Timp liber

Începe sezonul găluștelor cu prune

Găluștele cu prune sau gomboți cu prune făcute ca la carte? Iată o rețetă rapidă care îți va aduce aminte de gustul copilăriei.

Află de la chef cofetar Mihaela Ruxanda cinci trucuri prin care pregătești cei mai delicioși gomboți cu prune.

Ce ingrediente îți trebuie pentru găluște cu prune

Avantajul rețetei pentru găluște cu prune este că nu implică ingrediente complicate, sofisticate sau scumpe. Gomboții cu prune sunt făcuți din aluat ușor sărat, care contrastează cu o umplutură de fructe și garnitura de pesmet caramelizat.

De ce ingrediente ai nevoie, concret?

PENTRU GĂLUȘTELE CU PRUNE

• 1 kg cartofi fierți, dați prin răzătoare;

• 500 g prune;

• 250 g făină;

• 2 ouă;

• 200 g pesmet;

• 100 g zahăr brun;

• 100 g unt;

• 10 g scorțișoară;

• un plic de vanilie;

• coajă de portocală.

PENTRU GANACHE DE CIOCOLATĂ ALBĂ (opțional)

• 200 g ciocolată albă;

• 150 g smântână lichidă;

• coajă de la portocală.

PENTRU SOS DE PRUNE

• 1 kg prune;

• 2 liguri zahăr brun;

• 1 lingură zeamă de lămâie.

Pasul 1: Cum prepari aluatul găluștelor cu prune

În primul rând, cartofii trebuie fierți, în prealabil, și dați prin răzătoare după ce s-au răcit. Apoi, adaugă peste ei ouăle, sarea și făina. Amestecă totul bine până când obții aluatul. Separat, pune la fiert apa în care vei adăuga găluștele. Până fierbe apa, poți modela găluștele. Pentru formarea lor, ia o bucată potrivită de aluat, întinde-l în palmă și în mijlocul lui așază jumătate de prună. Modelează gălușca într-o formă cât mai rotundă și compactă, apoi pune-o la fiert, 3-5 minute. În final, „tăvălește” găluștele prin pesmet până când acestea se acoperă cu această „crustă“ aurie.

Pasul 2: Cum prepari pesmetul rumenit pentru găluștele cu prune

După fierbere, găluștele trebuie scoase din apă și date printr-un pesmet ușor caramelizat, savuros și aromat. Pesmetul se pregătește rapid. Topește untul, la foc mic, peste el adaugă pesmetul și amestecă până când își schimbă culoarea și devine brun-arămiu. Ia tigaia de pe foc și, la final, adaugă 100 g zahăr brun, vanilie, coajă de portocală și 10 g scorțișoară.

Pasul 3: Cum prepari ganache-ul de ciocolată și sosul de prune

Dacă vrei ca desertul tău să cucerească toți membrii familiei, servește găluștele alături de un ganache de ciocolată albă și un sos din prune, făcut în casă. Pentru ganache tot ce ai de făcut este să încălzești aproximativ 150 g smântâna până la punctul de fierbere. Peste ea adaugă bucățile de ciocolată albă (aproximativ 200 g), amestecă bine, iar, la final, adaugă puțină coajă de portocală rasă pe o răzătoare mică și lasă totul la răcit. Pentru a pregăti sosul de prune, ai nevoie de un kilogram de prune tăiate în bucăți mici, două linguri zahăr brun, o lingură zeamă de lămâie. Pune-le pe toate la fiert 10 minute apoi, pasează totul în blender până când obții o pastă fină.

Tips & tricks: Cum să obții cele mai pufoase găluște cu prune

• Fierbe cartofii în coajă – nu se vor sfărâma sau nu se vor îmbiba cu apă.

• Frământă aluatul cu mâna și toarnă făina treptat, cu răbdare – nu se vor forma cocoloașe.

• Udă-ți mâinile atunci când modelezi găluștele – aluatul nu ți se va lipi de mâini.

• Folosește pentru fiert un vas înalt – gomboții să nu se vor lipi de fundul vasului.

• Nu pune la fiert prea multe găluște deodată – 3-4 sunt suficiente pentru un vas mediu.

Dacă dorești să vezi online filmulețul rețetei, dă click aici: https://youtu.be/wacy-KdKDM8

Playlistul seriei Masterclasses o găsești aici: https://www.youtube.com/playlist?list=PLdhUSOphYRK7T2tEUcgx-LZPCkeGoE2od

Cauți inspirație și ingrediente pentru o rețetă?

Te așteptăm la Selgros cu alimente de calitate și cele mai noi oferte → https://www.selgros.ro/

Urmărește-ne și pe Facebook pentru recomandări delicioase și secrete dezvăluite de șefi bucătari renumiți. FACEBOOK: https://www.facebook.com/Selgros.Romania

Back to top button