o valoare nutritivă mai mare.

Fiindcă vor să-și maximizeze profitul, mulți dintre producători falsifică mierea. Așadar, cum recunoști mierea adevărată?

Ce prevede legislația despre miere

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Comisiei Europene și altor corpuri de reglementare a siguranței alimentelor, mierea trebuie să conțină polen pentru a fi “adevarată”. În lipsa polenului, care indică floarea din care provine, nu se poate determina dacă mierea a fost produsă din surse sigure sau reglementate.

În România există Legea apiculturii nr. 383/2013, cu modificările și completările ulterioare, care are ca scop să prevină comerțul cu miere și produse apicole falsificate. Conform acestei legi, producătorii, procesatorii și comercianții sunt obligați să afișeze vizibil pe etichetă țara de origine. 

Mierea trebuie ambalată în borcane curate, iar eticheta trebuie să conțină: elemente prin care să poți contacta stupina de unde a fost culeasă, tipul de miere, cantitatea, perioada de valabilitate și condițiile în care trebuie păstrată. 

Culoarea mierii ar putea să te inducă în eroare, mai ales că fiecare tip are caractisticile sale. Mierea de salcâm este aproape incoloră, cea galbenă este, de obicei, un amestec de mai multe tipuri, mierea de mană este închisă la culoare. 

Cum testezi mierea înainte să o cumperi

Densitatea mierii se măsoară cu un refractometru. Cel mai probabil nu ai la tine un astfel de instrument când te duci să-ți cumperi miere. Așa că vei folosi o soluție mai puțin tehnică, dar eficientă. 

Verifici să fie bine închis capacul borcanului și îl răstorni. Dacă bula de aer care se formează în interior se ridică lent, atunci densitatea este bună. Ai grijă însă pentru că falsificatorii de miere știu despre această metodă de testare. Ca să nu fie depistați, umplu borcanele până sus, astfel încât să nu mai poți face testul cu bula de aer. 

Dacă ești într-un târg de produse, poți să ceri să deguști mierea, la fel cum faci cu vinul. Cu o paletă de unică folosință iei o cantitate mică de miere și o plimbi prin gură, astfel încât să poți simți toate aromele florale pe care le degajă. Din nefericire, nici metoda aceasta nu este sută la sută sigură. Pe piață sunt o mulțime de arome sintetice care pot fi adăugate în mierea falsificată, astfel încât să nu îți poți da seama ce cumperi cu adevărat. 

Gradul de cristalizare este și el un bun indicator pentru mierea naturală. Sunt tipuri de miere care cristalizează mai repede, altele într-un timp mai lung. Mierea de salcâm, de exemplu, are nevoie de mai mult timp față de celelalte tipuri, pe când cea de rapiță cristalizează foarte repede. Deci, o miere cristalizată, chiar și parțial, înseamnă că e adevărată.

Și prețul borcanului de miere îți poate da de gândit. Nu te grăbi să cumperi de unde este ”la ofertă”, pentru că de cele mai multe ori produsul nu este cee ace îți dorești. Adevărații producători știu care sunt costurile reale de producție și nu-și permit să facă mari reduceri de preț. 

 

Cum testezi mierea după ce ai cumpărat-o

Mai poți face câteva teste ca să vezi dacă mierea este contrafăcută sau nu, dar numai după ce ajungi acasă. Partea bună este că măcar  vei ști ce marcă să eviți pe viitor, dacă vezi că mierea cumpărată nu e reală.

Iei un șervețel de bumbac și îl îmbibi în miere, după care îl speli. Dacă șervețelul rămâne pătat, e cazul să te duci la magazinul de unde ai cumpărat borcanul și să ceri banii înapoi. Mierea de albine nu pătează!

Cel mai sigur test este cel făcut într-un laborator de analize alimentare, dar nu este chiar ieftin. 

În concluzie, dacă vrei să fii sută la sută sigur de mierea pe care o consumi, caută un producător în care să ai încredere, eventual recomandat de cunoscuți. Sau cumpără direct de la stupine. Acolo vei găsi oameni pasionați de meseria lor, care cu siguranță nu și-ar bate joc de munca lor punând în borcane miere contrafăcută. 

Back to top button