fbpx
Alimentație

Berea

Răcoroasa bere este unul dintre cele mai plăcute motive de socializare. Cu toții ne bucurăm când prietenii ne cheamă în oraș, „la o bere.“

Consumată cu predilecție în sezonul cald, berea este o băutură plină de nutrienți. Orzul din ea reprezintă o sursă importantă de proteine, fibre și vitamine din grupul B. Hameiul este o sursă de antioxidanți, iar drojdia din bere conține 17 vitamine, 14 minerale și 16 aminoacizi esențiali.

Găseşte la Selgros inspiraţie pentru pauzele de răcorire! Te așteptăm la Selgros cu oferte speciale la BERE → https://www.selgros.ro/oferte-si-cataloage

👉 Parfumuri şi arome

Malţul este ingredientul care-i dă berii aroma caracteristică, în funcţie de materia primă utilizată şi de gradul său de prăjire. Pe lângă cel tradiţional din orz, malţul mai poate fi din grâu, ovăz, secară şi orez, sau amestecuri ale acestora. Notele aromatice cele mai frecvente sunt de coajă de pâine, biscuiţi, caramel, cafea prăjită, lemn-dulce.

👉 Berea fără alcool

Aceasta e denumirea berii cu o concentraţie de alcool care nu depăşeşte 1,2%. Procesul de producţie al acestei beri este similar cu cel al berii alcoolizate, dar, după oprirea fermentaţiei, berea este pusă la fiert până se evaporă alcoolul şi rămâne o concentraţie de maxim 0,5%.

👉 Paharul de sticlă

Capacitatea paharului trebuie să fie suficientă să cuprindă berea şi spuma ei. Aceasta din urmă protejează lichidul de contactul nemijlocit cu aerul, deci de oxidare. Berile de fermentaţie la temperaturi joase, precum lager şi pils, au un miros discret şi trebuie servite în pahare înguste şi înalte, pentru a reduce la minimum contactul cu aerul şi dispersia aromei. În schimb, berile de fermentaţie la temperaturi înalte, cum sunt cele ale, trapiste şi stout, dezvoltă arome ceva mai robuste şi necesită pahare mai largi.

👉 Servirea berii

Există câteva reguli în servirea berii, care vin în completarea savorii şi gustului berii.

Temperatura – Berea trebuie savurată rece. Însă această temperatură diferă în funcţie de concentraţia de alcool. Berile cu un conţinut mai ridicat de alcool se servesc la o temperatură de 8-13°C, iar cele cu o concentraţie mai scăzută de alcool se servesc la aproximativ 6-8°C.

Paharul – Berea poate fi savurată într-un pahar de tip lalea, pahar alungit, pint, halbă sau chiar pahar de şampanie, în cazul berilor cu un conţinut ridicat de bioxid de carbon. Însă indiferent de tipul de pahar, cel mai important lucru este ca acesta să fie perfect curat. Acest lucru influenţează gulerul de spumă, aroma şi aspectul.

Turnarea berii în pahar – Se face ţinând paharul înclinat la 45 de grade, iar berea trebuie turnată pe peretele interior al paharului. Pe măsură ce se umple, paharul se trece uşor în poziţie verticală, iar berea ajunge să fie turnată în centrul paharului.

👉 Știați că?…

Iată câteva curiozități despre bere care te vor face să apreciezi și mai mult această băutură.

  • Cenosillicafobia este frica… de a vedea gol paharul de bere!
  • Cele mai timpurii dovezi despre existenţa berii provin din anii 3.500-2.900 î.Hr. şi au fost descoperite în Tepe, Mesopotamia (astăzi Iranul de vest).
  • Cea mai veche berărie din lume deschisă neîntrerupt până azi se găsește în Abația Weihenstephan, din Bavaria, Germania. Călugării benedictini de la Weihenstephan au început să producă bere în anul 1040.
  • Primul Oktoberfest a avut loc la München în anul 1810. Tradiţia continuă şi astăzi, milioane de oameni vizitându-l în fiecare an.
  • Cea mai veche atestare documentară a berii în România apare într-un act datat în 1366.
  • Prima fabrică de bere românească a fost înfiinţată la Timişoara, în 1718.
  • Denumirea berii provine din latinescul „bibere”, care înseamnă „a bea”.
  • Ideea Cărții Recordurilor Guinness s-a născut într-un bar, la o discuție aprinsă la câteva beri. În 1951, directorul berăriei Guinness din Dublin, Hugh Beaver, se contrazicea cu un amic cu privire la cea mai rapidă pasăre din Marea Britanie. Conversația a dus la ideea unei cărți despre cele mai interesante „discuții de pahar”. În 1955 Cartea Recordurilor Guinness vedea deja lumina tiparului.
  • Cercetătorii de la Universitatea Western Ontario au descoperit că polifenolii dintr-o sticlă de bere de 0,33 litri creează un nivel protector de antioxidanți plasmatici care pot preveni bolile cardiace.
  • Berea conţine aproape toate mineralele de care avem nevoie ca să supravieţuim. 
  • Dacă spuma se lipește de peretele de sticlă când înclini paharul, atunci berea este de calitate.
  • Cea mai tare bere din lume este scoţiană: are 67,5% alcool şi se numeşte Brewmeister Snake Venom.
  • Berea trebuie mereu păstrată cu dopul în sus. Se minimizează astfel riscul oxidării acesteia                                  şi contaminării de la dopul sticlei.
  • În lume, există 400 de tipuri diferite de bere. Belgia are cele mai multe tipuri diferite.

👉 Marinadă cu bere şi fenicul

Ingrediente:

  • 1,0 l  bere blondă nefiltrată         
  • 30 g seminţe de fenicul (se prăjesc puţin în tigaie pentru activarea aromei)
  • 5 g ienibahar     
  • 250 g mere verzi (tăiate felii)
  • 10 g salvie                         
  • 25 g mix piper   
  • 30 g sare                           

Chef Bogdan Cozma (de la Bistro Selgros) îţi propune această marinadă în care să pui câteva ore carnea să se frăgezească şi aromatizeze, la rece în frigider. Este recomandată pentru cotlet sau muşchiuleţ de porc.

Back to top button